Zítra začíná Mistrovství ČR v silniční cyklistice

Mistrovství české republiky v silniční cyklistice žen a mužů – vrcholná domácí akce, zahajuje již zítra a bude jej hostit slovenská Žilina. Jde totiž o společný šampionát českých a slovenských závodníků a po loňském Slavkově se dějiště stěhuje kousek za hranice.

Ve čtvrtek se bude bojovat o tituly v časovce jednotlivkyň, v sobotu pak v závodě s hromadným startem.

Jaké porce na ženy, resp. na juniorky čekají ?
Časovka jednotlivkyň měří 34 km, juniorky jedou poloviční vzdálenost. V sobotním hromadném závodě je nachystán 19,9 km okruh a závodnice ho absolvují 5x. V tomto případě čeká poctivých 99,5km i na juniorky.

Okolí Žiliny není úplná rovina, čehož  pořadatelé využili a tak v profilech obou závodu  kopce najdete.

Startovní listiny nepostrádají zajímavá jména jak z čistokrevných silničářek, tak ale i bikerek, které se pokusí zúročit své fyzické dispozice z horských kol. Chybět bude vedoucí závodnice českého poháru a letošní jednička v dámském pelotonu, Zuzka Neckářová, která -jak jsme již psaly, utrpěla při pádu na EH v Baku zlomeninu klíční kosti a léčí se.

Takto sledovala Zuzana závody na EH v Baku. Na startu alespoň podpořila svou kolegyni ,Barču Průdkovou.

Na start čtvrteční časovky se postaví obhájkyně titulo, Martina Sáblíková, která logicky patří mezi největší kandidátky na zisk titulů. Loňský rok brala oba. Letos se chystá na MS, jaká je její aktuelní forma, naznačila nedávná časovka v Lublani, kde dokončila na čtvrtém místě. Podobně „tajemná“ je i Anežky Drahotová, která je vynikající atletkou, ale kolo bere již také jako významný tréninkový prostředek. Z loňského medailového tria chybí Pavlína Šulcová, její jméno je pouze v hromadném závodě. Trochu škoda, její forma jde raketově nahoru, což ukázala v nedělním bikovém poháru.

Na elitní příčky se bude chtít určitě dostat i dráhařka Jarmila Machačová, exmistryně světa, která jízdu proti chronometru umí. Stejně tak i matadorka, Martina Růžičková, která již léta jezdí v zahraničních týmech a na den D se připravit umí. Je otázka, jak náročný program musela absolvovat před domácím šampionátem.

 

Hromadný závod čítá 51 jmen, na startu se v sobotu objeví  i cyklokrosařka Martina Mikulášková, bikerka Barča Průdková, která se vrací z EH v Baku a již zmiňovaná obojživelnice Pavlína Šulcová, která jistě udělá vše pro obhajobu loňské medaile.

Formu Pavlína prokázala, ale menší stopku jí mohlo nastavit rozseknuté koleno, které si po nedělním pádu na náročné bedřichovské cross country trati, musela nechat ošetřit v nemocnici.

Následky bedřichovského pádu snad Pavlínu na sobotní závod nijak neoslabí

Jak se Pavlína cítí a jaké má očekávání  jsme se  zeptaly :
 „Kolena mě šikovná doktorka krásně zašila i vyčistila. Mám dohromady 8 stehů…šila  nakonec obě kolena :-). Včera to ještě bolelo, ale dnes už jsem musela na trénink a šlo to,  tak jsem ráda. Dala jsem 5h v kopcích:-). Forma je 🙂 trošku mě přibrzdila střevní viróza před MČR v marathonu, ale to už je snad zažehnáno. 
A cíl ? Obhajoba stříbra by byla fajn, ale kdyby stálo o stupínek výše bylo by to krásnější. Do závodu jdu s pokorou, konkurence je veliká,, vyhrát může každý. Už se na závod se moc těším. Martina je ohromě silná a bude určitě skvěle připravená. Vím jen to,že najížděla kilometry v italském Livignu.
Okruh v Žilině mám nastudovaný, profilově by mi měl vyhovovat víc, než ten loňský.“ ,
odhalila Pavla svá předzávodní naladění.

Těšte se tedy na reporty ze závodu, budeme pro DNK sledovat.

Autor: Kaja P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková