Dvě na jednoho. Jízdní test Specialized Ruze Expert 6Fattie

Testovaly jsme pro vás letošní novinku, trailový bike, který se liší od ostatních širšími plášti. Tentokrát na jedno kolo dvě jezdkyně a dvojí pohled.

Po loňském redakčním testu povedeného trail biku od Specializedu,  Rhyme FSR Comp, v nás doutnala pořádná zvědavost, co předvede novinka z kolekce pro rok 2016, RUZE Expert 6Fatties, na nestandardních 3“ pláštích.  Tento hardtail, s váhou 13,4kg dával příslib, že si jízdu užijeme nejen z kopce dolů, ale pevná zadní stavba nedovolí ztratit nic z vydané energie ve výjezdech, které by nás měly taky bavit.

První dojem? Radost, rozpaky i nadšení
Naučený rituál, nastavení výšky sedla, řidítek a sklonu brzdových i řadících páček, tlaku v pláštích a směle vyrážím do terénu s očekáváním intenzivních jízdních dojmů.  Ctím zásadu, že pro správné usazení na kole je dobré si dát nějaký čas, obzvlášť když člověk střídá flotilu od silničky, přes klasický hartail, až po ultimátní enduro kolo. To stejné platilo i pro tuhle testovačku – ačkoliv šlo o velikost M, která odpovídá mé výšce, měla jsem dojem menšího kola. Dílem tomu napomáhal hodně krátký představec, kterým je kolo osazeno. Čekala jsem také o pár centimetrů širší řidítka, ale to je skutečně ryze subjektivní pocit i síla zvyku, což ukázal později i pohled naší druhé testerky. Na 660mm šířky jsem si za chvilku zvykla, ale tím, že jde o trailbike, tak by se pár centimetrů navíc hodilo. S krátkým posezem jsem ale bojovala celou dobu první jízdy, což platilo především pro rovinaté úseky. I v prvním sjezdu jsem byla zpočátku opatrná, pak mě ale úplně dostalo chování 3“ plášťů, které stačilo víc podhustit a kola pěkně přilnula k rozbitému povrchu.

Druhá šance
Na další jízdu jsem udělala malý „upgrade“ a vyměnila si původní 40mm představec za delší (90mm).  Pocitová změna byla výrazná a k lepšímu hned od prvního šlápnutí. Mohla jsem naplno věnovat pozornost vlastnostem, které má kolo budoucí uživatelce nabídnout. V případě Ruze Expert se pohybujeme se v řadě hliníkových modelů, tudíž schopnosti absorbovat vibrace má své limity. Ale jsou tu 6Fattie pláště, které udělají tohle kolo mnohem pohodlnějším. Jejich trakci a stejně tak i „minipřevodník“ jsem ocenila v kratších prudkých stoupáních, kdy kombinace  převodu 28-36 byla docela na pohodu. Trochu jinak to bylo s převodem nejtěžším tedy 28×11 – už dlouho se mi nestalo, že bych odpadla ze skupiny v mírném asfaltovém klesání. Ale pro takovou jízdu Ruze předurčen není, pokud máte maratonské ambice, asi si ho nevyberete. Jeho parketa jsou lesní traily a nemusí jít nutně o extrémní profil a obtížnost.

Pohled druhé testerky
Ruze Expert prošla dvojíma rukama, tentokrát redaktorky DNK, Jitky. A její dojmy ?

První jízdu jako test ani nemůžu počítat, ale chtěla jsem kolo vyzkoušet okamžitě.  Byla to krátká večerní projížďka v našem placatém lese, co mám kousek za domem. Jen potvrdila, že široké pláště tlumí na kořenech, mají větší grip a drží na promočeném podkladu.
Pořádná jízda kolo čekala v oblíbené lokalitě, kde byly záměrně vybrány dva oblíbené traily. Kokořínsko. Oba traily jsou zaříznuty ve svahu a když je jezdec nepozorný, může skončit o pár výškových metrů níž pod skálou. První je hravý, točivý, kořenové pasáže nejsou náročné a není jich hodně. Druhý je technicky náročný. Projet jej  bez šlápnutí se povede málokomu. Příjezdy k trailům byly po asfaltu a do kopce – ne, tohle kolo na tyto aktivity není dělané – tlusté gumy nejedou.

O to větší nadšení bylo hned na prvním trailu.  Pláště skvělé držely na podkladu z písku a listí-klopenky jsem mohla pustit,  pod listím kola nic nepřekvapilo. Kořenové pasáže jsem dávala “s prstem v nose” a těšilo mne, že můj doprovod se na fullu pěkně zapotil. Trail jsem projela s o dost větší jistotou, než na svém XC stroji. Troufala jsem si volit těžší stopu přes kořeny.

Druhý trail byl oříšek. Bylo jasné, že širší řídítka udělají své – budu si muset dávat větší prostor při průjezdu mezi stromy a kolem skal. Docela jsem se navztekala, byla místa, která se mi nepodařilo zdolat a věděla jsem, že na svém XC s úzkými řídítky tyto pasáže zvládnu. Ale to je otázka sžití se s kolem, myslím, že po pár jízdách by to šlo už bez problémů. Ale tenhle pocit nezdaru vyvážilo to, že díky širokým plášťům jsem zvládala pasáže, které pro mne byly na XC nepředstavitelné. Velké plus jsem plášťům musela dát při prudších výjezdech, které jsem běžně jezdila v sedle kvůli prokluzujícímu zadnímu kolu. Na Ruze pláště držely a byly spolehlivé.

I když se Ruze Expert 6Fattie asi nestane nejprodávanějším modelem z nabídky Specializedu, určitě si své příznivce najde.  A této značce od redakce DNK jedno plus navíc – že koncept 6Fatties plášťů nabídla i pro dámské modely, i holky jezdí za zážitky!

Autor: Kája P, Jitka M.
Foto: DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková