Na vlastní kůži ! Zážitek naší redaktorky z D-ride vyjížďky

Jak jsme vám annoncovaly v našich Krátkých zprávách, ve středu se konala první výuková vyjížďka s Pepou Dresslerem. O tom, jaká akce byla, co za nástrahy na účastníky čekalo, si můžete přečíst v autentickém článku naší redaktorky Jíti. Třeba inspirace na příště….

Ve středu 8. 4. proběhla první jízda. V 17:00 se nás sešlo v parku v Dolních Počernicích neuvěřitelných pětadvacet jezdců a jezdkyň. Pepa nám stručně vysvětlil, jak vyjížďka bude probíhat. Pojedeme lehkých terénem zhruba 20 km a na určitých místech se zastaví, vysvětlí terénní prvek a my, žactvo, si vše vyzkoušíme na vlastní kůži. On a jeho lektoři, Petr a Michal, nás budou kontrolovat a opravovat.

 

Odjezd se o pár minutek zdržel (pánové totiž nenechali ve štychu jednu ze slečen a gentlemansky ji pomohli s defektem kola) a tak krátce po plánovaném odjezdu jsme vyrazili vstříc novým zážitkům. Pepa pohodovým tempem vedl skupinku k Xaverovskému háji, kde byla naše první praktická zastávka. Ukázka a trénink správného průjezdu zatáčkou. Ono totiž není nejdůležitější jak rychle k zatáčce přijedete, ale jak rychle z ní vyjedete. Proto je velmi důležité promyslet strategii průjezdu, zvolit správný převod, najet si do zatáčky, zvolit správnou stopu a v neposlední řadě, dívat se tam, kam chceme jet. Tedy nedívat se na strom před námi!

Následoval příjezd do Klánovického lesa. Jen tak cvičně nám Pepa ukázal jak správně sjíždět schody a jak je následně vyjet. Páni instruktoři si ve výjezdu dali závod, kdo vyjede výše. A kdo vyhrál? Nevím, ale ukázka stála za to. Když máte kolo v ruce, víte, co přesně dělat, je neuvěřitelné, co vše se dá zvládnout.

V Klánovickém lese proběhly dvě výukové zastávky. Jedna u velké louže na které nebyla patrná její hloubka, jsme trénovali bezpečný průjezd. Pepova metoda “striptérských kalhot”, kdy se kolo pohybem rukou posune dopředu a těžiště jezdce dozadu, skoro všem pomohla překonat louži suchou nohou. A tento grif má v terénu mnoho využití, třeba i ve sjezdu při přejíždění kořenů.

Druhá zastávka byla u kratšího prudšího výjezdu, kde jsme netrénovali nic jiného, než jak se do kola správně opřít, jaký si zařadit převod či jakou zvolit kadenci pro výjezd.

Ti zkušenější si na stejném místě zkoušeli skočit dolů, tzv. drop.

Naše sestava byla skvělá, poctivě jsme všechny úkony před instruktory opakovali a při přejezdech rovnou aplikovali v terénu.

Vyjížďka byla zakončena stylově v Dolnopočernické restauraci, kde se jednotlivé prvky rozebírali jinak, u piva a čaje.

Doporučuji tedy sledovat Facebook D.RIDE a vyrazit na další akci. Pohodová a přátelská atmosféra, která se nesla první vyjížďkou se totiž bude opakovat!

https://youtu.be/m5M59awXO8s

Autor: JitkaM

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková