6 dobrých důvodů, proč ani na podzim nepřestat jezdit na kole

Možná jste až doteď byla letní jezdec, který s prvními podzimními plískanicemi strčí kolo do garáže nebo do sklepa, odkud ho vytáhne až příští rok na jaře. Tady je 6 dobrých důvodů, proč to letos neudělat a pokračovat ve své cyklojízdě v ročním období, ve kterém jste ještě nejezdila.

1. Zažeňte podzimní smutky
Nelze říct, že by cyklistika pomohla proti podzimní depresi úplně každému, ale rozhodně stojí za to vyzkoušet. Jak ubývá denního světla, organismus vyrábí stále méně hormonů „štěstí“. Zásoby vitaminu D, zodpovědného zjednodušeně řečeno nejen za vaše rozpoložení, ale do velké míry také za stav imunitního systému, se tenčí. Vitamín D si tělo tvoří samo syntézou dopadajících slunečních paprsků na kůži.  Co nejvíce se tedy pohybujte na denním světle (nemusí přímo svítit slunce), vyplaví se vám do krve endorfiny a způsobí, že se budete lépe cítit, rozhodovat, plánovat.  Věřte, že když překonáte počáteční nechuť,pozvedne vám jízda  náladu. A pokud vyrazíte na kolo ve skupině nebo s kamarádkou, tak zaručeně nebude o smích  nouze.

2. Konečně vám bude tak akorát
Letní dny moc na výběr nedávají (zvlášť, když si vzpomeneme na ty letošní). Je vám zkrátka horko a basta. Ale na podzim  můžete konečně najít teplotu, která vám vyhovuje. Oblékat se  a svlékat se podle toho, abyste si připadala příjemně. Jen vychytat to správné oblečení a doplňky.

3. Všechny vaše fotky z cest budou krásné
Ráda fotíte, ale často jste se svými výsledky nespokojená ? Sbalte si foťák do batůžku a vyražte do přírody. Podzim hýří barvami, takže máte o skvělé snímky postaráno. I kdyby pršelo, má to své kouzlo a vaše účty na sociálních sítích se začnou hemžit zajímavými momentkami. Nebudete vědět, kterou vybrat dřív.

4. Bláto – zdroj zábavy i učení
Nesmí ho být až po uši, to je jasné. Ale trénovat si techniku beze strachu, že dopadnete na trávu, která bez jediné kapky vláhy připomíná spíš beton, vás bude bavit.  Navíc – jízda v kluzkém terénu je zároveň tak trochu i výzva, jak to smýkání a klouzání ustojíte.
5. Příjemně se vylidnilo
Někdy a někde je cyklistů až moc.  Platí hlavně pro čas letních dovolených. A tak podzim přeje těm, co hledají při své projížďce lese  relax, klid, ticho. Využijte toho, že část rekreačních cyklistů skutečně své kolo již „zazimovala“. Otevírají se vám tím možnosti k vyjížďkám spíš osamělým, které si vychutnáte úplně jinak, než v letním pelotonu.

6. Jízda po setmění má své kouzlo
To, že se dny zkracují, nemusí znamenat konec  podvečerních vyjížděk. Stačí  se vybavit dobrým světlem ( článek s tipy pro vás chystáme ! ) a můžete vyrazit. Na silnici nebo do lesa. Obojí má své kouzlo a věřte, že budete sebe i krajinu vnímat jinak. Stokrát projetá místa budu ve světle vašeho reflektoru doslova magická. A když se k tomu přidá jasná noc s úplňkem…

Příjemné  a zážitkové podzimní kilometry !

Autor: Jana D., Kája P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková