UCI WorldTour # 3 . O vítězství se prala bikerka se silničářkou!

Mistryně světa horských kol U23, Jolanda Neff (SUI) a světová šampionka na silnici, Lizzie Armisted (GBR) se praly v třetím díle silniční světové série UCI Womens WorldTour . Vítězství v 126 km dlouhém závodě, Trofeo Alfredo Binda, pro sebe nakonec získala v napínavém závěru britská závodnice…

V atraktivním závodě, v kterém závodnice 5x projedou cílovým prostorem, se očekával souboj tří momentálně nejsilnějších ženských silničních týmů Boels Dolmans , Rabobank LIV a Wiggle High5. Na 126 kilometrech trati na závodnice čekaly jeden velký a čtyři malé okruhy a tedy také opakovaná stoupání, z nichž zejména pověstné, 3km dlouhé Orino, dokáže vždy nadělit  peloton a vyselektuje skupinu, z níž vzejde vítězka.

Nejinak tomu bylo i letos. V každém stoupání se oddělovaly skupinky závodnic, které nestačily tempu nejlepších. V předposledním okruhu už byla vepředu osmička těch nejsilnějších: Guarnier, Armistead, Johansson, Van den Breggen, Newiadoma, Amialiusik a Van Vleuten.

Hlavní peloton ztrácel minutu. Na začátku posledního 18km dlouhého okruhu odskočila z vedoucí skupiny Jolanda Neff, královna bikerských polí,  a získala postupně půlminutový náskok. V posledním stoupání na Orino útočily závodnice Rabobank LIV, ale nakonec to byla Lizze Armistead, která na vrcholu Orina tvrdě atakovala a odjela ostatním soupeřkám. Po třech kilometrech dojela vedoucí Jolandu Neff, na nic nečekala, okamžitě zaútočila znovu a dojela si pro druhé letošní vítězství v seriálu WorldTour.  Snahy závodnic Rabobank-LIV o dostižení Armistead dokázala v závěru využít její týmová kolegyně Megan Guarnier a ve spurtu si dojel pro druhé místo. Třetí skončila švýcarská závodnice, Jolanda Neff .

“Byla to skvělá týmová práce”, řekla v cíli vítězka  a dodala: “Jsem hrdá, že vedu WorldTour, ale to není mým letošním cílem. Mým cílem je být olympijskou vítězkou”.

UCI Women´s WordTour pokračuje 27.3. v Belgii jednorázovým závodem Gent- Wevelgem, kde pojedou i muži ☺.

 

1

Elizabeth Armitstead (GBr) Boels Dolmans Cycling Team

3:11:10

2

Megan Guarnier (USA) Boels Dolmans Cycling Team

0:00:01

3

Jolanda Neff (Sui) Servetto Footon

0:00:04

4

Emma Johansson (Swe) Wiggle High5

5

Alena Amialiusik (Blr) Canyon-SRAM

6

Anna Van Der Breggen (Ned) Rabo Liv Women Cycling Team

7

Katarzyna Niewiadoma (Pol) Rabo Liv Women Cycling Team

0:00:11

8

Annemiek Van Vleuten (Ned) Orica-AIS

0:00:39

9

Lauren Kitchen (Aus) Hitec Products

0:01:06

10

Giorgia Bronzini (Ita) Wiggle High5

Autor: Kája P.
Foto uci.ch

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková