Základní očista kola, co zvládne každá holka

O nutnosti udělat alespoň základní očistu, není třeba dlouze psát –  motto „čistota je půl zdraví“ , lze parafrázovat i pro kolo – v tomto případě nám jeho čistota zajistí dobré fungování pro další jízdu, delší životnost také. Jak na to vám poradíme ve dvou jednoduchých krocích.

… i takto může vypadat kolo po podzimní vyjížďce

 1.Voda, kartáč ….a šikovný pomocník
Jako krok jedna je umytí od bahna a nečistit, které jsou nastříkané na rámu a také nalepené na součástkách, které mají ochranné mazivo (řetěz, kazeta, převodníky, nohy vidlice), tudíž se nečistoty pěkně přilepují.

Kolo je nejlepší mýt co nejdřív po dojetí, dokud bláto ještě nezaschne. Celé kolo postříkejte vodou, očistěte nejhrubší nečistoty a použijte čistící prostředky, které vám práci usnadní. Voda z hadice nebo kyblík s vodou a kartáč jsou ideální. Pokud používáte wapku, opatrně s tím – silný proud vody vám vytlačí vazelinu z méně dostupných míst a na budoucí problém je zaděláno !
Pokud je kolo „jen tak lehce zaprášené“, ale přesto mu chcete dopřát sprchu, jako první očistěte komponenty pohonu – řetěz, kazetu a kliky a až následně rám a zbytek kola. Zabráníte tak znečištění umytého rámu mastnotou z řetězu.

Na závěr osušit – setřete vodu z rámu, otřete kazetu a  hlavně řetěz. Čeká vás krok druhý – mazání.

 2. Kdo maže, ten …nemá „zpívající“ řetěz
Není nic protivnějšího, když vás na vyjížďce otravuje vrzající, šustící nebo jiné zvuky vydávající řetěz. A ani dalším komponentům, které potřebují svou dávku maziva, nedělá dobře, když se jim nedostane pravidelného mazání, ale nám stačí v základní péči věnovat pozornost hlavně řetězu.   Při větší údržbě se maže i vidlice a tlumiče- ale zde pozor: potřebují jiné mazivo, než které používáte na řetěz.
IMG_0676

1387324906370-11by81vzbship-700-80

Dva tipy na závěr :
Výměnný obchod

Domluvte se s kamarádem ve skupině, přítelem na výměnném obchodu – on se vám bude starat o kolo a vy se zase postaráte o pořádné doplnění energie po vyjížďce.
Dárek pro oba:
Kupte si s přítelem Bike kit od MucOff, kde najdete vše, co k základní péči potřebujete-od šikovných kartáčů až po čistič, který vám usnadní mytí a zároveň je šetrný k povrchu kola. A růžový …

Autor: Jitka M a Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková