Jak vybrat správný dres na kolo – rady, fotky.

Pokud s kolem začínáte, přečtete si našich pár rad, jak vybrat dobře dres. Pokud jste zkušená riderka, podívejte na několik hezkých kousků, třeba zjistíte, že právě ten jeden prostě MUSÍTE mít !

Před časem jsme se věnovaly „oblékání“ začínající cyklistky – od hlavy až k patě. Poslední, co nám chybí a co si zaslouží naší pozornost, je výběr cyklistického dresu. Funkce, využití a hlavně design – to je věc, která nás tolik baví a mnohdy už samotné obléknutí nějakého pěkného módního kousku, nás příjemně naladí ještě před jízdou. Když sluší a cítíme se in ….:-)

Pryč je doba bavlněných triček, které se při prvním zahřátí propocené přilepily na tělo a zbytek jízdy už jen nepříjemně studily. Cyklistické dresy, z funkčních materiálů, jsou k dostání už opravdu za „pár korun“. I tady ale platí, že cena je úměrná kvalitě. Levně můžete nakoupit fajn materiál, ale se střihem už je to slabší. Nebo vám dres padne, ale jednobarevný kousek, vyrobený v mnohatisícové sérii postrádá nápad, barevnost,šmrnc.

Pojďme se ale podívat, jaké základní parametry při výběru dresu bychom měly ohlídat.

Funkčnost.
Dres by měl být vyroben z polyesterového vlákna, proto udrží i po mnoha praních tvar.Podle typu dresu vám má jednotlivý kousek nabídnout odvod potu, prodyšnost, držet tělo pocitově v suchu, teple, některé i ochránit před větrem.např. tkanina typu coolmax ( a ekvivalenty podobné, jen s jiným označením) mají strukturu látky takovou, že vrstva blíž kůži drží tělo v suchu, pot pronikne na povrch a vysychá. Trh nabízí dresy na každé roční období : od lehkých celorozepínacích s krátkým rukávem nebo i bez (střih nátělník), přes dresy s dlouhým rukávem, až po ty zateplené , s windstoperem.
U dražších modelů se můžete setkat s technologiemi, které mají neutralizovat případný zápachu od potu, jsou extra rychleschnoucí.

 

Maloja volí široké a pružné zakončení jak u rukávů, tak i v spodním okraji, což zaručuje komfort a pohodlí

 

Střih
Dámský střih vyzdvihuje ženské křivky, je projmutější. I tak ale je dobrý dres uzpůsoben posedu na kole – tedy má prodloužená záda. Zkoušejte si tedy dres v jízdní pozici  – v ohnutí. Říká se, že dres je druhá kůže, nesmí vás tedy nijak omezovat, musíte vnímat volnost pohybu. V dolní části zad jsou  umístěny kapsy na různé nezbytnosti , jako je telefon,  müsli tyčinka po  doplnění energie během jízdy, návleky, tenká vesta, klíče. Při zkoušení dresu si vyzkoušejte, zda do kapsy pohodlně sáhnete. Někdy jsou kapsy, příliš vysoké, tedy obtížně dostupné.
Stejně jako u cyklo kraťasů hlídáme zakončení nohavic,tak u dresů jsou to lemy rukávů. Důležité je, aby vás neškrtily, tento detail skutečně dokáže vyjížďku hodně otrávit. Podobně jako neustále se vyhrnující dres – silikonové, protiskluzové zakončení už najdete u dresů většiny výrobců.

dres Author disponuje třemi kapsami, jedna z nich má navíc menší praktickou kapsičku zabezpečenou zipem

 

Na tělo či volné ?
Na silnici se vozí dresy upnutější, do terénu, k volným kraťasům se hodí i volný dres. Tyto freeride dresy, jsou střižené jako běžné tričko, na zádech nejsou kapsy, protože se předpokládá, že na terénní vyjížďku si vždy berete malý batůžek, který pojme vše důležité a kapsy na zádech dresu by vám pak vlastně překážely. Pozor – na pohled obyčejné tričko je ale také z funkčních materiálů!
Nejste Twigy ? Nemusíte nutně hledat v pánských odděleních. Některé značky mají i pro ženy dvojí střihy , označení např. „race“ je upnuté a „lifestyle“označuje dresy sportovní, ale nikoliv upnuté.

Volný dres od Specialized pro freeride ježdění. 

Něco navíc
Líbivý design je jedna věc, pravidlo „být viděn“ je věc druhá. Řada výrobců tak zdobí své dresy reflexními prvky, volí i pestrobarevnost, aby byl cyklistka v provozu výrazný.

A teď už průvodce krásou….pestrost značek, materiálů, střihů….vyberte si z toho, co nás zaujalo ….

img_65937_original

 

 

Užitečné odkazy:
www.cz.author.eu
www.progresscycle.cz
www.omoshop.cz
www.briko.cz
www.northwave.cz
www.scott-sports.com
www.eleven.cz
www.specialized.com
www.sportkoncept.cz/maloja

Chcete patřit k nám ? Chystáme kolekci pro Dámy na kole. Který se vám líbí ?
DRES- bílo šedáDRES DNK -černá

 

Autor: KajaP

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková