Bajkazyl Brno – projekt, který pomáhá

Rádi podporujeme akce, které pomáhají druhým – a když je součástí i kolo, těší nás to dvojnásob. Nejen pro brňačky představujeme projekt, který má nápad a spojuje na první pohled rozdílné světy….Po pražském Bajkazylu vzniká i komunitní místo v Brně, s propojením na neziskovou organizaci Ratolesti. I jedna zakoupená káva pomáhá….

Bajkazyl Brno je nový sociální podnik, který zahrnuje kavárnu, cyklodílnu a kulturní scénu. Na první pohled tři rozdílné věci, ale jedno je přeci společné – cílem je primárně pomoc dobré věci. Lidé pro lidi. Relax, zábava, setkání a výpomoc. V prostorách historického viaduktu ožívá unikátní prostor, kde vzniknou také tréninková pracovní místa pro klienty neziskovky Ratolesti Brno, s kterou je Bajkazyl propojení.

 

Proč finanční pomoc pro Bajkazyl Brno?
Od 18. 7. 2015 běží v Bajkazylu Brno zkušební provoz. Zkušební proto, že pro 100% provoz toho ještě spoustu chybí. Rekonstrukce spolknula obří část rozpočtu a stále není hotovo. Chybí  funkční vzduchotechnika, zázemí kuchyně i baru, zrenovovat podlahy i dokončit koncertní sál. Prozatím  se funguje s vypůjčeným kávovarem i aparátem na ozvučení a mnohým dalším vybavením. Pro skutečný rozjezd je potřeba (povolený) startovací doping.  Bez skvělých, nadšených lidí se zápalem, takových, kteří přemýšlejí nad rámec denního koloběhu, by projekt nebyl životaschopný.

Víte, že Bajkazyl Brno je sociální podnik?
Bajkazyl Brno vzniká jako sociální podnik Ratolesti Brno. To je neziskovka, která pomáhá dětem, mladým lidem i celým rodinám, když se zrovna nedaří. A dělá to tak už dvacet let. Za tu dobu ratolestní tým pomohl mnohým, ale neustále přemýšlí, jak to dělat ještě lépe. Třeba tím, že vytvoří tréninkové pracovní místa pro klienty Ratolesti Brno právě v Bajkazylu. Zároveň princip sociálního podniku spočívá v tom, že veškeré zisky z podnikání putují zpět do poskytování sociální práce – tím se roztáčí kruh podpory – to co vy investujete do Bajkazylu Brno společně s námi, my investujeme dál do smysluplné práce neziskové organizace. Každá káva nebo pivo, každý navštívený koncert nebo opravené kolo tak má přesah a další smysl.

Čím ještě je Bajkazyl Brno jiný?
Bajkazyl Brno pracuje s myšlenkou oživení a recyklace. Vzniká v historických klenbách nádražního viaduktu, v prostorech bývalého nonstopu, v prostředí, které je značně neutěšené. Pro filosofii oživení a nových šancí je to zcela příznačné. Cílem je, aby se Dornych u Hlavního nadraží díky kavárně s koncertními prostory stal místem živým, kulturním a navštěvovaným. Aby cyklodílna vdechovala život starým kolům a vtiskla jedinečnost i jiným ekologickým dopravním prostředkům. Díky tréninkovým pracovním místům se vytvoří  klientům Ratolesti Brno pracovní zkušenosti a dát jim tak lepší budoucnost na trhu práce. Druhé šance by měly existovat pro všechny – pro lidi, pro kola i pro opuštěná místa. 

Dobrá pocit a i něco navíc…..
Čeká na vás spousta voucherů, které si můžete vybrat přímo v brněnském Bajkazylu – poukázky na kafe, pivo, koncerty nebo servis vašeho kola. Podpořit  můžete koupí speciálních cyklodoplňků, nebo pronájmem samotných prostor v Bajkazylu. Chcete li být přímou součástí, staňte se patrony vybavení (židle, stolky, barpult).

 

Do kampaně se zapojili i umělci, kteří Ratolest Brno podporují v rámci projektu Galerie Ratolest. Můžete si tak zakoupit ryze originální malby z rukou (nejen) brněnských mladých umělců. (Diptych Věry Tataro “Tam a zase zpátky”, “Vnitřní ježci” od Jana Karpíška, “Posel dobrých zpráv” od Jany Zwisové).

Nazdobit se můžete taky originálními šperky z cyklokomponentů na míru.

 

 

 

 

 

Jak přispět ? Od kávy až po originální obraz – spektrum možností na míru vaší kapsy a chutě najdete zde.

Autor: Kája P., TZ Bajkazyl

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková