Víkendové střípky – co nás zaujalo

Opět se ohlížíme za závodním víkendem – tentokrát spravedlivě podělíme bike a silničku. Byť se na jednom ze závodů rozdávaly světové medaile a na druhém “jen” národní. Úsilí a výkony, které stály za povšimnutí byly na obou dvou místech.

Mistrovství světa v maratonu horských kol ovládly  „ženy zkušené“

O duhové trikoty pro nejlepší maratonské závodníky na světě se tento víkend bojovalo v italské Val Gardeně.  Na elitní ženy čekala trať v délce 60 km a musely zdolat 3400 m převýšení! Českou republiku reprezentovala Tereza Huříková, která po loňské bronzové medaili, určitě pomýšlela na umístění hodně ve předu, tentokrát to ale nevyšlo, těsně ji unikla první desítka. I tak statečný výkon na náročné trati.
A  kdo vybojoval medaile ? Pro titul si dojela dvaačtyřicetiletá Norka Gun Rita Dahle-Flesja, kterou mohli čeští fanoušci vidět i v Novém Městě na Moravě, kde se skvěle předvedla v zcela jiné disciplině – cross country. Tato nestárnoucí maminka šestiletého syna, si tak přijela už pro svůj desátý titul mistryně světa, přičemž šest jich je právě z maratonu.
Důkaz, že v maratonu není věk rozhodně překážkou, dala svým třetím místem Sabine Spitz, která se letos již pyšní ziskem evropského maratonského zlata. Mezi tyto zkušené matadorky se vklínila jedna „mladice“ – jedenatřicetiletá dánská reprezentantka Anika Langdvad.

Tří šťastné medailistky-Langvad (31), Dahle-Flesja (42) a Spitz(44)

 

MČR v silniční cyklistice – zazářila nejen vítězka !
O dvojnásobném úspěchu Martiny Sáblíkové, která ovládla jak časovku, tak i hromadný závod, jsme psaly my i mnoho dalších médií. Ale pozorný čtenář či fanoušek ženského pelotonu, postřehl, že letošní mistrovství mělo více hrdinek, resp. žen, které stojí za povšimnutí.
Obdiv všech přítomných (a jistě i každého sportovce) sklidila Zuzana Neckářová, která absolvovala 100 kilometrový závod se zlomenou klíční kostí. Přesněji řečeno- úraz si přivodila před dvěma týdny na EH v Baku, poctivě léčila, ale na závodění to moc nevypadalo. Ale psychická síla a vůle Zuzany zúročit letošní formu jí dovedly nejen na start, ale přinesly nádherný výsledek – zisk stříbrné medaile.

Druhou hvězdou pelotonu byla mladička a drobná závodnice, o níž rozhodně ještě uslyšíme. Nikola Nosková, věkem juniorka, již loňský rok ukázala, že je velkým příslibem do cyklistické budoucnosti. Na MS v španělské Ponferradě obsadila 4. místo. Letošní rok má cíle ještě větší. Tato talentovaná závodnice předvedla výkonnostní růst, jako jediná totiž dokázala až do posledního okruhu sekundovat Sáblíkové v sobotním mistrovském závodě a držet její zdrcující tempo v kopcích, kde ostatní elitní ženy jednoduše nevydržely.  Trenér Nikoly Noskové zmínil, že veškerou přípravu směřují právě k letošnímu světovému šampionátu, i proto Nikola letos není tolik vidět na bikových závodech, které loni právě se silnicí kombinovala.

Nikola Nosková jela skvělý závod a i když se Sáblíkovou nevydržela až do finiše, stala se juniorskou mistryní republiky

Autor: Kaja P.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková