8 + 1 extra důvod, proč by měl na kole jezdit každý

Potřebujete argumenty, jak přesvědčit kamarádku nebo přítele, aby vám dělali sparinga? Proč vyjet i ve špatném počasí, kdy hlava říká prostě ne ? Mrkněte na 8 důvodů, které mohou přesvědčit či vlastní lenost překonat. V záloze je ještě důvod devátý….;-)

Všichni z nás víme, že jízda na kole je boží 🙂 ! Dělá z nás lepší lidi a výhody kolo jízdy jsou nekonečné. Ale někdy se prostě nechce! Nabízíme tedy 9 důvodů, proč jít do garáže a chytnout kolo třeba i místo auta.

1 Jízda na kole předchází nemocím
Víte že, jízda na kole posílí vaší  imunitu tak, aby se vám vyhýbaly běžné nemoci, ale může předejít i rakovině nebo snížit riziko infakrtu ?
Na to vše probíhají dlouhodobé studie – např. ta od finských vědců potvrdila, že jízda na kole trvající déle jak třicet minut a prováděna každý den, snižuje pravděpodobnost výskytu rakoviny až od 50%. V dlouhodobém projektu jedné llondýnské nemocnice – St. George se uvádí, že aerobní aktivita posiluje imunitní buňky a nutí je být více aktivní. Ve chvíli, kdy je organismus napaden infekcí, jsou buňky připraveny bojovat proti ní, protože jsou již aktivní a nemusí se tak na jejich aktivaci čekat. Pravidelnou aktivitou se také snižuje biologický věk a lidé jsou tak mnohem odolnější vůči stresovým situacím a závislostem.  A co se srdíčka týče – pouhými dvaceti minutami na kole každý den vyvarovat až 10 000 srdečních infarktů za rok. Navíc jízdou na kole snižujete šanci srdeční příhody až o polovinu oproti těm, kteří na kole nejezdí.

2.  Budete štíhlejší
Nemusíte mít kolo k tréninku! Průměrná čísla z již zmiňovaných studií říkají, že člověk, který jen jezdí do práce na kole ztratí v prvním roce asi šest kilogramů.

3.  Budete vypadat mladší
Jízda na kole zlepšuje prokrvování tkání a do krve se tak dostává více kyslíku a krve. Kůže je navíc více odolná vůči UV záření, čímž se zvyšují reparační schopnosti, při kterých dochází k nahrazování tkáně jinou tkání, a tím se snižují příznaky stárnutí.

4. Váš život bude kvalitnější
Jízdou na kole se vás život stává kvalitnější a zábavnější. Díky jízdě se dostáváte do přírody, ulevujete si od stresu, můžete si srovnat myšlenky a stáváte se tak silnější osobností. Jak fyzicky tak psychicky.

JPOV_20140408_07638

5. Legální droga
Pocit, kdy dojedete z tréninku je podle studií srovnatelný s pocitem lidí, kteří si dají lehčí drogu. Po jízdě se totiž zvyšuje množství opiodních hormonů přinášejících pocit štěstí a radosti. Během jízdy se tak zbavíte stresu, což umožňuje pozitivnější pohled na svět.

6. Dobrý důvod pro zvýšení platu
Svému šéfovi dáváte skvělý důvod, aby vám zvýšil plat. Totiž tím, že jezdíte na kole zvyšujete svoji obranyschopnost, takže šance, že budete muset odejít na nemocenskou je výrazně menší než u lidí, kteří na kole nejezdí. Také budete dost možná zaměstnanec roku, protože studie dokazují, že lidé, kteří před prací nebo v čase polední pauze cvičí, zvládají svoji práci mnohem lépe, jednodušeji a s pozitivnějším přístupem.

7.  Nemusíte myslet na to, kam zaparkujete
Hledání parkovacího místa je často v dopravní špičce náročné a stresující. Přitom 42 skládaček nebo 20 standartních kol se vejde na jenom jediné parkovací místo. Ještě pořád pojedete raději autem?

8. Budete bohatší
Jízda na kole nestojí prakticky nic v porovnání s  používáním vašeho auta. Nemusíte platit benzín, pokuty, parkovací poplatky ani jízdenky. Vlastně si tím, že začnete jako dopravní prostředek používat kolo místo auta, můžete vydělat.

9. Příjemný bonus navíc: budete si i více užívat -jízda na kole má vliv také na sexuální život. Především u mužů odpovídá jejich fyzická zdatnost až těm o 5 let mladším. Dámy, a ten Váš na kole jezdí ?

Autor: Zuzka Slováková
Foto: archiv DNK

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková