3 zdravé snídaně pro mlsné cyklistky

Co tahle začít krásný den zdravou mňamkou ? Pohladí po duši a dá energii na sport i práci….

Dostihl vás v kuchyni stereotyp a chybí vám inspirace na zdravou chutnou snídani plnou energie? Máme pro vás 3 tipy, kterými si jídelníček určitě zpestříte. Netvrdíme, že nedají víc práce, než chleba s „něčím“ nebo müsli s jogurtem. Ale výsledek stojí za to.

Jestli máte trochu času a milujete čerstvé zdravé ingredience, pusťte se do toho.

 

Jahodový tvaroh se lněnými semínky

Co budete potřebovat: 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžíce nahrubo posekaných lněných semínek, 80g jahod (lze nahradit i jiným bobulovitým ovocem), 150 g tvarohu (40% tučnost), 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžičky citronové šťávy.

Příprava: Cukr zkaramelizujeme na pánvi a přidáme lněná semínka, necháme vychladnout. Omyté jahody pokrájíme na ¼ a část odložíme stranou na ozdobu. Tvaroh smícháme s kysanou smetanou a šťávou z citrónu, přidáme část jahod a opražených lněných semínek. Vše ozdobíme zbylými jahodami.

Obsah bílkovin 23g, sacharidů 20g, tuků 33g

 

Papája s krémem z čerstvého sýra

Co budete potřebovat: 1 lžíce kešu ořechů, ½ limetky (nutné v biokvalitě), ½ zralé papáji (cca 200g), 200g čerstvého sýru (může být Cottage),2 lžičky ořechového oleje. V případě potřeby tekutá stévie.

Příprava: Ořechy nasekáme a na sucho opražíme. Ovoce oloupeme a nakrájíme na dílky. Z limetky nastrouháme kůru a šťávou pokapeme kousky ovoce. Sýr a olej z ořechů utřeme do hladka, vmícháme kůru z limetky a můžeme přidat stévii (nemusí být). Sýrovou směr naaranžujeme na ovoce a posypeme opraženými ořechy.

Obsah bílkovin 31 g; sacharidů 14 g; tuků 32g

Ovocná zakysaná smetana s medovými mandlemi

Co budete potřebovat: 1 lžíce mandlových lupínků, 1 lžička medu, 100g zakysané smetany, 2 lžíce créme fraiche, špetka mleté vanilky, Tekutá stévie podle chuti, 80 g bobulovité ovoce (maliny, ostružiny).

Příprava: Mandle upražíme na pánvi do zlatova (cca 5 minut), sejmeme z plamene a přidáme med. Necháme vše vychladnout. Zakysanou smetanu společně s creme fraiche promícháme a doplníme vanilkou a sladidlem. Krém přendáme do misky, posypeme omytým ovoce a na závěr přidáme medové lupínky z mandlí

Obsah bílkovin 6g; sacharidů 17g; tuků 42 g

(autorkou receptů je báječná pražská dietoložka Lenka Kaprhálová, kterou obdivujeme pro její přístup i znalosti)

Autor: Jana D,

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková