Buď vidět, buď v bezpečí ! Tipy, co si vzít na sebe

Podzim se jasně hlásí o slovo, což pro cyklistky nemusí notně znamenat konec vyjížděk či cest na kole do práce. Je však třeba brát na zřetel zhoršenou viditelnost , dřívější a rychlé stmívání a paradoxně i v pěkný slunečný den vliv nízkého slunce, které ostře oslňuje. Zkrátka pravidlo „vidět a být viděn“ platí pro toto roční období dvojnásob.

Většina významných  značek, které nabízí cyklistické oblečení a doplňky, má ve své nabídce produkty, splňující současný trendy požadavek :  „Be visible, be safe ! “ Ať už se jedná o prvky přímo na oblečení nebo „mobilní“ doplňky typu reflexních pásek, světel a blikaček. V dnešním díle se podíváme na několik užitečných a zajímavých kousků, které když si vezmete na sebe, určitě budete nepřehlédnutelná jak v silničním provozu,  tak i v podzimním lese.  Jde o výběr oblečení z tzv.  fluorescenčních a reflexních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují vzdálenost, na jakou může řidič cyklistu zaznamenat.

Fluorescenční materiály – zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.

Reflexní materiály – odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Jen pro zajímavost, reflexní materiály jsou  v noci vidět na 3x delší vzdálenost než bílé oblečení a více než na 10x větší vzdálenost než oblečení modré.

 Co vše v neonu a reflexu můžeme mít na sebe ?

Návlek na ruce Polaris je v neonově žluté barvě a navíc má i reflexní prvky po celé délce a v nápisu na přední části

Návleky na ruce  – efektivní a funkční doplněk
Ať už si na sebe vezmete jakkoliv barevný dres, tedy i třeba černobílý či v jiných, tlumených barvách, doplněním výraznými návleky na ruce ( na kolena)  o sobě dáte jasně vědět.  Hodí se k dresu s krátkým rukávem, pod kterým v chladnějších dnech nosíte spodní vrstvu a přes třeba i lehkou vestičku. Pokud bude výrazně barevná, tím viditelnější budete.

Neonový dres – zřetelný signál na dálku
V tomto případě z hlediska viditelnosti rozhodně neprohloupíte. Je vidět pěkně zdálky, upozorní každého motoristu na váš pohyb po vozovce. Je několik značek, které v této neonově žluté barvě nabízí kompletní kolekce, resp. dresy, vesty, bundy, rukavice. Jde samozřejmě o to, aby jste si vybrala produkt, který budete ráda a často používat a budete se v něm cítit dobře. Například u dresu trochu pořešte míru zateplení – pokud nepatříte mezi vášnivé cyklistky, které odkládají kolo jen výjimečně, asi budete různě kombinovat.

 

Helma v jasně zelené – i to je možnost se zviditelnit
Většinou si helmu kupujeme podle značky, která nám vyhovuje a dobře sedí, ale samozřejmě dílem řešíme i barvu. Pokud je na výběr mezi tmavou barvou a nebo jinou, výraznější a vítězí u vás hledisko bezpečnosti, je to jasná volba. Navíc – k takovému barevnému provedení jde v podstatě jakýkoliv další barevný outfit.

Tmavé barvy – nechte v šuplíku
I když je to věc všeobecně známá, stejně se po silnici pohybuje poměrně velké množství cyklistů, kteří se zahalí do temně modré nebo černé barvy. Bohužel, malinká blikačka, připevněná k sedlovce, v takovém případě vaší viditelnost pro okolí nezachrání. Obzvlášť v provozu, kde se to předními  a brzdovými světly aut jen hemží.

Barevný černobílý dres je v zeleném pozadí dostatečně viditelný, v šedivém prostředí už je to horší. Proto je šikovné doplnit například reflexními návleky na ruce.

    

 

A tady je několik redakčních tipů na podzimní nákupy.  

_vyrp11_1054Front-Adventure-Thermal-Fluo-900x900

ADVENTURE thermal yellow neon
Dres s dlouhým rukávem, unisex, s lehce zatepleného a velmi pružného materiálu, v neonově zelené barvě. Praktické jsou i převleky přes dlaně, nabídnou tepelný komfort a také se  vám nebudou vyhrnovat rukávy tam, kam nemají.
www.omoshop.cz

Cena: 1490,-

 

POLARIS RBS Jacet
Opravdu zdaleka viditelná lehká větrovka, která ochrání i proti mírnému dešti. Tenký materiál umožňuje sbalení do malého balíčku. Jedinečná pro jízdu za šera nebo tmy.
www.omoshop.cz

Cena : 1290,- Kč

 

Gore Universal City neon
Návleky přes boty, hřejivé, odolné proti dešti a také dobře viditelné
Cena : 1999,- Kč

Gore visibility thermo
Doplněk ke krátkým kalhotám, ať už na silnici nebo volnějším do terénu. V nabídce jsou jak vtéto neonové barvě, tak i v černém provedení. V tom případě ale musíte dohnat svou viditelnost na jiných částech oblečení
Cena: 999,- Kč
www.progresscycle.cz

Bontrager Town stormshell Jacet
Detailně propracovaná bunda, z nepromokavého ale prodyšného materiálu. Je doplněna LED páskem na zadní části, což viditelnost ještě zvyšuje.
www.bretton.cz

V příštím díle se zaměříme na blikačky a světla na kolo.

Autor: Kája Polívková
Foto: archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková