Matcha tea – zelený životabudič? Vyzkoušeli jsme pro vás.

Matcha tea – slyšely jste o něm? Z dnešního pohledu patří díky asi japonským mistrům, přestože původ čaje matcha je v Číně, odkud ho někdy na začátku našeho letopočtu přivezl do své země japonský velvyslanec. Tam byl pak používán šlechtou a duchovními jako léčebný a uklidňující nápoj. Jeho způsob přípravy a pití, jaký známe dnes, pochází z konce 12.století….

Japonský jemně mletý čaj Matcha vyniká svou krásně zelenou barvou i netradiční chutí. A obsahuje spoustu užitečného: katechiny pomáhají v boji s rakovinou, aminokyselina L-theanin podporuje tvorbu hormonů dopamin a serotonin, které zlepšují náladu, posilují paměť, navozují pocit uvolnění bez ospalosti a poradí si i se špatnou koncentrací. V jednom šálku čaje Matcha je i vláknina,draslík, vápník, železo i vitaminy A a C, které zajistí správné fungování našeho imunitního systému.

Na přípravu a našlehání matcha tea je ideální bambusová metlička

 

Tajemství stínu

Výroba patří bezpochyby k jedné z nejnáročnějších metod produkce čajů na světě. Matcha pochází z čajovníku, který se pěstuje speciální zastiňovací technikou. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní, tím se zabrání průchodu až 90% slunečního světla. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. To činí listy bohatší na aminokyseliny a typická je pro ně smaragdově zelená barva. Kvalitní Matcha Tea poznáte nejen podle sytě zelené barvy, ale také podle nasládlé a jemné chuti.

Sběr čaje probíhá na začátku května. I v době moderních technologií se listy Matcha sklízí výhradně ručně. Ihned po sběru jsou listy přenesené do továrny a zde začíná dlouhá cesta přeměny surových listů na absolutně jemný prášek. Každý krok výrobního procesu je pečlivě monitorován a dokumentován.

Čím je jiný?

Víte, čím se Matcha liší od ostatních zelených práškových čajů?

Široký sortiment produktů  nabízí specialzovaná prodejna matchatea.cz

 

Chutí
Matcha je sladká a jemná, s pouhým náznakem svíravosti. Sladkost je způsobena přirozeně se vyskytujícími L-theaninovými aminokyselinami a rostlinnou vlákninou. Na druhou stranu běžný práškový zelený čaj obvykle postrádá aktivní aminokyseliny, což vede k poměrně nevýrazné a hrubší chuti.
Barvou
Matcha je smaragdově zelená, zatímco práškový zelený čaj je často žluto-hnědý. Je to proto, že kvalitní matcha se mele na jemný prášek na pomalu se otáčejících žulových mlecích kamenech. Tření je minimální a čajové listy se během tohoto procesu „nepálí“, takže si mohou zachovat chlorofyl. Oproti tomu běžný práškový zelený čaj se často mele na prášek pomocí tlaku vzduchu. Tření způsobené tímto procesem listy „rozvaří“, takže získávají žluto-hnědou barvu.
Nutričním složením
Díky vysoké koncentraci L-theaninových aminokyselin dodává matcha většině uživatelů jemnou energetickou „vzpruhu“ trvající 3 až 6 hodin. U práškových zelených čajů je však aminokyselin poměrně méně a nemají stejné vlastnosti.

 

3 RECEPTY na vyzkoušení

Tím, že je Matcha tea zelený prášek, dá se použít při přípravě řady pokrmů v kuchyni – u teplých či studených nápojů, při výrobě čokolády či zmrzliny. A my jsme pro vás vyzkoušely tyto tři recepty:

MATCHA ANANAS FRESH

Připravte si:
2 g čaje Matcha
2 kolečka čerstvého ananasu
2 dl vody
pár lístků máty
Postup:
Všechny pořádně rozmixujeme a můžeme podávat.
Náš tip: doporučujeme podávat s ledem.

MATCHA TEA KULIČKY

Budete potřebovat: 125 g másla, 80 g moučkového cukru, 100 g sušeného mléka, 4 g Matcha Tea, na obalení strouhané vlašské ořechy ale možno použít i kokos
Postup:
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Pokud se nám drobí, přidáme ještě kousek másla.
Vyválíme váleček a krájíme ho na stejné kousky, které následně ukoulíme a obalíme.

 

TOFU SALÁT S DRESSINGEM MATCHA

Budete potřebovat: 340 g měkkého Tofu sýru, čerstvý římský nebo ledový salát,
cherry rajčata, kukuřici

Na dresing:3 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce jogurtu,1 lžíce domácí majonézy,2 g čaje Matcha,sůl, pepř

Postup:
Pokrájejte salát a rajčátka, sýr Tofu lehce orestujte, smíchejte s další zeleninou a zalijte připraveným dresingem.

Autor: Kája P.
zdroj:matchatea.cz
Foto:archiv DNK

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková