Bohemian Gran Fondo 2015 startuje již za šest týdnů v Českém Krumlově.

První sobotu v měsíci říjnu, tj. 3.10.2015, startuje „podzimní klasika“, jak někteří z jejích účastníků nazývají charitativní Bohemian Gran Fondo.

Náročný výškový profil, úzké silnice s dobrým povrchem a minimálním provozem a krása podzimní Šumavy vytvářejí rámec všech čtyř tratí BGF 2015. Všechny trasy také končí na vrcholu nejvyšší hory Blanského lesa ve výšce 1082 m nad mořem.  Nejdelší trať Bohemian Gran Fondo, která dává název celé akci, svou délkou 185 km a 4216 nastoupanými metry je jednou z nejnáročnějších nejen ve střední Evropě. Nově zařazená Pojišťovna VZP Fondo dlouhá 85 km a nesoucí název Hlavního sponzora BGF 2015 spojuje na jedné trase unikátně dvě památky UNESCO – Český Krumlov a Holašovice. Zbylé dvě tratě, Fondo Český Krumlov a Projekt 35 Fondo, dlouhé 123 km a 44 km zůstaly nezměněné oproti loňskému roku. Nejkratší trať nese název charitativního partnera, kterým je v letošním roce klinický výzkumný program karcinomu prsu u žen mladších 35 let.

Zajímavostí BGF 2015 je i způsob měření času. Každému účastníkovi je měřen nejen celkový čas, ale každá trať obsahuje i několik dalších měřených úseků (výjimkou je nejkratší trať, která má jen jeden) umisťovaných pouze v dlouhých a táhlých stoupáních. A právě výsledky v těchto „horských časovkách“ jsou podstatné pro konečné výsledky BGF 2015. Pořadatelé se tak aktivně snaží omezovat zbytečná rizika silniční cyklistiky vyplývající z riskantní jízdy. Všichni účastníci BGF 2015 jsou také automaticky úrazově pojištěni proti možným následkům úrazu a na dobu nutného následného léčení.

BGF 2015 má také rozsáhlý doprovodný program. Vedle běhu, který následuje po cyklistické části v neděli 4. 10., je to i bezplatný vstup do galerií a muzeí v Českém Krumlově, který účastníci BGF 2015 získají po předložení svého startovnho čísla. Vybrané restaurační a ubytovací zařízení také poskytují účastníkům BGF 2015 výraznou slevu a tak lákají k tomu, aby zde účastníci BGF 2015 strávili celý sportovně-kulturní víkend.

TZ

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková