Proč vyrazit do tepla na cyklistické soustředění

Venku slota a vy už tolik chcete jezdit na kole. Řešení tu je. Co vyrazit na cyklistické soustředění do teplých krajů….?

Už dávno pryč je doba, kdy se na cyklistické soustředění v teplejších destinacích vydávali pouze profesionálové. Příjemného jarního počasí, které bude přát najíždění cyklistických kilometrů se nemůže dočkat i mnoho hobby jezdců. A tak vyrazí na kratší soustředění, kde najedou základní kilometráž a po návratu pokračují doma, v již příznivějších podmínkách.
Vhodných destinací je řada, mezi nejoblíbenější a zároveň nejdostupnější, jak z finančního tak i časového hlediska ( nejčastěji je délka pobytu 11 – 14 dní), patří ostrov Mallorka, kdo se chce více ohřát, cestuje na kopcovité Kanárské ostrovy, oblíbené jsou i místa, kam lze dojet autem či busem – Chorvatsko a půvabné Toskánsko.

Proč jsou kilometry v teple lepší ?


Kdo se chystá na jarní závody ví, že je dobré mít nějaké základní penzum kilometrů naježděné. Základní vytrvalost si udržujete nebo zlepšujete běžeckým lyžováním, sílu získáte v posilovně, něco odsedíte na trenažeru. Nic ale nenahradí jízdu venku. A rozdíl mezi kilometry v domácím prostředí nebo v některé ze zmiňovaných oblastech je nejen v tréninkové teplotě, při které najíždíte.

Jarní soustředění má pro kvalitní trénink důležitá plus – máte dostatek času nejen na trénink samotný, ale také na kvalitní regeneraci. Nerozptyluje vás žádná domácí povinnost, problém z práce, nestaráte se o nákup jídla či co uvařit, těch 10, 12 dní patří jenom vám a kolu. Prostě čistá hlava. To je jeden z nedůležitějších bonusů, který ale řada amatérských jezdců přehlíží. Nejde jen o najetý objem kilometrů, strečink a regenerace mají v programu sportovců stejnou váhu. V životě pracujícího na to mnohdy není čas, tak proč si ten profesionální model neužít alespoň na takovém soustředění.

Záleží jen na Vás, zda využijete služeb různých sportovních agentur, které každoroční jarní soustředění pořádají nebo si vytvoříte svou skupinu a vyrazíte vstříc dobrodružství na vlastní pěst. Obojí je možné, i v této době je řada volných míst a tak otázka jarního soustředění není jen o plánech na další rok.

Pokud vyrazíte na organizované soustředění se specialisty, čeká Vás řada bonusů, jako například pomoc s naplánováním efektivního tréninku, vyšetření Vaší fyzické kondice, přítomnost fyzioterapeuta, možnost si vypůjčit kolo na místě, poradí vám s nastavením správného posedu na kole, někde vás čekají večerní přednášky o tréninkových metodách, stravování či správném strečinku.

Kam se jezdí nejčastěji ?

MALLORCA – dostupná, pro cyklistickou přípravu svým profilem ideální. A klimatem taky příznivá, ne nadarmo ji v tomto období kromě cyklistů vyhledávají i turisté důchodového věku. Jen dvě a půl hodiny letadlem (v tuto dobu jsou přímé lety jen z Německa) a můžete si užívat ideální podmínky na najíždění prvních jarních kilometrů. Ostrov nabízí jak trasy s minimálním převýšením, tak i na tréninky v horách. Určitě nevynechejte návštěvu pláže Sa Callobra, ke které vede nejkrásnější silnice na ostrově či majáku na výběžku Formentor.
Velkou výhodou tohoto ostrova je vysoký počet cyklistů. Ať už zavítáte do známé oblasti Arenal nebo půvabné Alcudie, vždy je možnost se na vyjížďku připojit. Velmi brzo zjistíte, od kterého hotelu a v kolik hodin (nejčastěji mezi 10 – 10:30) vyráží velký mezinárodní balík cyklistů, v kterém vždy najdete skupinku, se kterou se svezete.
Místní obyvatelé ví, že cyklisté jsou jejich zdroj příjmů a jsou k nim na silnicích velmi ohleduplní. Ne nadarmo se říká, že Mallorka je cyklistický ráj…

KANÁRSKÉ OSTROVY – jsou oblíbené pro stálé počasí, deštivých dnů je minimum, jistota sluníčka a jízdy v krátkém rukávu téměř stoprocentní. Letadlo Vás sem dopraví za cca 4,5 hodiny, odlety jsou i z ČR. Nejvyhledávanější je ostrov Gran Canaria, kde je poměrně hustá síť silnic, s dobrým povrchem a přijatelným provozem. Rovin tu ale moc nenajdete, na druhou stranu, odměnou za zdolání táhlých stoupání vám je atraktivní krajina, kdy drsný vulkanický povrch zde kontrastuje s háji datlovníků či vinicemi.

TOSKÁNSKO – rovinky u pobřeží, kopce směrem do vnitrozemí, kde najdete neuvěřitelné historické vesničky. V každé narazíte na milé Italy, příjemnou kavárničku a skvělé kafe. Za něco málo přes 10 hodin jízdy se dostanete na skvělé místo pro soustředění. Ideálním cílem tréninků může být šikmá věž v Pisa, náměstí Piazza del Campo v Sieně.

CHORVATSKO – další lokalita známá z letních dovolených, která i v tomto období nabízí nespočet možností k ubytování a poskytne příjemné klimatické podmínky pro tréninky. Stejně jako v Toskánsku i zde kolem pobřeží můžete najíždět kilometry s minimálním převýšením a do kopce máte hned za barákem. Velkou výhodou je menší jazyková bariera a bohužel, nevýhodou jsou chorvatští řidiči, kteří nemají zažitý správný odstup od řidičů. Stejně jako při letní dovolené, i nyní Chorvatsko nabízí řadu zajímavých míst, stačí najít ty nejzajímavější, které budete mít v dosahu od ubytování.

Na co si dát pozor?

  • Zvolte správně intenzitu a délku tréninku.
  • Přípravu musíte zahájit už před odletem. Mějte svůj jasný plán, který se snažte dodržovat.
  • Nejčastější nováčkovská chyba – podlehnete „ráji“, podceníte odpočinek a namísto vystupňování tréninku, v závěru pobytu sotva točíte nohama.
  • Dbejte na pravidelný pitný režim a doplňování správné energie během tréninku.
  • Správný stravovací režim je důležitý i před a po tréninku. Máte větší výdej, musíte mít i větší příjem ! Dbejte na kvalitní stravu.
  • Odpočívejte, relaxujte, spěte – dejte čas svalům zpracovat trénink.
  • Neopomínejte volný den pro regeneraci !!
  • Jarní soustředění není o tom se zničit, naložit si stovky kilometrů bez systému a regenerace. Naplánujte si i návaznost po návratu domů

Dobrý výběr a zážitkové kilometry přeje vaše redakce DNK.

Autor: Jitka M., Kája P.
Foto: Tomáš Vitvar, archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková