SPECIALIZED pro ženy – díl II.

Pokračujeme v představení kol značky Specialized pro r. 2016, určených ženám. Věřte, že se budete bavit… A začneme hned zostra !

Po včerejším představení dámské kolekce horských kol, se dnes posuneme. Přichází mix tlustých plášťů a tenkých galusek….

 

TURBO LEVO Women 6 Fettie – posune Vaše limity
Chcete stačit svému „nabušenému“ partnerovi ? Chcete si užít v náročných trailech, ale často vám dochazí síly? Chcete poznat alespoň na chvíli, jak se jezdí do kopce…..třeba olympijskému vítězi, Járovi Kulhavému ? Vyzkoušejte elektrokolo TURBO LEVO. Ano, asi nepoběžíte ihned kupovat, ale rozhodně stojí za to nepřeskočit tuto část článku, kdy Vám terénní elektrokolo představím. A pokud vnímáte z textu pozitivní naladění, tak je to správné, protože nejlepší doporučení je vlastní zkušenost.

TURBO LEVO Women 6 Fettie x TURBO LEVO FSR Expert
Začnu modelem pro dámy, který je v hardtailovém provedení, ale použité 6 Fettie pláště se správným (měkkým) nahuštěním, v terénu hodně nerovností odpruží a jejich šířka u vás bezesporu navodí větší jistotu při zdolávání kořenů, kamenitých úseků. A elektropohon ? Ve výjezdech jste královna! Je po cestě prudký úsek a v něm nevlídné kořeny? Nelámejte si hlavu, stačí zvolit  vyšší stupeň pomoci a jen točit nohama a řídit směr kola. Z kopce dolů baterka „odočívá“ a vy si užíváte výhod širokých plášťů 6 Fettie.
Čím se Specialized liší od konkurence ? Několik let vývoje přineslo (a ještě bude přinášet) ovoce. Integrovaná baterie do rámu, který si zachovává geometrii a tedy i vlastnosti trailbiku, včetně dobře ochráněného motoru, potěší každého technika.

 

 

Hodně zajímavá je spolupráce s Garminem, v navigační jednotce sledujete nejen běžné údaje (tep, převýšení, rychlost, apod), ale volíte ze tří stupňů pohonu, sledujete i zbývající % baterie. Postupem času budou k dispozici aplikace, kdy si stáhnete mapu trailu, na který chcete jet a chytrá „krabička“ za vás bude s baterkou hospodařit tak, aby jste bez problémů celou trasu dojeli.

 

 

Pánské celoodpružené modely TURBO LEVO, v našem případě to byl  test bike Expert, svým barevným provedením ženu neurazí a tím, že je nabízen i v malých velikostech, ho můžeme označit za unisex. I proto si můžete vyzkoušet, stejně jako my, co vše na elektrokole „dáte“. Popravdě, chvíli trvalo, než si člověk v hlavě přehodil, do jak náročného výjezdu, se spoustou nerovností, se může pustit. Trail, který jsme v Leogangu za dvě hodiny projeli, bych sotva prošla pěšmo. Pokud patříte mezi výkonné jezdce a máte pocit, že tady za Vás kolo pracuje a vy se jen vezete, tak velký omyl – zadýchání nás provázelo jak při cestě vzhůru, tak i při aktivní jízdě z kopce. Přeci jen, ovládáte stroj, který váží přes 20 kg.
Asi nebude mnoho těch, co okamžitě touto novinkou rozšíří svůj bikový park. Ale pokud se odváží půjčovny taková kola nakoupit, myslím, že zástup těch, co si budou chtít jízdu vyzkoušet, bude pěkně velký – staršími cyklisty, co v horách chtějí vyjte za rozhledy, přes partnerské dvojice, kdy ONA konečně nebude trpět kdesi daleko vzadu, až po zkušené bikery, kterým se tímto otevřou další dříve nemožné traily.

K jízdě na TURBO LEVO se musím ještě jednou vrátit, to kolo si to zaslouží. Nepůjde o klasický test, ale o takový zážitkový reportík.

 

Veselá, tlustá HELLGA
Další z kol, která vás neženou za výkonem, ale nabízejí zábavu. HELLGA je fatbike, tedy skutečný tlouštík, kola s 5´´ plášti jsou určena především na sněžné pláně nebo písečné pláže. Ale vyrazit s ní na singltrek taky nebude špatná volba. Nečekejte špičkovou rychlost, ale užívejte si úžasné trakce plášťů, které vás při jízdě podrží.  HELLGU můžete mít v hardtail provedení, v nabidce jsou dva modely – oba na hliníkovém rámu, ale u označení COMP je použitá karbonová vidlice, která přinese komfortnější jízdu. Levnější verzi lze pořídit za sympatickou cenu lehce nad 40 tisíc.

 

3x S to je dámský  SILNIČNÍ SVĚT SPECIALIZED

Specialized nabízí pro tři různé sportovní úrovně tři modelové řady AMIRA, RUBY a DOLCE.

AMIRA jsou silničky pro závodnice, nemůže zde tedy chybět  bonbónek řady S-Works, AMIRA SL 4, která má rám z FACT karbonu (stejný, jako je u pánského trháku letošní sezóny modelu VENGE) a samozřejmě osazení je z nejvyššího patra sady Shimana, tedy Dura-Ace. Za vše ale také zaplatíte, v tomto případě jsme nad částkou dvou set tisíc.
Výběr karbonových silniček je ale v případě AMIRY bohatý – kromě zmiňovaného S-Works , je tu dalších 6 typů , včetně AMIRA COMP Di2, tedy kola s elektronickým řazením. Model AMIRA Pro Race, naplní očekávání profesionálky, EXPERT je v týmových barvách ženské profesionální stáje Boels Dolmans cycling. Poslední z nabízených karbonových strojů, a v katalogovém ceníku za sympatických 55 tisíc, je AMIRA Sport – osazená Shimanem 105, rám je v elegantním bílém provedení.

RUBY – pohodlí nade vše. Kola RUBY, s dámskou geometrií, rám s prvkem Zert a sedlovka CG-R, které společně pohltí vibrace silničních nerovností. Kola RUBY určené pro milovnice dlouhých jízd. Výběr je ještě bohatší, než u „sestřičky“ Amiry. Hned tři modely nabízí elektronické řazení – RUBY PRO, EXPERT a COMP a mají také diskové brzdy, které mají za cíl jistější a komfortnější brzdění.
Dalších 5 !! karbonových modelů se liší osazením, designem, podobně jako u AMIRY.

PPBD0519

PPBD0520

 

DOLCE – ať je vaše objevování kouzel silniční cyklisticky co nejsladší. Na to jistě mysleli při vývoji těchto hliníkových kol. Na první seznamování nebo jen tak na výlety nemusíte mít hned našlápnutý stroj a tak kola DOLCE kombinují snahu o nízkou cenu a dostatečnou kvalitu. Na výběr je 5 modelů.

Sečteno, podtrženo – SPECIALIZED nabízí ženám celkem 20 modelů  silničních kol !

PPBD0996

V dalším článku se podíváme na hadříky a doplňky – tak se máte na co těšit !

Autor: Kája Polívková
Foto: Petr Bureš

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková