Víkendové ohlédnutí – o kole a o ženách

Finálový závod ve Vysočina Aréně ukončil 16. ročník úspěšného seriálu Kolo pro život .Vítězkou (nejen) posledního závodu se stala Anna Šmídová…..

Představovat  projekt Kolo pro život, komukoliv, kdo se alespoň lehce zajímá o cyklistiku, je skutečně nošením dříví do lesa.  Každý závod má své promo, v rámci programu ČT4 sport můžete shlédnout i záznam. Popravdě, většina času je věnována mužské části, především v soubojích v hlavním závodě, ve kterém se na startu pravidelně utkávají ti nejlepší z maratónské špičky.  Tak jsme se podívaly, jak velí i název našeho webu- na  dámy, které se pravidelně těchto klání účastní, respektive na pár údajů, které leccos o ženském pelotonu napoví.


Kolo pro život je seriál pro širokou veřejnost, i tak se tu bojuje ale s vysokým nasazením (někdy až zbytečně riskantním) o umístění, prestiž, týmové body.  Letos bylo vypsáno 16 závodů po celé České republice,  tratě od profilem pohodových až po ty vrchařské.  Na výběr je vždy několik délek tras.

Hvězdou letošního seriálu byla jednoznačně sympatická černovláska, šestadvacetiletá Anna  Šmídová, z týmu Nilfisk Alto Pro . Ze svých 14 startů dokázala 12x vystoupit na stupeň nejvyšší v absolutním pořadí ženské kategorie.  A nevedla si špatně i v celkovém hodnocení  mezi muži – mnohokrát se vešla do první 100, což v konkurenci často i tisícihlavého pelotonu je výsledek  skutečně parádní ! Povídání s Aničkou o životě na kole i mimo něj vám brzy přineseme  v chystaném rozhovoru.

Rády jezdíme, ale…závod je něco jiného
Na závody se podle lokality, termínu a i zmiňované náročnosti, přihlašuje mezi 800 – 1400 závodníky. Včetně dětských kategorií.  Poměr zastoupení žen je výrazně v oslabení , což ale jistě nevystihuje náš vztah ke kolu! Spíš není v našem duševním nastavení taková potřeba soupeřit, poměřovat svůj výkon.  A zážitky na kole hledáme i jinde. Z nabízených tras Kolo pro život, kdy hlavní závod se pohybuje v rozmezí 50 – 60 km a vítězka na trati stráví od 2 hodin  výše , což pro každou amatérku znamená připočtení alespoň 20 minut navrch,  jsou mezi ženami oblíbenější ty kratší varianty – tedy 30 – 35 km. Tam se počet startujících téměř zdvojnásobil – a to napříč všemi věkovými kategoriemi. Zkrátka – denní povinnosti nám nedovolí natrénovat na delší zátěž.

Nejvíce obsazený závod, resp. největší ženské zastoupení bylo v závodě Znojmo  Burčák Tour Kooperativy. Asi byl zajímavý i doprovodný program , co říkáte….? 😉

Autor: Kája P.
Foto: FB , KPZ

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková