SPECIALIZED pro ženy –díl I.

Jak jsme už v krátkém reportu psaly, americká značka Specialized v těchto dnech představuje světu svou novou kolekci pro r. 2016. Více modelů, více barev…a skvělá zpráva je, že se toto promítá i do dámské kolekce.

Abych postihla vše zajímavé, naše představení bude v několika dílech, ale jistě se máte na co těšit. Malý průvodce začíná ….. vyrážíme do světa horských kol.

Specialized  S-Works  – snová kola i pro něžné pohlaví
Kola s označením  S-Works patří ke klenotům Specializedu a v rakouském Leogangu, kde probíhalo představení nové kolekce, byl právě S-Works modelům, vyhrazen samostatný salonek. Jestliže se u některých značek marně sháníte po TOP modelu, srovnatelném s tím, co je vyrobeno pro muže, tak v případě Specializedu můžete zajásat. Ženám tu totiž věří! A i když není nabídka široká,  silniční kolo, tak i dva modely kol do terénu se specifikací S-Works najdeme. Silničce se budeme věnovat na jiném místě, horská kola vás skutečně potěší – S-Works ERA FSR Carbon je zástupce celoodpružených modelů, S-Works FATE Carbon je to nejlepší, co v kategorii hardtailů můžete mít. A pokud jsem zmínila, že vás pohled a technická specifikace potěší, asi trochu naopak to bude s vaší peněženkou – katalogové ceny uvedených kol jsou 222 999,- Kč /Fate , resp. 274 999,-Kč /Era.  No, ale proč si nesnít, že ?

TOP model S-WORKS ERA FSR Carbon

 

HORSKÁ KOLA – CROSS COUNTRY
V této kategorii najdete skutečně kola šitá na míru – jen musíte vědět, co je přesně ten váš šálek kávy. Jezdíte závody? Nebo tvrdší terén? Chcete si užívat pohodové vyjížďky a výkon je až na druhém místě ?  Pro každou jezdkyni je od Specializedu k mání pestrá nabídka. Barev i modelů.

Pro jezdkyně cross country, na jízdu kdy to musí jít stejně dobře nahoru i dolů nabízí Specialized hned tři modelové řady : Eru, Fate a Jett. Nejde o novinky pro letošní rok,  ale inovace na nich najdete. A určitě stojí za to si udělat představu, z čeho je možné vybírat.

ERA
Celoodpružený model, s devětadvacetipalcovými koly, které díky své geometrii a uzamykacímu tlumení, umožní vynikat v prudkých výjezdech, užít si singletrecky, kdy v terénu pocítíte funkci intuitivního tlumiče Specialized Micro BraIn, který vyžehlí nerovnosti a neubere na dravé jízdě.  Výběr je ze dvou  karbonových modelů, rám u obou kol je stejný, ale odlišnosti najdete ve výbavě, ať se jedná o převodníky, typy vidlice  (RockShox SID Brain a Reba LR), můžete mít osazení s  jednopřevodníkem 1×11 , což je u ERA Expert Carbon nebo s větší kombinací převodů 2×10, to nabízí ERA Comp Carbon. A pokud vás vede i barva kola, nebude to snadná volba – elegantní bílé provedení sluší Expertu, černý mat a fialová linie upoutá u Compu.

ERA COMP Carbon

 

FATE
Nejlehčí dámský hardtail, kolo pro špičkový výkon, pro důraznou jízdu, kolo které uspokojí vaší touhu pro rychlosti. A pokud trochu zvolníte, upoutáte společně pozornost okolí, protože každý z nabízených modelů-ať jde o karbonový v černém matu a fialovou linkou nebo hliníkový v sněhově bílé, jednoduše zaujme.
Stejně jako u celoodpružené ERY, máte na výběr z dvou karbonových kol – FATE Expert Carbon a FATE Comp Carbon. Rozdíl najdete v typu vidlice, u obou jde o značku RockShox, ale v první případě o typ SID, u Compu je zvolená Reba RL. Další rozdíly,které se ve výsledku promítnou do ceny, jsou v dalším osazení – ať už jde o brzdy nebo přehazovačku. Oba modely jsou na 29´´ kolech mají převody 1×11.
Ale máme tu i hliníkovou verzi – FATE Elite 29 a FATE Comp 29, s podobnými rozdíly v osazení, se sportovními převodníky 2×10, zde se dostanete při zachování závodní geometrie na velmi příznivé ceny, které nedosahují ani 50 tisíc.

FATE Elite 29

 

JETT
Devětadvacetipalcová kola, odlehčený hliníkový rám, to jsou kola JETT, určená pro Vás, co se nehoníte za minutami v závodním poli, ale vyrazíte do přírody za zážitky z jízdy. Tomu napovídá i tvarování horní rámové trubky, celkově tvar rámu podtrhuje důraz na  pohodlí při nasedání a sesedání z kola. Vidlice Multi Circuit Damping a celkově jemně vyladěné pružení potěší budoucí uživatelky, které opustí šotolinové cesty a zkusí jízdu v terénu. Vybírejte z čtyř modelů, JETT EXPERT, JETT COMP, JETT SPORT a JETT. U Experta se počítá se sportovním naladěním, proto tu najdete převody 2×10, u dvou nižších řad jsou trojpřevodníky.

I v této kategorii se sází i na barvičky – co třeba elegantní bílá, decentní šedivá a tolik oblíbené variace modré ?

 

 

HORSKÁ KOLA – TRAIL BIKY

RHYME
Dostáváme se k novince letošní sezóny, respektive k naplnění filozofie, kterou si dali američtí návrháři za cíl – nabídnout bikerkám kolo pro zážitky v terénu, pro pocit jistoty, stability, ale zároveň nabídnout kolo, které vám dá odvahu posouvat své hranice. Kolekce RHYME má v nabídce hned 6 modelů ! Dva karbonové, s označením 650 B (tedy s 27,5´´ koly), s nám již známém označení EXPERT a COMP Carbon,  doplňuje hliníkový kousek RHYME COMP. Tím to ale nekončí. Na trh přichází dříve diskutovaný rozměr kol, resp. plášťů – tzv. 6 Fettie. Jejich rozměr je 3 ´´ a s použitím ráfků 27,5 se dostáváté skoro k rozměru 29´´ obvodu kola….je to ale jen skoro a vlastnosti širokých plášťů vás v terénu skutečně mile překvapí.

RHYME Comp Cabon 6 Fettie

 

Kola RHYME 6 Fettie v podstatě kopírují řadu 650B, tedy opět najdete model RHYME EXPERT, COMP Carbon a COMP, všechny s přívlastkem 6 Fettie.
Karbonové modely se chlubí letošní „vychytávkou“, což je systém SWAT Door – otvor v rámu skrytý pod košíkem, kam si uložíte (klidně na celou sezónu) potřebné nářadí na jízdu, eventuelně další vaše nezbytnosti.
Kola mají i svou trailovou geometrii, zdvih vidlice a tlumiče je 150 mm, ale tyto vymoženosti poznáte a oceníte až při samotné jízdě.
Pokud u Vás rozhodují barvičky, tak tohle vám designéři od Specializedu neusnadnily. Černý mat, bílá, pastelově modrá, petrolejová….No řekněte, to je krásné rozmazlování nás, bikerek :-)…

 

SWAT  door - novinka letošní sezóny
SWAT door – novinka letošní sezóny

 

RUMOR
Celoodpružený bike, v hliníkovém provedení. RUMOR má zdvih 130 mm, což je věší než u cross country kola Era, ale menší než jakým disponuje Rhyme. A stejně jako u modelů JETT je tu označení EXPERT, COMP, SPORT a RUMOR, vše s koly vel. 650B. Rozdíl je v osazení a zároveň  v ceně. Skutečně záleží, na jaký styl jízdy a jak časté užívání si kolo pořizujete. Základní model je za sympatických 54 tisíc, Expert pak provětrá vaší peněženku víc jak dvojnásob. Ale zážitky něco stojí, to víme….

Povedený RUMOR Comp
Povedený RUMOR Comp

 

RUZE
Poslední z nabídky trail biků je RUZE, kolo pro zábavu, ochutnávku, co vlastně lze na trailech zažít. Jedná se o hliníkový hartail, na 6 Fettie kolech. Dva modely RUZE Expert a RUZE Comp se od sebe liší vybavením. Tvar rámu opět nabízí pohodlí při nasedání. A pokud hledáte důvod proč takové kolo pořídit ? Třeba proto, že tam kde RUZE s cenou končí, tam Rumor začíná.

Svět pěkných barev - i to je letošní kolekce Specialized
Svět pěkných barev – i to je letošní kolekce Specialized

Příště pokračujeme za horskými specialitkami a také mezi úzké galusky elegantních silniček.

Autor: Kája Polívková
Foto: Petr Bureš

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková