10 postřehů na cesty od obyčejné cyklistky z neobyčejného výletu

Léto a volný čas láká k odpočinku, ale i hledání zážitků. Jeden cyklistický si naplánovala naše redaktorka Jana. A během cesty posbírala pár cenných rad, které se mohou hodit právě vám….

Pár poznatků, které jsem nasbírala letos (nejen) cestou z Mladé Boleslavi do Třeboně by se vám, holky, mohlo hodit. Tak tady jsou. Použijte dle vlastního uvážení na vlastních výletech. Protože jestli je něco vážně bezva, tak sbalit bágly a vydat se dobrodružství vstříc.

Výlet: 17. až 19. července. Trasa: Mladá Boleslav – Třeboň (přes Milovice, Sázava, Mladá Vožice, Tábor, České Budějovice, Domanín)

Účastníci: Jana Divizna Divišová (novinářka, cyklistka hobík s ojedinělými zkušenostmi ze závodů), Broněk Tymur Tymrák (profesionální hasič, který kdysi v prvním emailu lákajícím na rande napsal, že bychom mohli jít na kolo. A teď to má. Takže moc stěžovat si nemůže 🙂

1. Plánujte dopředu

Ne proto, že by to bylo v době GPS a dalších navigačních vymožeností extra nutné. Plánováním si ale celý zážitek báječně prodloužíte. Klidně začněte už po Vánocích. Těšit se je důležitá záležitost!

2. Balte si každý svoje věci

Když to kvůli uzávěrkám v práci nestihnete a necháte to na partnerovi, těžko si pak můžete stěžovat, že ve 36 stupňovém horku nemáte k dispozici dres bez rukávů. Situaci: „Dobry pani. Moc dobry. Sluši sluši,“ v krámku v Mladé Vožici pak holt budete muset skousnout. Pá pá desénové dresy zapomenuté doma. V tričku za dvě kila se to dá zvládnout taky.

3. Odpojte se

Konec výmluv, že musíte být alespoň v dosahu služebního mobilu. Nechte ho prostě doma. A uleví se vám. P.S: Dovolenou ruší i jemný bublavý zvuk emailu, které se hrnou do služební pošty. Nekompromisně si chraňte svůj volný čas.

4. 14:00 rozhoduje…

… kde budete ten den spát. Zastavte a věnujete se obtelefonování míst, kde byste se mohli v podvečer ubytovat. Nejde jen o to, kde mají nebo nemají volno (v jižních Čechách skoro vůbec nikde vůbec nikdy). Jde také o to, aby provozovatel počítal s tím, že přijedete večer.

5. Pořiďte si sportovní dioptrické brýle

Ok. Konec kabelek, botiček, halenčiček a náušnic, dokud si konečně nepořídíte dioptrické cyklistické brýle, pokud v „civilu“ brýle nosíte. Domluveno? Tuto přísahu jsem sama pro sebe složila po druhém pádu hned za Boleslaví, kdy mě z kola poslal jen špatný zrak a strach, kam v šeru vůbec jedu. Stejně nepříjemný je efekt, kterému říkám „zlaté penízky“ – když slunce prosvítá listnatými stromy.

6. Palivo

Ne, když do prázdného žaludku (Já snídat nemusím!) pošlete v Táboře půl litru zmrzliny, dlouho tam nevydrží. V jedné malé vesničce mezi Sázavou a Vožicí měli jogurtový energy nápoj. Nevíte někdo, kde se běžně prodává? Nepobrala jsem po 100 kilometrech s bágly ani název té vesnice ani značku. Bylo to třešňové.

7. Kudy kam

Jeďte tam, kde to máte rádi. Třeba na místo, kde jste se seznámili, trávili dovolenou, kam míříte za rodiči. Díky cestě na kole místo získá úplně jiné kouzlo. A navíc – až příště pojedete zase autem, můžete si hrdinně opakovat všechny společné zážitky. Cesta, kterou obvykle profrčíte v chvatu, se náhle zpomalí a život uvidíte pěkně zblízka přes všechny vsi a vesničky.

8. Udělejte si čas

Na povídání večer u piva, na horkou vanu v penzionku, na procházku po rozpáleném městečku, kam byste normálně nezavítali. V cíli den jen pro vás dva a váš vztah.

9. Sumasumárum

Na seznam vesnic, který jste vzali s sebou vypište pár bodů, kterých se při vzpomínání můžete přidržet. Schovejte lístek z hospody (doporučujeme Masné krámy v Budějovicích, obě hospody v Domaníně, hospodu na rohu na náměstí v Mladé Vožici), mapu i další vzácné, těžce vydobyté artefakty.

10. Za rok znovu!

Prostě to udělejte… Jak jsem už říkala… Na Vánoce stanovte cíl, otevřete červené a přivolejte kouzlo zpátky. Šťastnou cestu. ní cyklo zážitek ? Pošlete nám do redakce Váš příběh, rádi se podělíme

Máte za sebou také už nějaký pěkný letní cyklo zážitek ? Pošlete nám do redakce (redakce@damynakole.cz) Váš příběh, rádi ho zveřejníme jako inspiraci pro ostatní.

Autor: Jana D.

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková