5+ 1 užitečná rada, jak zvládnout jízdu na kole ve městě

Městská cyklistika a využívání kola jako dopravního prostředku narůstá na oblibě. O progresivním rozvoji napověděl i nedávno skončený cyklistický veletrh Eurobike, kde bylo k vidění mnoho modelů a tipů kol k přepravě po městě, zároveň i stylových doplňků.

Městská stylová kola, skládačky, elektrokola – a k tomu civilně vypadající oblečení, funkční brašny, přepravní koše, ochranné helmy v designu rozkvetlé louky nebo vlněného kloboučku – to vše je pro “urban cycling” k mání. Vybavení tedy není limit, ale mnoho z nás vnímá překážku jinde – cítí frustraci z pohybu ve městě, v provozu. Ne všude se dá dojet po cyklostezkách, občas se do provozu prostě zapojit musíme.

Pokud je tohle jediná zábrana, kvůli které se nechcete pustit do pravidelného ježdění na kole do práce, máme pro vás 6 jednoduchých pravidel, která vám od strachu uleví.  Nebezpeční na silnici totiž můžeme eliminovat tím, že se budeme držet určitých zásad.

1. Oprašte si znalost zákona
Stejně jako řidiči jsou i cyklisté součástí dopravního provozu. Právě proto byste měly být zběhlé v pravidlech silničního provozu stejně, jako jsou právě řidiči. Pokud s nimi budete na stejné vlně a nebudete pravidla porušovat, výrazně to může zlepšit váš vztah. Takže žádné ježdění na červenou nebo jízda po špatné straně silnice!

2. Navažte oční kontakt
Oční kontakt s řidičem se může někomu zdát nesmyslný a svým způsobem i děsivý. Ve skutečnosti však může být takovéto propojení mezi vámi a řidičem velmi užitečné. Auto je několikanásobně větší než je cyklista a tak je dobré se ujistit, že to ví řidič auta také. Tím, že oční kontakt navážete, ho můžete přimět k tomu, aby vám nechal více místa a času na projetí, než původně plánoval.

3. Jeďte rovně a přímo
Stejně jako nám je nepříjemné, když před námi auto kolísá ze strany na stranu, je i pro řidiče otravné, když se na kole kymácíme různými směry. Pokud budete jezdit předvídatelně a konstantně, dodá to vám i vozům okolo více důvěry. Přímá cesta, ačkoliv je pravděpodobně nejnáročnější, je nejčastěji právě nejkratší, takže i přesto, že nepošetříte tolik energie, je to malá oběť za to, že budete o malinko více v bezpečí.

4. Hlavně ne po chodníku!
Je nezákonné a především velmi nebezpečné jezdit po chodníku nebo v opačném směru jednosměrky. Přejíždění světelné křižovatky po chodníku a přechodu, jenom proto, aby se ušetřilo pár vteřin, je riskantní a bezohledné. Není nic, co chodci více nenávidí, než když se musí vyhýbat rychle jedoucím cyklistům. Stejně tak řidiči, kteří musejí uhýbat cyklistům tam, kde nemají co dělat.

Helmy zn. CITYbikes zajišťují bezpečnosti a zároveň vám poslouží i jako pěkný, stylový doplněk

 

5. Hlavně ne uprostřed silnice!
Je důležité najít si správnou pozici na vozovce tak, abyste nepřekáželi ostatním dopravním prostředkům, ale zároveň, abyste nebyli moc blízko krajnici, kde hrozí nebezpečí defektu. Ideální je jet asi půlmetru od kraje vozovky a jak už bylo zmíněno výše, nekymácet se v dalším půlmetrovém rozpětí.

6. Silnice je vaše přehlídkové molo
I když nemáte zrovna smysl pro módu (což se ale drtivé většiny z nás netýká), nemusíte si v tomhle ohledu lámat hlavu. Důležité je akorát obléct si něco výrazného, viditelného z velké dálky. Ideálně pořídit si nějakou výraznou helmu, kterou si berete za hezkého i špatného počasí. Trh s cyklistickým oblečením je v současné době obrovský, a tak je velmi snadné vypadat na kole stále stylově, a přitom zůstat v bezpečí.

Autor: Zuzka S.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková