Oblékáme cyklistku – jaké vybrat ponožky na podzimní ježdění

Užíváte podzimní čas k vyjížďkám ? Tak to vám rozhodně nesmí chybět zateplené ponožky. Jak a z čeho vybírat, redakční tipy na nákup – ať už pro vás a nebo pro vašeho přítele, najdete v dnešním článku…..

Už samotné hlášky tipu „..to chce klid a nohy v teple“ nebo „ chtěl by hlavu u okna a nohy u kamen“ jasně vystihují, jak příjemné je zajistit našim nožkám teplotní komfort. Příjemné a nutné. Protože právě zima od nohou s sebou nese komplikace v podobě nachlazení, chřipky a mnohdy i pro nás ženy tak protivného prostydnutí močových cest. Proto dnešní článek zaměříme na možnosti, jak v chladnějších dnech podzimu, ale vlastně i zimního období, udržet nohy v teple a dosyta si užívat kola dle chuti.

O tom, že na kolo opravdu nevozíme běžné, civilní ponožky, asi není na těchto stránkách potřeba zmiňovat. Každá sportovní prodejna vám nabízí „klasické“ cyklo ponožky v nejrůznějších designech, i provedení- od nízkých, kotníčkových až po současně moderních, které nesou náznak podkolenek. Pojem „klasické“ zahrnuje tenké ponožky, z různých vzdušných pletenin, tvarovaných polyesterových vláken, díky kterým docílí výborný odvod vlhkosti. Jindy mají i příměs stříbra, které zajišťuje blokaci pachu a zvyšuje antibakteriální účinky tkaniny.

Na podzim a pro čas chladnějších vyjížděk nám klasika nestačí, je potřeba se poohlédnout po zateplenějších variantách. Termo ponožky mohou být, stejně jako zateplené dresy, se začesaného materiálu, spodní část, pod chodidlem a přes prsty je zesílená a izoluje tak nohu od podrážky boty.

Vyšší termo ponožky v klasickém designu zn Nortwave

 

Velmi často mají ponožky zesílení nebo použitý jiný materiál  v oblasti kotníku, achillovy šlachy, na patě. Taková varianta má jednu nevýhodu, vaše tretry, které používáte,  musí mít vůli, aby noha nebyla příliš stísněná a nebyla omezená cirkulace krve.

Další možností jsou ponožky s přídavkem hřejivé Merino vlny (mezi 20 – 50%) , v kombinaci s dutým vláknem, který zajišťuje pružnost a poddajnost ponožky, mechanickou odolnost, izolaci a odvod.

Podkolenky ? Proč ne…
Tento universální kousek oblečení vám může udělat velmi dobrou službu. Před několika lety se staly hitem tzv. kompresní podkolenky, které si sportovci (napříč vytrvalostními disciplinami) oblékali okamžitě po výkonu. Dnes není výjimkou, že v takovém doplňku vidíte jet závodníky na kole. Proč tedy neobléci teplejší podkolenky – v kombinaci s ¾ teplejšími kalhotami, přes které vezmete ještě volné kraťasy, dostanete funkční kombinaci. Navíc – i teplé podkolenky si zachovávají částečně svou kompresní funkci, přestože ta hlavní je tepelná.

Dámské podkolenky Kask obsahují 41 % merino vlny, díky kterému pěkně hřejí

 

O stupeň výš …
Ještě je třeba zmínit jeden typ „ponožek“, které ale spíš vypadají jako návlek. Jsou z materiálu Gore-tex, jejich nespornou předností je voděodolnost, o tepelném komfortu také není pochyb. Do jisté míry jsou pružné, ale samozřejmě že neobepnou nohu tak, jako ponožky z pleteniny.

GORE-TEXové ponožky  jsou dobrou volbou pro každého, kdo jezdí celoročně

 

 

Návleky přes tretry
O doplňcích, které vylepší komfort vašich vyjížděk v chladném počasí jsme již psaly. K návlekům přes tretry ještě jedna zmínka – kombinace slabé (letní) ponožky a návleku vám poskytne na čas pocit tepla, ale slabina této kombinace – otvory ve spodním díle, aby se daly používat na nášlapný systém, se po nějaké době projeví. Takže buď kombinujte s termo ponožkou (a tomu odpovídající velikostí boty) nebo investujte do zateplených treter, které nabídnou luxusní komfort pro vaše nožky.

Tip redakce pro akční holky nebo jejich cykloparťáky –  tímto designem rozhodně vzbudíte pozornost i respekt /zn. Kask of Sweden

Užitečné odkazy:
www.progresscycle.cz
www.omoshop.cz
www.lomtrading.cz

Autor: Kája P.
Foto: archiv DNK

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková