Mikulášková se raduje, Havlíkové se v Kolíně nedaří. Ohlédnutí medailistek za domácím cyklokrosovým šampionátem.

Že za chybu se platí, ukázal právě skončený domácí cyklokrosový šampionát. Přečtete si, jak si závod prožily čerstvé medailistky…

Letošní titul se zdál být hodně vysoko , vždyť zkušená matadorka, Pavla Havlíková, sbírala po celou sezónu doma i v zahraničí jeden úspěch za druhým. Ale i v tom je krása mistrovského závodu, kdy je potřeba vyladit vše na 100%, v případě cyklokrosu žen kumlovat svůj výkon do pouhých 40 minut. A že se za každou chybu platí, ukázal právě sobotní šampionát.
O mistrech v obou kategoriích rozhodla jedna, a v obou případech stejná zatáčka. U žen v předposledním okruhu, u mužů až v závěrečném. Vítězové jeli jízdu excelentní, bez jediného zaváhání. Oba závody byly dramatické, což v případě žen nebývá až tak běžné. Tentokrát si všichni přítomní fanoušci ale přišli na své, urputný a napínavý boj probíhal jak o titul a další dvě medaile, tak byl k vidění i cílový spurt o nepopulární „bramboru“ a páté místo.
Závod s jasnou favoritkou měl nakonec nečekané vyústění. I když pro trenéra a lidi kolem staronové mistryně republiky v cyklokrosu, Martiny Mikuláškové, to úplně nečekané vítězství nebylo. …

Martina Mikulášková – 1. místo
„Já jsem se dlouho připravovala na tento závod, protože mi sezóna dosud nevycházela vůbec dle mých představ. S trenérem p. Chrobákem, jsme se zaměřili na mojí slabinu, což je pomalý start. Tady to vyšlo na 100 %. I v průběhu trati jsem s cítila dobře a dokázala s Pavlou v pohodě držet krok. Jely jsme v podstatě celý závod ve třech, v písečné pasáži jsem byla o trochu lepší, Pavla zas měla dobrý tah po rovinách. A moment, který rozhodnul ? Právě do toho písku jsem najížděla první, takže jsem ani Pavly pád nezaregistrovala – kdy a kde to bylo, jen mě diváci začali hlasitě povzbuzovat ať jedu, tak jsem jela …ještě rychleji, než doteď. Síly na to byly. Do cíle zbývalo necelých 3000m, párkrát jsem se ohlédla, snažila se náskok udržet až do cíle. Povedlo se! Tenhle závod maže všechny ty nepovedené závody letošního roku. Vlastně….možná je to nejcennější vítězství, které jsem kdy získala“, popsala radostně celý závod čerstvá mistryně republiky, Martina Mikulášková.

Pavla Havlíková – 2. místo
Na vítězství v cyklokrosu je potřeba i trochu štěstíčka a to mi dnes nepřálo. Začalo to hned na startu, povolila se mi zadní brzda, ale první dvě kola se jela hodně rychle, zajet v tu chvíli do depa by byl velký risk . Takže až ve třetí rudně jsem kolo vyměnila a i tak mi dojíždění Martiny a Nikoly stálo dost sil. Pak jsem se srovnala a cítila, že mám rezervy. Chtěla jsem vše vsadit na poslední kolo, měla jsem místo, kde nastoupím. Jenže přišla osudná jezdecká chyba, těsně před nájezdem do posledního okruhu mi v zatáčce smeklo kolo a spadla jsem. Než se člověk sesbírá a srovná, pár vteřin je pryč…v tu chvíli jsem byla až na třetím místě. Zbývalo 2900m do cíle, jenže jsem musela ještě vyměnit kolo v depu, protože se mi uhnulo sedlo. S tím se pak už nedalo nic dělat, Martina jela dobře, já už neměla čas se dostat dopředu. Je jedno, jestli jsem ztratila vteřinu, dvě nebo půl minut….rozhodující je, že jsem chtěla titul a skončila jsem druhá. Jak jsem říkala před startem, favorit může být kdokoliv, ale je to závod, je to sport. Tady v Kolíně se mi nedaří, situace je úplně stejná, jako v roce 2011, všichni za mnou chodli, jsi favorit, vyhraješ a vlastně to skončilo úplně stejně, jako dneska – Martina vyhrála, já skončila vlastními chybami druhá“, zhodnotila posmutněle Pavla Havlíková.

 

Nikola Nosková – 3. místo
“Bronz jsem ani nečekala, jsem moc spokojená. Jela jsem na maximum, a ke konci mi už pěkně docházely síly, jet ještě jedno kolo, tak už jdu asi pěšky. V silově nejtěžší části, v písku jsem se v posledním kole skoro zastavila, tam mě z druhého místa předjela po pádu Pavla, já už ale na žádné stíhání neměla síly“ okomentovala své výborné vystoupení teprve osmnáctiletá závodnice, která hostuje v c yklokrosovém belgickém týmu AA Drink.

I na dalších místech se jelo „na doraz“ až do cíle. Téměř foto finišem skončil souboj mezi Janou Czeczinkarovou (Sram Mitas Trek ) a Karlou Štěpánovou (Kona Cycling Team), více sil měla Jana, která zároveň ovládla i celkově Český pohár v cykokrosu.
Medailistky si oslav příliš neužijí, cyklokrosový kolotoč pokračuje zahraničními závody dál, v příštích dnech bude potvrzená nominace na mistrovství světa, které se koná na konci ledna v belgickém Zolderu a kde budou všichni chtít předvést své maximum.

Držíme palce v přípravě !

Autor: Kája Polívková
Foto: Michal Červený, jsphoto.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková