Skončilo dámské GIRO – boje o olympijské body pokračují

Ve stínu slavné Tour de France, která po tři týdny přitahuje pozornost miliónů sportovních fanoušků, se jel ženský etapový závod nejvyšší kategorie – GIRO Rosa. V Itálii tak byla k vidění kompletní světová špička, boj o olympijské body pro Rio pokračuje….

Od 3. do 12. července se konal jeden z největších ženských silničních etapových závodů světa. Pod názvem GIRO ROSA se skrýval 9 ti etapový závod. s celkovou délkou 889,4 km. Součástí byl též večerní prolog a 21km dlouhá časovka.   Na startu se sešla kompletní světová špička, aby si rozdělila nejen trofeje, ale také body do UCI ranking, které budou rozhodující pro možnost startu na Olympijských hrách v Riu.
Závod odstartoval prologem ve Slovinské Ljublani, kde se následně jela ještě první etapa. Dalších osm etap se jelo na Italském území.  Na startu se objevila téměř  všechna velká jména současného pelotonu s výjimkou Mariane Vos, která si stále léčí svalové zranění způsobené v cyklokrosové sezoně.  Team Rabo – LIV , který v předchozím ročníku obsadil všechna místa na stupních vítězů, tak nastupoval výrazně oslaben. I další závodnice, Francozka Pauline Ferrand Prevot  se vrací po zranění, které ji trápilo přes dva měsíce a vzhledem k tréninkovému výpadku nemohla být ještě v plné formě. To dávalo šanci dalším silným teamům jako Wiggle Honda, Boels-Dolmans, Biggla pro team nebo Velocio SRAM, které mají ve svých řadách vynikající závodnice.

Nizozemská formace se však ukázala jako velmi silná. Závodnice teamu Rabo LIV získaly 4 etapová prvenství, radovala se i Prevót ! Vítězka letošního Fleche Vallonne , Anna Van der Breggen, po skvělém výkonu kdy vyhrála individuální časovku a byla dvakrát druhá a jednou třetí  v etapách, vytěžila z těchto výsledků   celkové prvenství. Druhá skončila v celkové klasifikaci Američanka Mara Abbot ( Wiggle Honda) ,která zaútočila v posledním stoupání celého závodu a vyhrála poslední etapu. Třetí místo obsadila Megan Guarnier( Boels Dolmans) která vyhrála druhou etapu a v dalších byla 4x druhá.  Do závodu odstartovalo 147 a dokončili 106 závodnic.

 

Giro Roso provázela skvělá atmosféra, kterou si můžete přiblížit ve fotogalerii.

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková