Tři dny v prašanu – test Salsa Beargrase X5

Ačkoliv poslední dny daly zimnímu počasí co na frak, my jsme naší společnici Salsu provětrali ve skutečně dokonalé sněhové nadílce. Zem pokrýval čerstvý prašan, byly mrazivé, občas i prosluněné dny…prostě ideální chvíle na fatbikové vyjížďky. A že nás to se Salsou bavilo náramně !

O technické specifikaci Salsy Beargrase X5 jsem vám podrobně psala v článku Salsa Beargrease X5 – kolo s příběhem. Jsou komponenty, které své kvality ukážou až po delším čase, pak jsou ale věci, které dají signál „..to je ono! “ hned při prvních kilometrech. A v případě Salsy jsem několik takových výrazně pozitivních informací „posbírala“ velmi záhy.

Vtisknuté zkušenosti
Četli jste v našem článku o historii značky Salsa ? Výrobci skutečně dokázali vtisknout tomuto fatbiku letité zkušenosti…
Salsa Beargrease X5 je na první pohled nenápadná, při letmém shlédnutí jsem zhodnotila, že jedním z důležitých faktorů výrobce je udržet cenu pro zákazníka co nejvíce přijatelnou. Značka Salsa je kultovní záležitost, mezi fatbiky dvojnásob, moc jsem se na test těšila, ale u základního modelu, který nám přišel, jsem na kolo usedala s lehce nedůvěřivým pocitem. O to větší překvapení jsem pak při jízdě zažívala.

Nadšení…jeď a užívej!
Mé nadšení přišlo hned při první potřebě kolo řídit, tedy když jsem opustila širokou zasněženou cestu a zmizela na úzkém, také sněhem pokrytém, trailu. Kolo reagovalo skvěle, geometrie rámu zajišťovala dobré vedení kola, které si drželo stopu, až jsem měla pocit, že nesedlám fatbika. Na tomto pocitu se stoprocentně podílely i šestadvacítkové pláště 45NRTH, Hüsker Dü , o šířce 4″.
To byl koncert, kde všude mě podržely! Tento příměr používám záměrně, protože Hüsker Dü byla i americká hudební skupina, jejíž sláva už před léty skončila, v případě skvělých plášťů je tomu naštěstí jinak…

Vzorek i tvar plášťů, které měla naše Salsa obuté, se bezvadně chovaly i při projíždění zatáček. Kdo už někdy fatbika vyzkoušel, možná mi dá za pravdu, že tlusté pláště se trochu hůř nutí do plynulého zatočení – mnohdy máte pocit, že se vám kolo „zamkne“. V případě modelu Hüsker Dü jsem i při relativně malém nahuštění (na mou váhu kolem 15 psi) vnímala stále dobré točící vlastnosti. A tak se s chutí i pustila do odvážnějších pasáží, včetně strmějších sjezdů. Vzorek nezklamal – tam kde končila moje odvaha a bylo potřeba regulovat rychlost, respektive spíš pomalost jízdy, trakce plášťů, ale i chování brzd bylo výborné.

2×10 – tady to beru !
Otázka, zda je lepší jedno nebo dvojpřevodník je do diskuze. V prvním případě je tu o komponent méně, tudíž šetříte na váze (ale je to v případě fatbika důležité?) a taky je o jednu věc k porouchání méně. Já při svých vyjížďkách s radostí několikrát použila nejlehčí převod a jak jsem zmínila, tím že Salsa měla výborné pláště, dostalo se i na využití těžších převodů při svižnější jízdě. Tím, že obvod kola je díky tlustým plášťům téměř devětadvacítka, mi možnost využít převody 2×10 přišel k chuti. Pro silově disponované jezdkyně může být pohled na věc jiný. Proto tu ty možnosti výběru jsou…

_MG_5368

Jízda z kopce ? Tepovka na max !
Přesouváme se v rámci testu do hor, na zasněžené louky, lesní cesty, místa, kde se fatbikům líbí. Jsou to kola především pro zábavu a zážitky. A kde jinde je hledat, než v čerstvě napadaném prašanu ! Nebudeme nalhávat, že Salsa projede všechno.

_MG_5301

Právě po sněhové nadílce se líp jede po alespoň trochu vyjeté cestě, kde se pneumatika opře o tvrdší podklad. V jiném případě nezbývá než kolo vytlačit. A vyplatí se – jízda z kopce vás bude bavit ! Čím strmější kopec, tím snazší na sílu a větší adrenalin. A výběr je podle trochu jiných parametrů, než si zvolíte například na sjezd na běžkách. Mírný kopec vás donutí šlapat naplno, touha po větší rychlosti přiměje nohy zabrat ještě víc až skončíte dole pod kopcem s tepovkou vytočenou na maximum.

_MG_5323

Kolo pro zábavu i na výlet
V loňském roce byly fatbiky trhákem na cyklistickém veletrhu, představila je ve svém portfoliu většina značek. Mnoho cyklistů na tento typ kola koukalo s rozpaky, možná i s despektem. Letošní zima ukazuje, že si fatbiky k lidem našly cestu. Ne každý si může dovolit pořídit fatbika jako druhé , třetí kolo. Kvůli financím, místu na uskladnění. I proto se v horských střediscích rozšiřuje nabídka o půjčovny právě fatbiků. Dámy, pokud budete mít možnost, neváhejte a jděte do toho ! Je to zkušenost a zábava, ať už pojedete kdekoliv.

_MG_5345

Autor: Kája Polívková
Foto: archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková