Karla a Tereza před sobotním závodem MS v Andoře

Mistrovství světa horských kol je v plném proudu, první medaile už vybojovaly štafety, juniorky a junioři. O víkendu se pustí do boje i elitní kategorie. A sobotní pravé poledne bude patřit ženám….

Už jen desítky hodin dělí nejlepší bikerky světa od startu v nejdůležitějším závodě roku, v boji o světové medaile. Na startu budou i naše dvě nejlepší elitní ženy: Karla Štěpánová a Tereza Huříková. Letošní mistrovství světa má svá specifika – novou trať, vysokou nadmořskou výšku, v které se závod pojede, k tomu pak přibudou i lidské faktory, od zdraví a připravenosti až po ovládnutí trémy.
Co na to naše dvě reprezentantky ?

Karle se letos od začátku sezóny dařilo. Jediný “výpadek” přišel v závěrečném závodě SP před 14 dny, kdy dokončila až na 43. místě. V Andoře bude chtít letošní mistryně republiky navázat na své předchozí úspěchy….

1. TRAŤ
Karla : Trať se mi moc líbí, oproti závodu SP, který se tady jel před dvěma lety, se hodně vylepšila. Dlouhé šotoliny vystřídaly singly v lese, které mi sedí… Dnes to bylo hodně rozbahněné, ale i to mi docela vyhovovalo, člověk se tomu musel pořád věnovat…

Tereza : Tratˇje fajn, je o dost hravější, než předloni. Každým dnem vylézá víc a víc kořenů a kamenů,díky přívalovým dešťům  jsou slizké, drží vás to pořád ve střehu.

2. NADMOŘSKÁ VÝŠKA
K: Moc to neřeším, jsem na ní docela zvyklá z Alp,  kde každoročně strávím dost času. Navíc jsme sem kvůli tomu přiletěli později,  aby mně to co nejméně ovlivnilo.

T: Vysoká nadmořská výška je znát, déle trvá, než to po kopci člověk dodýchá. Ale na to jsem z Livigna zvyklá.

3.PŘEDSTARTOVNÍ POCITY
K: Zdraví mi drží celý rok, takže s tím rozhodně spokojenost. No a forma? Sezóna byla dlouhá a tohle je poslední ostrý závod! Poslední měsíc jsem tomu podřídila celou přípravu, jezdila jsem fakt tvrdé tréninky ve Špindlu, tak bych to v sobotu ráda zúročila.

T: Zdravá jsem jako rybka, forma stoupá a tak se na závod zase můžu těšit.

4. VÝSLEDEK
K: Jak už jsem říkala tak sezóna byla opravdu dlouhá. Prakticky hned po té minulé jsem naskočila do krosů, jela MS CX v Táboře a pak hned, kvůli nominačním závodům které byly brzy z jara, jsem se musela tvrdě připravovat a prakticky se nezastavila… Ale myslím si na dobrý výsledek! Byla bych ráda,  kdyby se mi jelo podobně jako v Lenzerheide nebo v Mont Sainte Anne…takže kolem 20-  25. místa.

T: Top 20 budu letos ráda, Top 15 budu nadšená.

5.STRES Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍ  AKCE ROKU
K: Je to určitě jeden z nejdůležitějších závodů sezóny! Letos jsme všechno směřovaly k celému Světovému poháru a MČR. To se nám podle mne povedlo na 100%, takže výsledek z MS může být pomyslnou třešničkou na dortu 🙂 ! Ale já se stresuju stejně jako před každým závodem a to i kdybych stála na startu závodu někde “kolem hnoje” 🙂

T: Pro mě je nejhorší první svěťák, na MS už je příjemná nervozita.

Tereza má vzrůstající formu a po rozpačité první půli závodního roku se “našla” a zlepšuje se. V posledním závodě SP ve Val de Sole jí patřila 24. příčka, v Andoře by ráda své umístění ještě trochu vylepšila

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková