Seznamte se : Specialized HELLGA Comp – fatbike pro zábavu

První z našich redakčních testů se už pro vás chystá. A jak náleží tomuto ročnímu období, myšleno alespoň dle kalendáře, mrazivý leden bude patřit fatbikům. Hellga, Farley, Salsa a Sumo – to je vám povedená partička tlusťochů ! Dáma má přednost, tak tedy začínáme….Seznamte se s HELLGOU…

Pokud ve vás jméno Hellga evokuje ráznou ženu, německého původu, tak přehoďte myšlenky na jiný kanál. I když…možná by se nějaká spojitost našla. Nicméně v tomto případě se jedná o velmi povedený fatbike americké značky Specialized. Pozorná čtenářka jistě vzpomíná na letní představení  „S“ kových  novinek pro ženy,  kde nemohla Hellga chybět. Ze dvou modelů, které se vyrábí, jsme pro naše testování  získaly ten vyšší .

SPECIALIZED HELLGA COMP  – černý ďáblík
Z pohledu barevnosti, tedy v tomto případě černočerného provedení, si toto kolo najde mezi cyklistkami nadšené příznivkyně, stejně tak i skupinu tento design rezolutně odmítající. Je namístě podotknout, že reálně je kolo velmi šmrncovní. A to jsme na začátku popisu jeho kvalit.

Jen pro vaši představu – pokud by vás právě barva odradila, Hellga se dělá i v dalším barevném provedení, v trochu jiné komponentové specifikaci..

Kdo má rád barvy, může zvolit tento oranžový model...
Kdo má rád barvy, může zvolit tento nepřehlédnutelný oranžový model…

Rám kola je ze slitiny M4 Premium Aluminum.  Jde o fatbike a jeho dámskou variantu, což podtrhuje  i tvar rámu – jeho velmi nízká „ výška“ v rozkroku (prostředku horní rámové trubky). Kolo je osazeno lehkou, pevnou vidlicí z FACT karbonu , což zajišťuje lepší absorpci terénních nerovností, pohlcování drobných vibrací.

Co zcela logicky upoutá u fatbiků vaši pozornost, jsou mimořádně široké pláště – v případě kol, která byla  primárně určená na sníh nebo písek, se jedná o šířku 4,5″ – 5 “. A jestliže u běžných biků se nejčastěji řeší  velikost kol 27,5″ nebo 29”, tak tady jsme u starých, dobrých „šestadvacítek“. Protože díky výše uvedené šířce  pláště se obvod krásně dožene.

S fatbiky si majitelé užívají především zábavu, k tomu napomůže i zpřevodování kola, v případě HELLGY Comp se jedná o řadící jednotkou od SRAMu – přehazovačka v třídě X7, přesmykač X5,  je použit dvojpřevodník 2×10 .  Počítejte s námi – vpředu převodníky 36/22 zubů, vzadu kazeta  11-36…..s tím už vás jen tak něco nezastaví!  Myšleno především v stoupání horským úbočím za  nějakým pěkným výhledem.

Zajímavě působí i zpracování ráfků – o jejich šíři jsem se zmiňovala v souvislosti s plášti, pro odlehčení, a zároveň zachování pevnosti je jejich vnitřní stěna  geometricky perforovaná. Pláště Ground Control Fat se hrubým, řídkým  vzorkem, jsou  univerzální – podrží vás na sněhu, i na sypkém povrchu, zajistí výbornou trakci, ale při nahuštění na vyšší tlak s nimi zvládnete přesun po asfaltu.

_MG_5035

Brzdy, jak už bylo mnohokrát zmíněno, dávají pocit jistoty a posouvají naší chuť jet rychleji či zkusit v tomto případě nové kousky.  HELLGA Comp má brzdy  hydraulické, diskové, značky Tektro Gemini.  V kombinaci s dobře tvarovanými brzdovými páčkami, které se dobře ovládají i v tlustších rukavicích,  se do odvážných kousků můžete směle pustit .

_MG_5030

Dámská sedla Specialized lze obecně pochválit, nejinak je tomu u Myth sports, kterým je HELLGA Comp vybavena.

A další praktická záležitost ? Vzhledem k úzkému rámovému trojúheníku je použit cyklistický držák s možností vysunout lahev z boku.

_MG_5038

Tolik první představení fatbiku Specialized HELLGA Comp. Jelikož patřím mezi ty na kole krásně závislé, okamžitě po převzetí jsem využila volné chvíle i čerstvě napadané sněhové pokrývky a naší Hellgu trochu provětrala. Od první chvíle zábava – přesně to, k čemu jsou fatbiky určeny. Pláště jsem měla dost podhuštěné, aby byla jistota, že bude dobrá přilnavost jak ve sněhu, tak i v místech, kde vykukovaly kořeny – testovacím revírem pro první, krátkou jízdu byl pražský lesopark, kde není právě o technické pasáže nouze. Ale primárně mě fatbike táhne za sněhem, jízda po dlouhých pláních, žádné boření, v případě Hellgy i pozitivní vjem s hladké jízdy…zdá se, že správné nahuštění plášťů v kombinaci s karbonovu přední vidlicí odvádí svůj díl práce.  Tlusté pláště vám dávají pocit převahy v zdolání překážek před vámi. je někde nahrnutý sníh ? Hellga to hravě zvládne, projede jím hladce. Křížem přes louku nebo pole ? I s tím si poradíte, samozřejmě jízda ve sněhu je trochu silovější, ale kolo tohoto typu vás nenutí nikam spěchat. Ani v případě potřeby zdolat nějaký kopec, v klidu si zařaďte nejlehčí převod a jen se těšte na následný sjezd.
Dvouhodinovka zážitků utekla hodně rychle, ale Hellgu (a samozřejmě poté i Vás) teprve důkladný test čeká – kde jinde, než na horách. Zůstaňte s námi….

Autor: Kája P.
Foto: archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková