Klíčky – superhrdinové zelené stravy

Chcete i teď v zimě něco super zdravého a čerstvého ? Vyzkoušejte klíčení. Z výsledku budete mile překvapená…..

Chcete i v zimně čerstvou zeleninu ? Něco, na čem si pochutnáte a nepotrápí to nijak vaší peněženku? V tom případě pro vás máme tip : naklíčená semínka. V zimním čase se vyšplhá cena zeleniny docela hodně vysoko, ale často o její čerstvostí i kvalitě nemůže být ani řeč. A právě proto jsou naklíčená semínka užitečným doplňkem každého, kdo hledá zdravou a živinově hodnotnou stravu.

Co a jak klíčit
Klíčky jsou malé rostlinky, které k svému růstu nepotřebují zeminu ani velký prostor či světlo. Jen dostatek vody a za pár dní máte pochutinu do salátů, do sendviče nebo jen tak, k samotnému chrupání.
Mezi nejběžněji užívané jsou semínka munga, čočky (i červené), cizrny. Ale vyzkoušet můžete i slunečnici , brokolici nebo pohanku. Obecně platí, že obiloviny mají větší tendenci chytat plísně.

Ke klíčení můžete použít specielní klíčící misku, kterou koupíte (za několik stokorun) v prodejnách zdravé výživ, zde i rovnou semínka v BIO kvalitě. Jsou ale i možnosti tzv. „domácí lidové tvořivosti“, například se využívají PET lahve, ale i hrnce. Z vlastní zkušenosti doporučuji koupit misku, která umožňuje i klíčení postupně, ve více patrech a především umožní nutné kvalitní propláchnutí vodou v jednotlivých dnech klíčení.

5 KROKŮ K VYKLÍČENÍ
KROK 1. Hrstku semínek opláchněte vodou a očistěte. Správné množství k vaší spotřebě si ověříte časem, ale je lepší začít s menším – každý druh i jinak nabyde.

KROK 2. Vysypte do hrníčku (na dno hrnce) a zalijte přes noc vodou, studenou nebo vlažnou. Do rána semínka nabobtnají a pod slupkami už uvidíte „probouzet se“ klíčky.

KROK 3. Druhý den (nebo po cca 8 hod) je propláchněte vodou a přesypte do klíčící misky. Semínka musí být vlhká. Překryjte je utěrkou nebo je uložte do tmavé místnosti. Během 24 hod je 2 – 3 propláchněte vodou.

KROK 4. Po třech až čtyřech dnech jsou klíčky dostatečně velké a obsahují maximum živin. Pokud chcete klíčky s obsahem chlorofylu, dejte je poslední den na světlo. Jen na ně nesmíte zapomenout – další den na světle způsobí, že klíčky zhořknou a je po parádě.

KROK 5. Hotové klíčky vysypte na cedník, naposledy důkladně propláchněte a uložte do ledničky, buď v mikrotenovém sáčku nebo uzavíratelné dóze. Takto chráněné vám vydrží až týden.

Naklíčené luštěniny obsahují vlákninu,  celou řadu vitamínů : A, B, C i vitamín E. Jsou také bohaté na trávící enzymy,  na bílkoviny, jsou pro tělo výborně stravitelné, protože během klíčení se jejich cukry rozštěpí na jednoduché (což je mimo jiné i důvod, proč po jejich konzumaci netrpíte nadýmáním, jako po luštěninách vařených). Obsahují také celou řadu minerálních prvků: vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík. A jak jsme již psaly, pokud jim dopřejete jeden den na světle, získají i prospěšný chlorofyl.

Tak dobrou chuť !

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková