V minulém článku proběhla “seznamka” s Fatbikem, konkrétně naším testovacím modelem TREK Farley 6. Nebudu Vás zatěžovat dalšími technickými specifikacemi, kdo prahne po informacích, najde snadno v katalogu výrobce. Fatbike je kolo, na kterém si hlavně na sněhu lze užít dost zábavy.

 Pár rad, než vyrazíte…

 K první „ochutnávce“ této nevšední aktivity si nemusíte pořizovat žádné specielní oblečení, z velké části můžete využít výbavu na běžky. Určitě dbejte na systém tří vrstev –zde krátké opáčko 🙂
1.vrstva -odvod potu od pokožky
2.vrstva -udržení tělesného teplota
3.vrstva -ochrana před nepříznivými vlivy

Především první vrstva je důležitá. Držet se horolezecké zásady „hlavně se nezpotit“, tady moc nejde – často vás v horách čeká profil s dlouhým stoupáním a následným  sjezdem. My jsme vsadili na merino vlnu, která hřeje i vlhká a nebo aspoň nestudí J. Tenké tričko Kask s kapucí navíc nabídlo komfort při sjezdu, kdy ochránilo před chladem i zátylek.
Vzít si do batůžku náhradní suché tričko se také vyplatí.
Spodek je variabilní – buď kalhoty s winstopperem, nebo klasické zimní „čapáky“. Mě při teplotě  kolem – 5°stačily, jako spodní vrstvu jsem měla opět vlněné „tříčtvrťáky, z nejtenčího merina. Kdo chce divočit opravdu v prašanu, což s sebou přináší častější kontakt se sněhem, měl by vzít vrchní vrstvu nepromokavou.
_vyr_8803111421M_HOODIE-160-WOMAN_LIGHT-BLUE_vyr_7373151396M

Cyklistické tretry určitě v zimní variantě a přes ně dle potřeby návleky. Nutností jsou teplé rukavice, stejně tak čepice nebo teplá čelenka pod helmu.
Na delší vyjížďku se používají specielní převleky přes řidítka, ruce na větru jsou náchylné k prokřehnutí.

 

Pojmy a dojmy…

Hodnotit kolo je subjektivní, ale přesto pár postřehů o tomto tmavomodrém fešákovi napíšu. kromě toho, že je hezký 🙂 . První záběr do pedálů ( měla jsem nášlapný SPD systém, jsem na něj dost zvyklá) –  a hned milé překvapení, jak Farley jede. Na tvrdé cestě s ujetou vrstvou sněhu zanechávají pneumatiky jen lehkou stopu. Odpor minimální, i když lehkost silničky to není. Ale ani pocit těžkých nohou,  který třeba zažíváme při jízdě v blátě.  V trochu hlubším sněhu kolo občas prohrábne, zatáčení jde snadno. Další test – výjezd s prudšími úseky, sešup po sjezdovce.
IMG_6208

Dvoupřevodník nabízí opravdu lehký převod (převodníky 36-22, pastorky vzadu 11-36 zajistí pestrou kombinaci), kopec mě trápil víc na běžkách než na fatbiku. Sjezd je zážitková záležitost a limitem je vaše odvaha. Kolo se ale chová skvěle, je stabilní, pokud jsem nechtěla, nesmýkalo, kotoučové brzdy mě nezklamaly, mohla jsem v mžiku jet skutečně i velmi pomalu.


Kde jezdit ?

Je nás hodně a máme hodně zájmů. A tak mnohdy jednu cestu sdílí běžkaři, cyklisté, pěší turisté. My jsme testovali první den v Jizerských horách, ve všední den, resp. večer –  až „po zavíračce“, kdy se zpět vrátili i noční běžkaři. Trať byla tvrdá, uježděná, před strojovou úpravou, takže pro nás ideální. I morálně. Daň za liduprázdné hory je pozdní start vyjížďky, tudíž krátký výlet. Naše doporučení : přestože na tvrdém povrchu nezanechá fatbike téměř žádnou stopu, vytíženým místům jako je jizerská magistrála, se ve dne vyhýbejte. Nejde totiž jen o tu stopu….

Druhou destinací byl Špindlerův mlýn a okolí. Tady už je cest mnohem víc. Jízda na Zlaté návrší, a pak dolů po medvědínské sjezdovce, opět už za “posledním lanem”, to už je pěkný zážitek. Podobné pravidla platí i pro další horská střediska. Prostě použít zdravý rozum a toleranci.

 

fatbike_wide-164cd8ec13fef873bbe985a9cabd3d90ad03744a-s800-c85

 

Typy na půjčení…

Je jasné, že na první vyzkoušení si kolo nebudete hned kupovat. Naštěstí v zimních střediscích už tento zážitkový trend podporují, v nabídce půjčoven jsou i fatbiky. Někde můžete využít i pomoc průvodce. Zde několik užitečných odkazů. Tak dobrou volbu a hurá za zážitky!

Jeseník : Skiareál Kraličák :   www.skikralicak.cz  /tady pro Vás mají připravený i náš testovaný model TREK Farley 6  
Krušné hory : Skiareál Klíny   www.kliny.cz
Jizerské hory : půjčovna, akce : www.jankopka.cz

Autor: KajaP

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková