Paříž – romantická i cyklistická

Jak na kole v Paříži ? Vlastní zážitek napsala naše redaktorka Jitka…

Pokud se vydáte do Paříže, nepochybně máte v plánu navštívit řadu památek v tomto úžasném městě. Paříž je nejen krásná po kulturní stránce, ale také super po stránce cyklistické. Nejen pro návštěvníky, ale také pro své občany je zde k dispozici 20.000 půjčovacích jízdních kol, které si můžete zapůjčit či vrátit na 18.000 stanicích.

Kolo je zde skvělý dopravní prostředek pro přejíždění od jedné zajímavosti ke druhé a díky tomuto systému nemusíte řešit bezpečné parkování vlastního kola. Stanice jsou totiž skoro na každém rohu. A je to také velmi levná záležitost.

na kole v šatech a podpatcích

Sice je Paříž hlavně město plné aut, skútrů a motorek, přes to se nemusíte obávat problematické dopravy. V centru naleznete kilometry sdílených pruhů – jak s chodci, tak například s autobusy či taxíky. Nemusíte tedy jet přímo mezi auty.

A jak si kolo vypůjčit? Stačí s platební kartou přijít ke stanici a pořídit si lístek, který vás vyjde na 1,70 EUR v případě denní a na 8 EUR v případě týdenní varianty. Pokud zvládnete jednotlivé přejezdy do 30 minut, neplatíte již žádné další poplatky za půjčovné.

Na vlastní kůži jsme tento systém vyzkoušely a musíme říci, že je to super. Během jednoho dne tak máte na dosah například Boloňský lesík, který láká k rekreaci. Vítězný oblouk a známou Avenue des Camps Elysées – vyhlášenou obchodní třídu a hlavně finální pasáž Tour de France. Tuilerijskou zahradu, které láká pro řadu umělecký děl.

Co by kamenem je to k muzeu Louvre, katedrále Notre Dame či nejznámější a nejnavštěvovanější atrakci Paříže – Eiffelově věži. Tedy stačí šlápnout do pedálů a krásy Paříže nám leží u nohou.

Výhody

–          Jednoduchá obsluha.

–          Mobilní aplikace, kde je k dispozici mapa se stanicemi a v případě, že máte v zahraničí data, aplikace nabízí aktuální situaci o dostupnosti kol.

–          Rychlá doprava mezi památkami.

–          Možnost si kolo vyzvednout a zaparkovat skoro na každém rohu.

–          Za jeden den toho zvládnete daleko více, než pěšky.

–          Nemusíte do metra, jste stále nad povrchem a neustále můžete obdivovat krásy Paříže.

Nevýhody

–          Kolo je těžké a sedlo nepatří k nejpohodlnějším.

Každopádně stojí za to vyzkoušet !!

Autor: Jitka M.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková