Arašídové máslo – zdravý pomocník nebo kalorický nepřítel?

Patří arašídové máslo do vašeho jídelníčku? Jde o módní trend, tučnou mlsku nebo o znovuobjevenou, zdraví prospěšnou pochutinu ?

Každý, kdo sleduje trendy zdravého životního stylu, jistě zaznamenal narůstající oblibu arašídového másla. Tato pochutina se objevuje v nejrůznějších fitness receptech,  najdete ji na pultech téměř každého supermarketu. Má skutečně tolik pozitivní vliv na náš organismus? Nebo se jedná o módní trend a konzumací arašídového másla získáváme jen velké množství  tučných kalorií?

Kde se vzalo, tu se vzalo…

Za první objevitele arašídového másla jsou považováni Aztékové, kteří žili na dnešním území Mexika. Pečené buráky rozmačkávaly do chvíle, kdy se z nich stala pasta. Samozřejmě to nebylo máslo takové, jaké známe v dnešní době. Na to si lidé museli ještě nějakou dobu počkat, patentování arašídové pasty se datuje k roku 1884 a je spojena se jménem kanadského podnikatele Marcelluse Gilmora Edsona. Pak už následovala technologická vylepšení, konkurenční boje, jejichž výsledkem jsou výživné arašídové pomazánky, másla hladká i s kousky oříšků, tak jak je známe dnes.

Víte, že…
Značky Kellogg a Skippy  znáte ze současného trhu. Jejich historie ale sahá až do roku 1928, resp.v případě značky Kellogg, která produkuje i cereálie, až do r. 1895. V tomto roce si totiž její majitel patnetoval stroj na výrobu arašídového másla. 

Není máslo jako máslo…při nákupu pečlivě vybírejte. Obsah oříšků se výrazně liší, u našich 3 testovaných produktů byl rozptyl od 60 až do 91 % . Chuťovou jedničkou byl jednoznačně výrobek M&S.

5 + 1 důvod proč jíst arašídové máslo

Většina z nás ví, že arašídové máslo tvoří zhruba z 50 % tuk. S tím je nutné počítat, pokud si střežíte energetický příjem nebo z nějakého důvodu omezujete tuk ve stravě. Přesto může mít arašídové máslo ve vašem jídelníčku své místo. Protože tuk z arašídů patří mezi ty pro organismus prospěšné. Konkrétně jde o nenasycené mastné kyseliny (průměrně kolem 48  -68 % z celkového množství tuku ), které by měly tvořit největší část přijímaného tuku z potravin, jenž konzumujeme.

Arašídové máslo také neobsahuje žádné trans-mastné kyseliny a protože se jedná o rostlinný tuk, nemusíte se ani bát nezdravého cholesterolu. Naopak je zdrojem dobře stravitelných bílkovin (obsah 25 – 30 %) a vlákniny, které není nikdy dost.

_MG_6199

Proč patří na náš stůl ?

1. Součástí arašídového másla je draslík, který snižuje riziko vzniku srdečních onemocněních, hořčík, který mimo jiné pomáhá k relaxaci svalů.

2. Obsahuje vlákninu, která je dobrá pro naše zažívací ústrojí, zejména tlusté střevo. Na dvě lžíce arašídového másla připadá 2 g vlákniny. Samozřejmě – jsou potraviny, které obsahují více vlákniny, ale jako doplněk stravy – proč ne?

3. Jeho tuky jsou zdravé. Stejně jako například olivový olej, avokádo má i tuky nenasycené, kterou jsou zdraví prospěšné….

4. Dodá energii do začátku dne díky již zmíněným zdravým tukům a proteinům.

5. Je to takzvaný zaháněč hladu a tedy i překvapivý pomocník při redukci váhy. Vzhledem k jeho konzistenci a složení po něm nebudete tolik hladové

6. Hrozně nám chutná 😉

 

 Vyzkoušené recepty DNK

Smoothie s arašídovým máslem

Budete potřebovat:

–          1x středně velké jablko
–          1x banán
–          3hrsti baby špenátu
–          1x citron
–          3 polévkové lžíce arašídového másla
–          hrnek zeleného čaje (vychlazený)

Postup je velice jednoduchý. Všechny ingredience dáte do nádoby a vše pořádně rozmixujete. Je pouze na Vás, zda budete chtít smoothie hustší nebo naopak přidáte více čaje. Arašídové máslo tento velmi zdravý nápoj zjemní a dodá mu jeho typickou chuť a nějaké ty zdravé tuky navíc.

_MG_5913

Rýžové chlebíčky s arašídovým máslem, banánem a chia semínky

Budete potřebovat:

–          2 rýžový chlebíčky
–          ½ banánu
–          chia semínka
–          arašídové máslo

Rychlá zdravá svačinka. Příprava vám zabere pár minut a moc si pochutnáte.  Místo banánu můžete také použít kterékoliv ovoce, které Vám ladí s arašídovým máslem.


Ovesné kuličky

Budete potřebovat:
–          hrnek ovesných vloček
–          3 polévkové lžíce včelího medu
–          3 polévkové lžíce chia semínek
–          3 polévkové lžíce arašídového másla

Všechny ingredience smícháme dohromady a uhněteme těstíčko. Vzniklou hmotu dáme na hodinu vychladnout do ledničky, až hmota ztuhne, vytvarujeme z ní kuličky.

Tento recept může mít více variant, ale my pro Vás vybrali tu nejjednodušší, avšak stále chutnou. Pokud chcete zvýšit podíl bílkovin, můžete ještě přidat např. proteinový koktejl.  Při přípravě mějte trpělivost, těsto se na ruce docela dost lepí.


Jablečný  finger food

Budete potřebovat:
–          1x jablko
–          mletou  skořici
–          arašídové máslo

Další rychlá svačina, ve které se snoubí svěží chuť jablka, ostré skořice a jemně slaného arašídového másla. Připravit můžete na několik způsobů – ať už jablko nakrájet do misky a smíchat s arašídovým máslem a skořicí nebo nakrájet na měsíčky, vše zasypat skořicí a nabírat si máslo jablkem.

Tip redakce :
Řapíkatý celer místo chipsu
Až vás bude honit mlsná, vzpomeňte si na náš recept. Kombinace řapíkatého celeru s arašídovým máslem vás mile překvapí. Doporučujeme  máslo crunchie, s kousky arašídů, abyste měli ten správný pocit mlsání. Řapíkatý celer rozřízneme na 1/3 a arašídové máslo pak použijeme místo dipu.

Dobrou chuť !

 Autor: Kája P.
Foto: archiv DNK

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková