Blíž přírodě i originalitě – to je kolo zvané "Dřevák".

Když se kolo stane vášní, nemusí to znamenat jen tisíce najezděných kilometrů. V případě Dřeváku jde o jedny šikovné ruce a stovky hodin trpělivé práce….

Dřevo patří mezi velmi oblíbený materiál, který lidé využívají po celou dobu své historie na výrobu  pracovních nástrojů, nádob, nábytku, hudebních nástrojů, sportovních potřeb i obydlí. A své místo má i v cyklistickém světě, vždyť první velocipedy byly právě ze dřeva.


Současnému cyklistickému trhu vládne karbon, titan, hliníkové slitiny. Přesto se najdou lidé, kterým dřevo jako materiál na výrobu kola doslova učaroval. Má svůj půvab, ušlechtilost, originalitu, ale i dobré vlastnosti pro samotnou jízdu. Nikdy se asi nestane masovou záležitostí, protože práce s ním je časově náročná, vyžaduje trpělivost, zručnost, vášeň a zapálení pro věc.

Přesně tohle vše má i jeden sympatický kluk, který začal nejprve vyrábět dřevěná odrážedla pro nejmenší, později spatřil světlo světa i první rám horského kola. A v tuhle chvíli je krok od zahájení práce na velké bikové lahůdce – chce vyrobit 29“ rám s vidlicí, který bude splňovat přísné evropské normy ISO 4210.

Projekt Ondřeje Čarňanského najdete na portálu Startovač, i s jeho video upoutávkou.

„Cesta k vývoji a stavbě dřevěného kola byla výsledkem celoživotní vášně. Cyklistikou jsem byl posedlý odmalička a neodradil mě ani nespočet pádů a bouraček. Jako malý kluk jsem se vždy o prázdninách motal v sousedově dílně a donekonečna řezal, brousil a dlabal dřevo.

Od roku 1998 šlapu do pedálů v cyklistických a triatlonových závodech. Proto jsem se také přestěhoval do cyklistického ráje, na Mallorku. Tady mi v cyklistickém servisu prošlo rukama už několik tisíc kol. Zkušeností a nápadů tedy bylo víc než dost.

V roce 2013 jsem se rozhodl postavit dřevěné kolo. Měl jsem na to jeden pokus a kolo muselo být perfektní. Za úspěchem stojí i rady a připomínky dalších mechaniků, stavitele kol, profesionálního cyklisty, trenéra národního týmu či univerzitního profesora se zápalem pro dřevo a mechanické inženýrství. Trvalo to rok, ale vyplatilo se. Dřevěný rám překonal veškeré mé očekávání “, popisuje autor svou cestu od myšlenky k realizaci své vášně.

Dřevěné kolo, pro vaše dítko nebo i to dospělé, můžete mít i Vy.

Zajímá vás, jak dlouho na svůj originál budete čekat?
Výroba dřevěného rámu na míru je umění, které potřebuje svůj čas. Zahrnuje výběr vhodného dřeva, specifikaci požadavků, úpravu geometrie rámu. Ale také desítky hodin řezání, frézování, broušení, lepení a lakování. To vše zabere zhruba 10 až 12 týdnů práce, po které se můžete těšit, až vám tenhle klenot dorazí domu.

Autor: Kája P.
Foto: archiv Ondřej Č.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková