Cesta za poznáním přes 10 vrcholů, to je Vrchařská koruna Valašska.

Vrchařská koruna Valašska je více jak půlroční sportovně-poznávací akce pro širokou veřejnost. Cílem je motivovat lidi, aby poznávali krásy Valašska ze sedla svého kola. Předchozí ročníky zaznamenaly zvyšující se zájem cyklistů, letos bude bojtaší o další kategorii. Start VKV je 2. dubna.

Pravidla Vrchařské koruny Valašska zůstávají v zásadě stejná. Od počátku dubna do konce listopadu mají účastníci za úkol zdolat na kole předem vypsaných 20 vrcholů. Dosažení vrcholů stvrzují pořízením vrcholové fotografie. Kompletní fotodokumentaci následně zasílají pořadatelům a tím se stávají držiteli VKV.

Vrchařskou korunu Valašska získá každý biker, který zdolá v daném období všech 20 předepsaných vrcholů. O pořadí bude rozhodovat datum odeslání fotek.

VKV začala v roce 2013 jako komorní akce pro pár přátel, ale rychle si získávala popularitu mezi dalšími bikery a počet držitelů díky tomu rapidně stoupá: rok 2013 – 21 držitelů, 2014 – 137 držitelů, vloni si VKVK vyjezdilo už 287 cyklistů. Za 3 roky se VKV z akce pro dvě desítky bikerů stala akcí, do níž se jen vloni aktivně zapojilo téměř 500 milovníků cyklistiky. Organizační tým ale zůstává stejný. – tvoří jej Adam Hloch a Michal Horský.

Rok 2015 přinesl novinku – VKV junior, tedy kategorii pro školní mládež, do níž se zapojilo 190 dětí z 50 škol celé republiky. I letos je pro mladé cyklisty připravena jejich hodnocení – bude se  soutěžit ve 4 kategoriích – nejlepší biker základních škol, nejlepší biker středních škol, nejlepší základní škola a nejlepší střední škola. K zisku certifikátu a pozvání na slavnostní vyhlášení stačí stejně jako loni zdolat 5 vrcholů z nabídky. Hlavním patronem této kategorie je JOSEF ZIMOVČÁK, se kterým všichni zájemci mohou vyrazit 21. května 2016 na “Velkou dětskou cyklojízdu s VKV“.

Letošní ročník má jednu premiéru, kategorii pro handicapované cyklisty VKV BEZ BARIÉR. Kromě ocenění tří nejlepších a pozvánkou všech držitelů na závěrečný galavečer získávají handicapovaní účastníci jeden bonus navíc a tím je veřejná vyjížďka s členem profesionální stáje SKY a jedním z nejlepších cyklistů současnosti , LEO KÖNIGEM.

Vrchařskou korunu Valašska zaštítily svým jménem cyklistické celebrity z Valašska a blízkého okolí – ultramaratonec Svaťa Božák, juniorská mistryně světa na horském kole Tereza Huříková-Němcová, juniorský mistr světa v cyklokrosu Tomáš Paprstka, juniorská mistryně ČR na horském kole Barbora Machulková a také světově uznávaný propagátor jízdy na vysokém kole Josef Zimovčák a australský cyklista Adam Hansen, který žije ve Frýdlantu nad Ostravicí a připravuje se zde na nejnáročnější silniční závody světa.

Některé vrcholy zůstaly v seznamu VKV stejné jako vloni, většina je ale zbrusu nová, aby soutěž získala něco nového a i pravidelní účastníci byli motivováni jezdit dále a třeba znovu objevit něco nového. Jen namátkou uvádímě některé z nich : Bílý Kříž, Kelčský a Malý Javorník, hrad\Starý Jičín, ale i všem známe klasiky Soláň nebo Pustevny.. K letošnímu ročníku pořadatelé opět připravují průvodce, ve kterém se budete moci dozvědět o jednotlivých vrcholech všechny podstatné informace (zajímavosti, doporučené trasy, mapky, fotky, GPS souřadnice atd.). Seznam všech vrcholů VKV najdete zde: http://vkv-bike.cz/vrcholy.

 Kategorie:

  1. HLAVNÍ KATEGORIE – o pořadí rozhoduje datum zaslání fotek na emailovou adresu
  2. VKV JUNIOR – kategorie pro děti a mládež
  3. VKV BEZ BARIÉR – kategorie pro handicapované (handbikery)
  4. Nejmladší držitel VKV
  5. Nejstarší držitel VKV
  6. Nejlepší bikerka VKV – tuto cenu obdrží bikerka, která jako první zdolá všech 20 vrcholů
  7. Miss VKV – zvolena bude prostřednictvím ankety na www.vkv-bike.cz, a to ze všech držitelek VKV.
  8. Missák VKV – zvolena bude prostřednictvím ankety na www.vkv-bike.cz, a to ze všech držitel- VKV.
  9. Nejlepší fotografie VKV – ze zaslaných fotografií bude vybráno 10 nejlepších (nejoriginálnějších) ze kterých vzejde na základě hlasování (na webových stránkách www.vkv- bike.cz) vítězná fotografie.
  10. Nejvzdálenější držitel VKV

Nejatraktivnější příběh – při zdolávání vrcholů každý z nás zažije spoustu zajímavých situací, příběhů. Ten nejatraktivnější bude v internetové anketě vybrán čtenáři.

loňského ročníku se zúčastnila i naše věrná čtenářka, Katarina Zemánková
Loňského ročníku se zúčastnila i naše  čtenářka, Kateřina Zemánková

Veškeré informace o Vrchařské koruně Valašska lze nalézt na webových stránkáchhttp://www.vkv-bike.cz 

Formát VKV je natolik úspěšný, že inspiroval ke vzniku dalších podobných projektů:


Kdo všechno se na VKV může vypravit  a jaké zážitky si může odnést? Přečtěte si zde:
https://www.damynakole.cz/2015/06/vrcharska-koruna-valasska-ocima-jedne-z-dnk/

Autor: Kája P.
Zdroj: vkv-bike.cz
Foto: mtbs, archiv DNK

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková