Bikový ráj Livigno – tip na traily

Livigno je jedním z nejkrásnějších a nejlépe vybavených turistických středisek. Je skvělé v zimě na lyžování, v létě pak na turistiku a cyklistiku. Pokud vyrazíte s bikem, máme pro vás dva tipy na traily, které vás budou určitě bavit

Livigno, italský cíp u švýcarských hranic, kde by jeden řekl, že lišky dávají dobrou noc. Horské město, které pro svou špatnou dostupnost (díky nadmořské výšce bývalo v minulosti od ostatního světa odtrženo i 6 měsíců v roce) již v roce 1805 získalo výsadu bezcelní zóny.

Z naší republiky není cesta do Alp složitá, z Prahy jste v Livignu autem po 650 kilometrech za zhruba 9,5 hodiny.

A jaké trasy si v létě naplánovat, pokud do Livigna zamíříte s horským kolem? Nechcete se inspirovat. Livigno má co nabídnout, také proto je držitelem Silver ocenění IMBA RIDE CENTER. Dnes vám nabídneme 2 traily přímo u Livigna, které nejsou ani fyzicky, ani časově náročné.

livigno trail 1 - foto 1

Trail 1: Val delle Mine

Délka: 11 km /140 nastoupaných metrů

Obtížnost: lehčí až střední

Trasa: http://www.bikemap.net/en/route/3211059-livigno-val-delle-mine/#/z12/46.50217,10.17265/terrain

livigno trail 1 - mapa

Tento trail je jednoduchý a přitom hravý. Patří ke klasice, kterou prostě musíte v Livignu jet. Kdo jej nejel, jako by nebyl.

Super u tohoto trailu je, že je vhodný pro všechny a je možné pro nastoupání výškových metrů využít lankovku na Mottolino (jedna jízda 9 EUR). Začátek trailu je totiž nedaleko této stanice a cesta na vrchol vede z Livigna také po asfaltu a šotolinové cestě. Máte tedy na výběr.

livigno trail 1 - foto 2

Cesta na trail není nijak značená, hlavní poznávací znamení je, že od lanovky se jede stále do kopce směrem k druhému konci hřebenu až k místu, kde se cesta rozdvojí. Pokud jste chtivé, můžete rovnou vyrazit spodní cestou směrem dolů, která vás navede na trail, nebo můžete vyjet ještě pár výškových metrů a odbočit do stráně na ukázkový trail Flow country, který vás následně vyplivne na spodní cestu směrem k trailu.

Vrstevnicový trail nabízí jízdu nad údolím Livigna, jednou je více z kopce, podruhé zase do kopce. Čeká vás zajímavá scenérie s výhledem na ledovec, sem tam prudší levotočivá zatáčka a hlavně pohodové svezení bez velkého adrenalinu. Ikdyž ten si uděláte sama podle rychlosti a stylu jízdy.

livigno trail 1 - foto 3

Jakmile vás trail vyplivne na šotolinové cestě, nelekejte se, že je konec. Pokud vám tento trail stačil, můžete jednoduše odbočit doprava a sjet do údolí, v druhém případě odbočte doleva a nebojte se krátkého šotolinového stoupání. Odměna vás nemine. Těsně u chaty, kde se můžete občerstvit, odbočíte doprava přes lávku na druhou stranu potoka, kde začíná zajímavá houpavá techničtější sekce dolů. Končí sice prudšími klopenkami, ale nemusíte mít strach. Při nejhorším se dají projít vedle kola.

 

Dole v údolí je více možností, jak pokračovat. Můžete na stejném kopci jet spodní trail nad městem, či můžete přejet na pod druhý kopec a dát spodní trail pod Carosellem, či můžete na cyklostezku a do města dorazit po ní. Záleží na vás.

 

Tento trail je obousměrný, můžete jej jet tedy i z druhého směru, než popisujeme. Je také sdílený s pěšími, doporučujeme tedy chovat se na trailu ohleduplně a tak, aby nedošlo k ohrožení dalších.

 

livigno trail 1 - foto 4 TIP: Pokud jste adrenalinové jezdkyně, můžete na Mottolinu vyzkoušet Bike Park, ve kterém najdete i easy traily vhodné pro začátečníky.

 

Trail 2: Coast to Coast + Roller Coaster

Délka: 10 km /15 nastoupaných metrů

Obtížnost: střední

Trasa: viz http://carosello3000.com/it/mountain-bike/flowtrails

livigno trail 2 - foto 2

V letošním roce byly v Livignu otevřeny 2 nové traily, další 2 na otevření čekají. Ale již nyní můžeme říci –je to bomba. Jedná se o síť trailů na Carosello, kdy se lanovkou vyvezete na Carosello 3000 (jedna jízda 9 EUR, denní permanentka 23 EUR). Samozřejmě, můžete po vlastní ose, ale serpentýnky na vrchol jsou opravdu výživné a pokud se nechcete připravit o energii, je lanovka skvělá volba.

 

Přímo u horní stanice lanovky je skills centrum, kde si můžete vyzkoušet vaši zručnost a obratnost na překážkách. Anebo následovat cedule MTB1, které vás navedou na začátek trailu. Klasicky, nájezd na trail je do kopce, ale 99,99% trailu je z kopce. Trail Coast to Coast zaručuje vyhlídkovou vyjížďku, jak sám jeho název říká, od jednoho konce na druhý. Nečekejte obyčejnou hřebenovku, kdy se můžete jen kochat okolím, ale připravte se na malé záludnosti, které autor trailů Hans „No Way“ Ray pro jezdce připravil. Tu a tam dvě tři klopenky, sem tam nějaký skoček. Jednoduše 6 kilometrů zábavy, které zdoláte jedna dvě.

livigno trail 2 - foto 4

Druhá část trailu, která následuje, je velmi hravá, plná klopenek a skočků, která vás dostane do houpavé hry, ať chcete, nebo ne. Automaticky se začnete pohybovat do rytmu trailu a užívat si jízdu dolů.

 

Pokud jste si na lanovce na Carosello pořídily celodenní pernamentku, můžete na konci trailu opět vyjet lanovou na začátek Roller Coaster, nebo využít ještě navazující lanovku a dostat se zhruba do poloviny Coast to Coast trailu a jezdit sem a tam. Určitě je to zábava na celý den.

livigno trail 2 - foto 5

Velkou výhodou tohoto trailu je jeho jednosměrnost – vždy jej jedete z kopce dolů a určení čistě pro bajkery. Pěším není vstup povolen. Pokud do Livigna vyrazíte v příštím roce, těšte se, v provozu již budou další 2 traily, které jsou na mapě znázorněny tečkovanou červenou.

livigno trail 2 - mapa

Tip: Máte rády pumptrack? V Livignu jeden postavený je a vy jej můžete využít pro trénink práce s těžištěm. Na Roller Coaster tyto znalosti rozhodně využijete.

Autor: Jitka M.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková