Cyklistika a cvičení JÓGY? 4 důvody proč ANO

Na kole jezdíme (a hodně), protože nás to baví . A také chceme hezky vypadat. Vždyť mnoho odborníků dává jízdu na kole jako efektivní hubnoucí aktivitu.

Řada z nás ale také jezdí  proto, že chce být lepší, rychlejší  – a k tomu je pravidelná jízda na kole samozřejmě ten nejlepší způsob, jak toho dosáhnout.

Je to ale jediný způsob ? Pokud jezdíte pravidelně, více než čtyřikrát týdně, a hledáte další způsob, jak se zlepšit a cítit se líp, můžete jeden den nahradit jógou.

Tady máte několik důvodů, proč vám cvičení jógy (power, bikram, apod.) pomůže.

Flexibilita
Při jízdě, v základním posezu, ač chceme nebo ne, jsou nejvíce zatěžovány dolní končetiny, vaše kvadricepsy odpracují  největší porci zátěže, svaly mají tendenci se zkracovat. Stejně tak i ohnutý posez, při němž tuhnou záda vyžaduje kompenzaci, protažení. Pokud máte zkrácené svaly, musíte vyvinout energii k „rozhýbání „ ztuhlosti, vznikají doprovodné , ale nežádoucí pohyby, rotace v bocích.

Jóga vám umožní zachovat uvolněné svaly, pohyblivost kloubů končetin, kompenzuje ohnutí zad a tím i přetížení z relativně strnulého posezu.

Síla
Pro jízdu na kole potřebujeme sílu v dolních končetinách. Natrénovat ji lze mnoha způsoby (v posilovně, chůzí do schodů, dřepy v obýváku, apod. ) a věřte, že i v jógových pozicích. Jde totiž o to, že při józe si uvědomíte, co dělají vaše jednotlivé svalové skupiny, rozvijíte motorické schopnosti, které pak dokážete využít při jízdě na kole. Jednoduše: dokážete prodat mnohem efektivněji svou sílu a pojedete rychleji.

Zlepšení koncentrace
Kromě zvyšování ohebnosti při józe vylepšíte dýchání, vnímání, koncentraci. Ale i duševní sílu, resp. schopnost využít nejen svých fyzických předpokladů, ale i hlavu. Ať už v boji se soupeři nebo např. při nekonečném alpském stoupání.

Relaxace
Milovníci cyklistiky jsou často velmi zaměstnaní lidé (tedy pokud nejste profesionál). Kromě své práce, rodinného života, hledáte možnost, jak vyjet na kolo. A jedna hodina – to je žádný čas. Oázou jsou víkendy, kdy se naskytne celý půlden na vyjížďku, ale stejně se pak vše dohání. Každá lekce jógy končí relaxační chvilkou, kdy se pozornost zaměří jen na klidné dýchání, uvolňující se svaly…. Namítnete, že to můžete dělat před spaním sami ? Ruku na srdce, kolik poklidných chvil, před spaním najdete…:-). Ale i to vás na lekcích naučí.

Jóga ale nemusí být jen příjemným cvičením pro posílení a protažení těla, ale i účinnou prevencí před sportovními úrazy nebo příjemným nastartováním nového dne.  Například ranní pozdrav slunci je skvělou rozcvičkou.

Tip redakce : pokud cvičíte doma samy, zaměřte se nejen na protažení dolních končetin, ale také na uvolnění páteře, zejména krční a bederní oblasti. Pro relax je příjemná pozice „dítěte“.

Pokud chcete vyzkoušet něco nového, podívejte se na tyto stránky:
http://happygolucky.cz/

 

Autor: KajaP

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková