Cyklistika na slunečné jižní straně Alp

Pokud jste se rozhodli letos zvládnout nějakou cyklodovolenou, tady je jeden tip na krásnou oblast, nedaleko od našich hranic.

V Korutanech si mohou cyklisté užívat radosti z výletů hned od časného jara. Zdejší slunečné a mírné klima umožňuje vyrazit na kole už v době, kdy ještě horské stráně lákají k jarnímu lyžování.

http://www.korutany.com/cs/articles/view/4388?utm_source=damynakole.cz&utm_medium=Advertorial_Genussradeln&utm_campaign=Rad_2015_CZ_Koops

 

Značené cyklistické stezky v okolí čistých a v létě až 28°C teplých jezer slibují skvělé zážitky pro celou rodinu. U jezera Wörthersee se vyplatí vyjet na Okruh pěti jezer, který vede z Veldenu kolem jezer Hafnersee, Keutschacher See, Bassgeigensee a Rauschelesee, v regionu Villach jsou velmi oblíbené trasy kolem Ossiacher a Faaker See.  U jezera Millstätter See můžete náročnější úseky zvládnout na elektrickém kole, které si zapůjčíte v jedné z mnoha půjčoven uvedených na adrese nockbike.at

http://www.korutany.com/cs/articles/view/4388?utm_source=damynakole.cz&utm_medium=Advertorial_nockbike&utm_campaign=Rad_2015_CZ_Koops

 

Drávská cyklostezka nezná hranic

http://www.korutany.com/cs/articles/view/4388?utm_source=damynakole.cz&utm_medium=Advertorial_Drauradweg&utm_campaign=Rad_2015_CZ_Koops

Jednou z velmi oblíbených cyklostezek v Rakousku je 366 kilometrů dlouhá Drávská cyklostezka. Oceněná prestižními čtyřmi hvězdičkami německého cykloklubu ADFC je opravdovým zážitkem pro celou rodinu na kolech napříč Korutanami. Stezka začíná v jihotyrolském Toblachu/Dobbiaco, pokračuje podél toku řeky Drávy (Drau) až do cíle v Mariboru ve Slovinsku. Hlavní a nejdelší část cesty leží na území Korutan. Trasa je obousměrně perfektně značená a vede převážně plochým terénem, aby cyklista mohl plnými doušky vychutnávat okolní přírodu a krajinu. Na Drávské cyklostezce se nachází celkem 50 gastronomických zastávek, které nabízejí v místních hostincích a statcích kulinářské potěšení.

Vedle Drávské cyklostezky vedou přes Korutany další cyklostezky, které zvou ke šlápnutí do pedálů a cestování za novými zážitky.

162 kilometrů ryzího potěšení mezi kulturou a historií slibují různé trasy cyklostezky Via Carinzia .Vyjíždí se z idylického údolí Rosental, které je orámované působivým horským řetězcem  pohoří Karawanken, dále se šlape do pedálů v pěti denních etapách k jezeru Klopeiner See a poté až do mírně zvlněného údolí Lavanttal. Cestou zvou k malé odbočce a návštěvě mnohé zajímavosti – například zážitkové muzeum včelařství (Carnica Bienen-Erlebnis-Museum) nebo benediktinský klášter St. Paul.

Působivou kulisu uprostřed Gailtalských a Karnských Alp si mohou všichni cyklistiky chtiví návštěvníci užít na Gailtalské cyklostezce, která spojuje po velice kvalitních cestách Kötschach-Mauthen s Villachem v celkové délce 90 kilometrů. Po cestě jistě přijde vhod osvěžení v jezeře Pressegger See, jenž se stříbřitě třpytí kousek od trasy cyklostezky a nikdo by ho neměl minout.

Na severu země, v regionu Národního parku Vysoké Taury, se nachází Glocknerská cyklostezka. Je to jednodenní trasa podél jedinečných přírodních scenérií jako třeba vodopádu Jungfernsprung, který padá z výšky několika stovek metrů přes skalní převis do údolí nebo skrz překrásná alpská údolí, jež jsou orámována impozantními štíty třítisícovek.

Podél cyklostezek v Korutanech leží řada zajímavých míst k poznávání a zábavě pro celou rodinu. S kartou Kärnten Card je možné jich zdarma více jak 100 navštívit, a to tak často, jak chcete. Platí od 12. dubna do 26. října 2015. www.kaerntencard.at

 

Na Alpsko-jadranské cyklostezce z Národního parku až k moři

Skutečně nezapomenutelným zážitkem je 410 kilometrů dlouhá Alpsko-jadranská cyklostezka. Z Mozartova města Salcburku se během jednoho týdne dojede přes Národní park Vysoké Taury na slunečný jih do Korutan a pak přes hranice Rakouska až do Itálie. Část trasy, vinoucí se přes území Korutan, je obzvlášť zajímavá. Začíná u stanice autovlaku v Mallnitzu a vede až k mořskému břehu v Itálii. Proměnlivost okolní krajiny kolem cyklostezky je jedinečná: mohutné hory a slunečná údolí s jezery s vodou až 28°C teplou – čím dále na jih, tím je krajina pozvolnější a líbeznější, až konečně je možné svlažit unavené nohy v severním Jadranu.

©Tine Steinthaler_Kärnten Werbung_Feld am See2
Nazpátek do výchozího bodu se jede pohodlně vlakem, který vyjíždí pravidelně dvakrát denně z Udine. Kvalitní mapový a informační materiál, stejně jako praktická aplikace pro smartfony, jsou samozřejmě pro všechny k dispozici, další informace a nabídky výhodných balíčků najdete na www.alpe-adria-radweg.com. Alpsko-jadranská cyklostezka je také symbolem přeshraniční spolupráce, která je preferována a podporována ze strany EU.

Více informací o cyklistických nabídkách v Korutanech získáte na webu

www.korutany.com.

Konkrétni a přehledné informace ke všem cyklistickým trasám www.touren.kaernten.at

 

TZ

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková