Čtení na víkend : rozhovor o kole s moderátorkou Ester Janečkovou

Naše redaktorka Jana se v rámci jiné akce setkala s moderátorkou televizních pořadů Ester Janečkovou a mimo jiné přišla řeč i na kolo. A překvapivě nezůstalo jen u dvou vět. Přečtete si rozhovor, určený pro naše čtenářky…

Sympatická moderátorka pořadů Sama doma a Pošta pro Tebe, Ester Janečková , je vášnivá cyklistka. Ze začátku to ale na velkou lásku ke kolu moc nevypadalo. K kým a kam jezdí nejradši? Redakci Dámy na kole Ester poskytla rozhovor a moc pěkné soukromé fotky.

 

Vzpomenete si, kdo vás učil jezdit na kole a jak vám to napoprvé šlo?
Na kole mě neučil jezdit nikdo z rodiny, ale můj kamarád v první třídě. Neměla jsem kolo, tak mi tajně půjčil kolo své sestry a šli jsme na to. Hrozně mě to bavilo a snad mi to i celkem šlo, ale pak jsem špatně odhadla vzdálenost, narazila jsem do lavičky a ošklivě si rozsekla koleno. Hodně to krvácelo a myslím dokonce, že to bylo na šití (dodnes tam mám jizvu), ale podařilo se mi to zatajit. Bála jsem se, že by mi pak máma kolo nepořídila. A taky kamarád by to schytal. Koleno jsem sama ošetřila, vyprala jsem tepláky, a celé léto odmítala kraťasy J. Vlastní kolo jsem pak stejně dostala až někdy v devíti letech. Bylo děsný, ale já ho milovala – SOBI 20.

 

S kým vyrážíte na kolo pravidelně?
Na kole jezdím nejčastěji s manželem a s malou Sárou. Sára je cyklistka už od miminka. Máme vozík za kolo a Zdeněk ji v něm vozil od čtyř měsíců. Teď už jezdí sama (v lednu jí byly čtyři) a moc ji to baví. Když ji Zdeněk občas trochu popostrčí do kopce, ujede bez problémů deset kilometrů.

Kluci už s námi většinou nejezdí. (Ester je maminkou dvou teenagerů a malé holčičky, pozn. aut.) A každý rok v květnu vyrážím s kamarádkami na pět dní na dámskou jízdu.  Vždycky si to moc užijeme.

O kom se dá říct, že vás pro cyklistiku získal?
Pro cyklistiku se mě snažil od začátku získat Zdeněk, on je vášnivý cyklista. Jenže to se mnou trochu přehnal. Hned zkraje našeho vztahu (bylo mi 17 a jemu 19) rozhodl, že pojedeme od něj z Moravy do Prahy na kole. Já jsem předtím byla schopná dojet tak na koupaliště a zpátky. Těch 230 km jsme dali za dva dny a já pak kolo nenáviděla několik let :-). Naštěstí mi to nezůstalo.

 

Máte nějakou trasu, o které se dá říct, že je vaše nejoblíbenější?
Neřekla bych, že mám jednu nejoblíbenější trasu. Máme výhodu, že bydlíme na kraji Prahy a během chvilky jsme na cestách bez aut. Docela mě baví lesní cesty a terén.

 

Používáte nášlapy? A jak se na kolo oblékáte?
Nášlapy jsem používala, ale párkrát jsem s nimi slítla, takže teď jezdím bez nich. Cyklistické kalhoty jsou super na delší trasy, když ale jedeme s holkama na dámskou jízdu, máme přes ně sukýnky :-).

Jak byste si počínala na závodech. Dovedete to odhadnout?
Jsem docela soutěživá, takže jako závodnice bych se možná nechala vyhecovat.

 

Líbíte se sama sobě v cyklistické helmě?
V cyklistické helmě se sobě nelíbím, ale samozřejmě ji nosím.

 

Kdo vám postavil kolo?
Kolo mi sestavil Zdeněk, a i když nevypadá nějak extra atraktivně, je super. Trekové, pohodlné, ale výkonné. Zdeněk postavil i krásné dvoukolo, tak na tom společně taky rádi občas vyrazíme.

Jak jste na tom se servisem? Dokážete si poradit sama?
Na kole jsem zatím sama nevyměnila ani duši. Maximálně nahodím řetěz. Naštěstí mám doma šikovného montéra, a když vyrazím s kamarádkami, stačí se usmát na kolemjedoucí…:-)

Autor: Jana D.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková