TREK Farley 7 – elegán z Winsconsinu

Poslední z řady fatbiků, které jsme měly na DNK v testu, je TREK Farley 7. Vůbec nevadí, že zima se dostala do úzkých, protože tohle kolo nabízí dostatečně zábavné svezení nejen na sněhu, ale i v ostatních ročních obdobích.

Ani americký TREK nezůstává pozadu v nabídce fatbiků,  jeho nabídka je víc než štědrá – vybírat můžete z pěti modelů. Všechny se jmenují Farley a jak už je u TREKu zvykem, číselná řada označuje jejich postavení v hierarchii modelů. Na pětce se začíná, my dostaly šťastnou sedmičku.

Elegantní od pohledu
Trek Farley 7 je hliníkový fatbike s pevnou karbonovou vidlicí. Pokud se vaše pozornost zaměří nikoliv pouze na téměř 5“ pláště, ale také na celkové zpracování rámu a detaily, s jakými jsou řešeny některé technické záležitosti ( např. možné použití teleskopické sedlovky nebo montáž přesmykače), je TREK Farley skutečně elegantní kolo.

Dílem tomu pomáhá matný fialový lak, čistě a jemně zpracované sváry hliníkového rámu, ale třeba také vnitřní vedení bovdenů k řazení.

_MG_5181

Pro model Farley 7  zvolil výrobce kola s průměrem 26“, na ráfcích SUNringlé Mulefüt jsou pláště značky Bontrager – Barbegazi Team Issue v šíři 4,7“. TLR (tubeless ready) značí, že jde o pláště, které lze použít jako bezdušové, čímž se v případě fatbiku výrazně ušetří na váze (cca 1kg). Konkrétně u Farleye 7 se tak dostaneme k hmotnosti kolem 12,5 kg, což už je u „tlouštíka“ velká paráda.

_MG_5176

Variabilita překvapí
TREK Farley 7 patří mezi kola, kde výrobce volí trend jednopřevodníku ( 28 zubů), ale zároveň nabízí možnost si kolo upravit na míru a proto tu najdete přípravu na montáž přesmykače i připravené a velmi citlivě zakryté otvory na vedení potřebných bovdenů. Při podrobnějším zkoumání je tu další možnost úpravy dle vašeho přání – zadní stavba je uzpůsobena pro přestavbu kola na tzv. singlspeed.

_MG_5172

Řazení a přehazovačka je z dílny amerického SRAMU, konkrétně se jedná o řadu GX v provedení 1 x 11 s pastorky v rozmezí 10 – 42 zubů. Kliky Race Face Aeffect mají zajímavé prolisy, snaha snížit váhu o další gramy je znát i tady.

_MG_5171

TREK je spjat se  značkou Bontrager a tak není divu, že dodala na  fatbike  Farley 7   mnoho svých komponentů, např. sedlo Bontrager Evoke 2, sedlovku a  řidítka Rhythm Elite, představec a šroubovací pevné osy kol.

_MG_5163

Kdo se chce s Farleyem vydat na delší putování, ocení jeho připravenost na montáž nosiče. Zároveň se může spolehnout na dobře fungující  hydraulické kotoučové brzdy Avid DB 3, podrží vás i když pojedete s naloženým kolem.

_MG_5167

TREK Farley 7 je v nabídce ve čtyřech velikostech od 15,5“ až do 21,5“.  Cena atakuje 80 tis Kč. Dobrou zprávou je, že je k dispozici i levnější verze Farley 5. Pro náročné zákazníky má TREK v zásobě naopak modely vyšší, včetně karbonového.

Pozítří přineseme pocitovku z jízdních testů, na sněhu i na blátě, což je pro letošní zimu zcela příznačné.

Autor: Kája P.
Foto: archiv DNK, TREK bikes

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková