Sauna na jaře? Proč ne …

Počasí v těchto dnech do puntíku naplňuje zlidovělý pojem tzv. aprílového počasí. Déšť, vítr i sníh se rychle vystřídají s modrou oblohou, s venkovní teplotou je to obdobné. Tělo braň se !

Můžete sáhnout po větší dávce vitamínů, popíjet preventivně zázvorový čaj, který prohřeje a zároveň má protizánětlivé účinky. A nebo spojit ozdravný, ale i společenský aspekt a zařadit do svého programu i v tento jarní čas pravidelné saunování.

SAUNIA Butovice nabízí 5 druhů saun na ploše téměř 1000m2. Místo, kde si odpočine vaše tělo i mysl

 

O tom, že saunování má na zdraví člověka pozitivní vliv, není třeba dlouze psát. Stejně tak, že má prokazatelně blahodárné účinky na psychiku člověka. Kombinuje v sobě důkladné prohřátí, které vnímáme jako velmi příjemné pro svaly i klouby, tak i proces otužování….tedy pokud dodržujete všechny kroky správného saunování. Výrazným rozehřátím se všechny cévy v těle rozšíří, zrychlí se metabolismus, pocením se vyplavují toxiny z těla, dochází k aktivizaci imunitního systému. Následné ochlazení cévy rychle uzavře.

 Víte že…?

Sauna někdy může zamezit i začínajícímu onemocnění.

Ale tady pozor – záleží totiž, v jaké fázi nemoci se nacházíte. Pokud jde o stav, kdy se teprve pár hodin necítíte být „ve své kůži“, můžou výše zmíněné procesy nemoc zastavit. Ten,kdo je ale v další fázi, např. se zánětem nosohltanu, dýchacími obtížemi, saunováním své tělo naopak zatíží a imunitní systém pak „prohraje“ boj s nemocí definitivně. Navíc – každý by měl brát ohled i na své okolí, tedy v tomto případě na  návštěvníky sauny.

Sauna jako jarní detox
Pokud si v jarním čase dopřáváte řádný detox organismu, můžete celý proces podpořit i saunováním.  Tělo a hlava jedno jsou, takže se spojí péče o obojí.  Jen mějte na paměti několik zásad, které je pro správný efekt důležité.

1.dodržujte pitný režimjiž během dne, kdy plánujete saunu a samozřejmě pak při samotném rituálu. Vhodná je voda, citronová šťáva, na alkohol tento den zapomeňte

2. využijte k masírování a prokrvení kůže specielní saunovací  pomůcky kartáče, hrubé žínky, houby. Napomůžete otevření kožních pórů a zrychlíte proces pocení

3. odpočívejte a relaxujte mezi jednotlivými kůrami – nešiďte se o důležitou fázi saunování, což je odpočinek. Tělo postupně srovná teplotu, rychle střídání horka a ochlazení není vhodné

images (1)

S postupným oteplováním se nabízí otázka: sauna v létě ano či ne? Záleží na vkusu. Imunitní systém je třeba posilovat neustále, i v teplých dnech se dostáváme do rizik, v podobě  střídání venkovního tepla a silně klimatizovaných místností. Na druhou stranu – pokud jste pravidelný sportovec a absolvujete vytrvalostní tréninky, při kterých právě v létě dochází k zvýšené dehydrataci, je třeba ohlídat tento aspekt.

Autor: KajaP

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková