Jak zkrotit obříka? Jízdní test Trek Stache 7

Jsou kola, od kterých očekáváte dobré vlastnosti. A pak ty, která mohou překvapit. Jak to bylo v případě testovaného modelu Trek Stache 7 ?

To, že v naší dámské redakci dostáváme na test „unisex“ kola, není nic výjimečného, ale tenhle od pohledu přerostlý bike u nás vzbudil velkou zvědavost i trochu obav. Určitě jste zaznamenaly diskuze na téma pro koho a pro jak vysokou postavu jsou devětadvacítková kola tou správnou volbou.  A tady máme co do činění s ještě přerostlejším kouskem. Čeká nás trápení a nebo proklamovaný zážitek, který slibují reklamní materiály i motivační videa, provázející představení této letošní novinky? Tak hrrr na něj !

Počasí letošní zimy testování přeje, proto jsem se vydala v sedle sedmičkového Stache hned napoprvé na polodenní vyjížďku, abych ho provětrala v pestrém terénu. A přes počáteční obavy jsem svého plánu ani na chvilku nelitovala. Jízda byla ryzím zážitkem, vlastně se o žádné „zkrocení“ nejednalo. Nebylo třeba.

_MG_6252

První šlápnutí do pedálů a obří stroj se dává do pohybu. Samozřejmě, akceleraci hardtaila tu nečekejte, přesto to kolo jede. Jak už jsem zmiňovala v technickém preview jeho váha je velmi příjemná, velká kola napomáhají také. To ale není hlavní vlastnost, kterou budete u Stache hledat. Hned při prvním technickém úseku se naplno projeví vliv výrazně zkrácené zadní stavby. Kolo se chová skvěle, hbitě reaguje, ač jedu na „pluskové“ devětadvacítce, zvládneme společně vytočit i zatáčku v slušně ostrém úhlu, prostě jízda je od počátku radostná. A to ještě netuším, kolik překvapení mě čeká dál.

Vyhýbat se kopcům? Zbytečné obavy…
Není sjezdu bez vyjetého kopce. Když sedíte na trailovém kole a máte možnost se na vrchol stoupání dostat nějakou nepříliš prudkou smyčkou, asi zvolíte tuhle variantu. Kombinace namontovaného jednopřevodníku a  3“ plášťů, které Stache dělají ještě o fous robustnějším, se mi do prudších výjezdů moc nechtělo. Ale test je test. Rázně a s odhodláním se jen tak nedat, vyrážím na stoupající singl, který se v závěru nejen „utáhne“, ale ještě ho okoření vystouplé i volné kameny. Postupně odřazuji směrem k nejlehčímu převodu, pořád je rezerva a kolo se s terénními nerovnostmi poměrně hravě popasuje. Dobrý pocit ve výjezdu podpoří výborná trakce pneumatik. Jemně reagující řízení kola dovolí vybrat ideální stopu, kterou se daří držet i v hodně pomalé rychlosti, hrozba podklouznutí kola je minimální.

_MG_6240-m

Sjezdy za odměnu
Nevím, čemu více vděčit za skvělé pocity ve sjezdech – zda specifické geometrii anebo buclatým plášťům. Nejspíš obojímu. Mě osobně maximálně nadchl pocit jistého vedení kola, „přežehlení“ terénních schodů, ovladatelnost v klopenkách, které šly za sebou v rychlém sledu. Dala jsem je za sucha i na mokru, vzorek plášťů je držák. Tomu kolu prostě jezdec velmi záhy uvěří a naprosto přirozeně ho žene do náročnějšího terénu. Zažila jsem hned při druhé jízdě, když jsem pokořila, sice s chvilkou váhaní, prudký skalnatý sjezd, který už jsem několik let míjela s velkým respektem. Za tuhle staronovou premiéru vděčím tomuhle fialovému obříkovi se jménem TREK Stache 7.

z videa

Univerzální? Vlastně ano..
Pokud u někoho slovo univerzální vyvolává lehkou zdrženlivost, v tomto případě se toho můžete zbavit. Trek Stache 7 je takovým typem kola, velmi povedený trailbike, s kterým toho zvádnete hodně moc v terénu, ale zároveň budete stíhat i skupině, která si vyjede na maratónský švih. A jak jsme již psaly v článku Je + plus?, snadným úkonem zvládnete téměř kilogram odlehčení. Tak se vám třeba otevře prostor pro montáž teleskopické sedlovky, pro kterou je kolo také připravené a díky čemuž si užijete ještě víc dravou trailovou jízdu.

Podrobné specifikace najdete na stránkách českého zastoupení:www.bretton.cz

A ještě tip, pro každého, kdo by chtěl kolo vyzkoušet. Zajeďte na Singltrek pod Smrkem, kde v TREK Centru Kyselka určitě nebude Stache chybět. Můžete začít třeba to, co dívčina v následujícím videu. Prostě, holky to taky chtěj…

 

Autor: Kája P.
Foto: archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková