Dámy na kole – RETRO fotogalerie z historie oblékání

V dnešní době bereme za zcela samozřejmé vybírat si v dámské kolekci cyklistických oblečků z široké nabídky. Řešíme střih, prodyšnost materiálu, design. Chceme funkčnost a chceme se líbit . Ale víte, jak se oblékaly na kolo naše babičky či jejich o generace mladší předchůdkyně ? Malé “retro” ohlédnutí je tu pro vás, dámy…..

Ženská cyklistika (řečeno sportovní terminologií) v posledních letech JEDE! Nabývá na síle i respektu. Na rozdíl od mužů jsme ovšem kdysi na začátku měly jednu vekou nevýhodu – musely jsme se vymotat z dlouhých sukní! Propátrejte naši fotogalerii a zjistíte, že pro ženy jízda na kole několik desetiletí znamenala doslova očistec.

Totiž jen si zkuste představit, že provozujete cyklistiku v dlouhé těžké sukni, blůzičce až ke krku a upnutém kabátku. Přitom tak to opravdu bylo. Obleky se navíc vyráběly z těžkých vlněných látek, aby dámy neprofoukly. Ve viktoriánské Anglii se ještě o tom, že pohyb na čerstvém vzduchu prospívá tělu, nevědělo zdaleka tolik, jako dnes. A navíc – odhalení dlouho bránila společenská pravidla. Cyklistky si klidně mohly navzájem stěžovat plavkyním a obráceně. O každý kousek odhaleného těla se vedla vlastně malá válka. Kdyby tehdejší mravokárci mohli nahlédnout do budoucnosti, asi by se dost divili. Dnešní materiály se ani nedají srovnávat s érou devadesátých let. Je to  obrovský skok v kvalitě a elasticitě materiálů, v tom, jak sají pot. Dnes jsou nesrovnatelné možnosti.

Že se musí zbavit nepraktických mohutných sukní, to bylo ženám na přelomu předminulého a minulého století jasné.  Potřebujeme kalhoty! V té době se objevily jedny z vůbec prvních ženských kalhot – jenže určené k jízdě na koni. Netrvalo ovšem dlouho a nastěhovaly se také do šatníků vášnivých cyklistek. Dámské komplety z dvacátých let už jsou většinou s kalhotami – nebo v kompletu kabátek, kalhoty, sukně, aby bylo na výběr.

Cyklistika zažívala obrovský rozmach od první světové války dál, pro ženy na kolo začali vymýšlet speciální out-fity přední návrháři. Mezi prvními i Coco Chanel. V předválečných časech reagovali na poptávku už téměř všichni. Jen pro zajímavost: v Anglii patřila k nejžádanějším předválečným značkám Aquascutum, nabízející ve sportovní kolekci hned několik modelů.

Světem otřásla další světová válka, ale pro cyklistiku znamenala posun. Kdekdo jezdil na kole, ženy nevyjímaje – v galerii najdete jednu z mnoha válečných fotografií z té doby. Zároveň se ve čtyřicátých letech pustily ženy výrazně do závodění a když závodíte, logicky toho na sobě tolik mít nemůžete. A proto jako ilustrace jedna z nejslavnějších průkopnic cyklistiky Eileen Sheridan. Všimněte si mimochodem, jak vypadaly její „tretry“ – měla tak malou nožku, že si musela nechat upravovat dámské střevíčky, o speciální obuvi na kolo ještě nemohla být řeč.

Zlatá šedesátá léta objevila kolo jako ideální k výletům do přírody. Definitivně rozdělila svět ženské cyklistiky na městský a výkonnostní. Ale to už je jiný příběh.

 

dea2a441f781f02279785f8b7cb912c44x5 original98ac847632b3c083129a135396a03ec671a11ab5b04d5a447b5d8c28d1446f3cfa3178a051edcd69a7526c5f8642c46f

Autor: Jana D.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková