Zuzana Neckářová : raketa na silnici

Na kole jezdí pouhých šest let, brzy oslaví jedenatřicetiny, pracuje na plný úvazek a patří do české absolutní špičky. Říká, že je paličatá a to jí i pomáhá v cestě za úspěchy. Ale hlavně jí cyklistika baví.

Tvůj vstup do sezóny byl zcela suverénní :  čyři starty – čtyři vítězství ! Co tomu říkáš?
Popravdě, s tím jsem opravdu nepočítala!  Měla jsem spíš ze začátku nové sezóny trochu obavy, jak na tom budu, protože díky krosům a dlouhému odpočinku jsem začala s tréninkem později, než bylo u mě obvyklé. Navíc od září spolupracuji s novým trenérem, takže jsem byla hodně zvědavá, co takhle změna přinese. První úspěchy mě hodně uklidily a rozhodně si je užívám, Ale makáme dál 🙂

Jedno ze čtyřech letošních vítězství v ČP

 

Patříš mezi pár vyvolených holek, které se cyklistikou živí nebo chodíš do práce ?Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu a mým povoláním je lékárnice. Pracuju u nás v Kraslicích v rodinné firmě, takže skloubení tréninku s prací  je na jednu stranu jednodušší, na druhou stranu v lékárně trávím toho času poměrně dost.  Navíc  od února mám ještě druhé zaměstnaní v nemocniční lékárně, takže je to zas o něco trochu složitější.

Ale jak je vidět, zvládáš to skvěle…
Samozřejmě si umím představit, že bych prostoru pro trénink a regeneraci  měla větší, ale jsem amatér  a kolo mě neživí. Tak jsem vděčná, že si práci  mužů upravit podle tréninku.  I když někdy je tomu přesně naopak.. 🙂


Jak dlouho jezdíš závodně ? Jak se dostane křehká  „paní lékárnice“ k takovému tvrdému sportu ?
Jezdím teprve šestý rok a k závodění  jsem se dostala úplně náhodně. Čas od času jsem vyjela s kamarády na kole a oni řekli, že jedu sakra dobře a že bych měla zkusit nějaké závody. A tak…to bylo  před pěti lety, jen tak z hecu, jsem vyrazila na bikového Krále Šumavy. Bylo z toho překvapující 4. místo. Stejný rok jsem se zkusila ještě jeden závod, tam už to vyšlo na „bednu“ a to mě motivovalo začít  závodit.

Na bikovou scénu vstoupil talent…

Zpočátku jsem na závody vůbec cíleně netrénovala, brala jsem závody jako něco nového, zpestřeni si volného času a asi i takové oživení toho, co jsem zažívala před lety, kdy jsem hrála do konce střední školy tenis. Pravidelný  řád mi dala až spolupráce s Vojtou Beranem, kterého jsem oslovila na závodech a tak se začala věnovat systematickému tréninku. Spolupráce trvala dva roky, po celou dobu jsem jezdila, pul a maratony na horských kolech.

Teď ale exceluješ na silnici… Proč vyhrála silnice nad terénem ?
Loni jsem se jela, coby bikerka,  jen rozjet na silniční závody před novou bikovou sezónou, ale hned přišly úspěchy a tím pádem mě silnice začala i mnohem víc bavit a tak jsem u ní zůstala. Pro letošek  je mým hlavním cílem !  A proč mě silnice baví ? Musí se hodně přemýšlet, taktizovat, člověk když chce, tak se v žádném závodě nenudí.

 

 Za necelé tři týdny se jede v Orlové tradičně skvěle obsazený závod Gracia, který je součástí světového poháru žen . Jaké máš ambice tam ?
Gracie bude první závod, kde se budu moct porovnat se světem. Silnice ale není o jednotlivcích. My (Czech mix team, pozn. red.) ale letos máme silný a vyrovnaný tým, tak se těším na týmovou spolupráci. Doufám, že se nám  podaří se prosadit, zviditelnit.

 

Zuzka vybojovala na mezinárodním etapovém závodě Tour de Feminin skvělé páté místo 

 

Jaká je Zuzka závodnice ? Jsi trémistka ? A co pověrčivost…rozhodí tě  např. startovní číslo 13 ?
Trémistka jsem do prvního šlápnutí. Hlavně mi s kolem pomáhá spousta lidí okolo, plno lidí mi drží palce, takže je nechci zklamat a koneckonců ani sebe. Proto před startem moc nekomunikuju a spíš se soustředím a promýšlím taktiku na závod. A pověrčivá nejsem. I když mám své šťastné číslo – jedenáctku. Takže, když dostanu na závodě  č. 11 nebo cokoliv, kde jedenáctka je, potěší mě to, ale jinak mi je to jedno 🙂

A v závodě ?
Paličatá a cílevědomá. Když si něco usmyslím, tak jdu za tím a věci dělám na 100%, nebo pak vůbec. Více méně si myslím, že mi to v závodění pomáhá, jen na tréninku mě trenér musí občas krotit.

Jak relaxuješ po dřině a čím sebe sama odměníš ?
Mám poměrně dost hektický život, a proto ráda uteču při každé možné příležitosti do přírody, kde najdu klid, pohodu, jen tak si přemýšlím. A raději než někde chodit pěšky, jezdím na kole, takže horské kolo u mě vyhrává na plné čáře, co se týče relaxu. Když odvedu dobrou práci, tak jasná volba je kávička a něco dobrého k tomu :-).

Něco dobrého je tedy dortík ? Co patří k tvým oblíbeným pokrmům ? Změnil se tvůj jídelníček od doby, co závodíš ?
Hrozně ráda vařím, peču a pochopitelně i jím 🙂 Díky závodění jsem hodně upravila spíš kdy a co jím, jinak si nic nezakazuji. Oblíbené mám vše, co patří k Itálii nebo Francii a když hřeším, tak u mě vyhrává káva s medovníkem, vlastně káva s jakýmkoliv dortíkem.

 

Na čem jezdí Zuzana Neckářová 

Karbonové kolo Author Charisma , osazené elektrickou sadou Shimano Ultegra, karbonová zapletená kola Spinnolo.

ZN: „Ač jsem si žádné kolo nechtěla kupovat, byla jsem spokojena s kolem, na kterém jsem jezdila, dostala jsem možnost se na Authoru svézt a už si ho rovnou nechala. Je to pro mě zase krok dopředu..další součásti mě výbavy jsou zapletena kola Spinollo, která mě svými vlastnostmi velmi příjemně  překvapila….tuhá, akcelerující“ 

Díky za rozhovor a hodně dalších úspěchů!

 

Autor : KajaP
Foto: Pavel Bauer, archiv ZN.

 

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková