6 potravin, co zlepší vaší náladu

Které z běžně dostupných potravin mají prokazatelně pozitivní vliv na naší náladu? Proč to funguje?

Naší náladu ovlivňuje spousta věcí kolem nás. A není třeba zastírat, že mezi tu jednu zásadní patří i jídlo.  Souvisí to s jednoduchou rovnicí : některé potraviny mají přímý vliv na tvorbu serotoninu, ten zas působí na náš nervový systém a navozuje pocit radosti a dobré nálady.

K stimulaci tvorby serotoninu naše tělo potřebuje potraviny s obsahem bílkovin, které jsou bohaté na L-tryptofan, hořčík, vitaminy B, B6, B9, B12, vitaminy C a D.

Jak jste na tom s vaším jídelníčkem?  Víte, po čem sáhnout, abyste se z chmurné nálady rychle přehoupla do té pozitivní?
Zde je 6 potravin, které se vyplatí naložit do vašeho nákupního košíku….

 

1. Tučné ryby


Mezi tučné ryby patří například losos, pstruh, sardinky, tuňák nebo makrela. Říká se jim tučné, protože obsahují velké množství živin odvozených od tuků. Mezi tyto živiny patří například vitamín D (rozpustný v tucích), což je vitamín, jehož má většina lidí nedostatek. V těle funguje jako steroidní hormon.  Ryby  jsou  také skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin,, které jsou důležité pro optimální fungování vašeho těla a mozku a je vědecky dokázáno, že snižují riziko vzniku řady onemocnění.

Víte že…  například jedna porce lososa (113 gramů) obsahuje kolem 100% doporučené denní dávky vitamínu D

2. Ořechy

Ořechy také stojí za to pojídat pravidelně.  Jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek, vitamínů a především tuků, z nichž převažují zdravé nenasycené, které pomáhají v boji proti kardiovaskulárním chorobám a dalším civilizačním nemocem.  Nejčastěji konzumované u nás jsou vlašské ořechy, lískové oříšky  a mandle.
Vlašské ořechy  se vyznačují vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, nejvyšším ze všech ořechů. Kromě toho obsahují také draslík, hořčík, selen, zinek, vápník, měď a mangan.
Mandle mají nejvyšší obsah vlákniny, velké množství vitamínu E, kyselinu listovou, hořčík, draslík či vápník. Posilují ale také imunitní systém a podporují růst a zdraví vlasů či nehtů.
Lískové oříšky mají vysoký obsah mědi, manganu, železa, hořčíku, vitamínu E a vápníku. Mnozí je označují jako pro tělo prospěšnější, než vlašské.
A ještě jedno kouzlo ořechy mají. Jejich uzobávání je příjemné a mnohdy uklidní nahromaděny stres. Jen mějte množství, které sníte, alespoň trochu pod kontrolou.

 

3. Banány

Banány můžete označit jako přírodní antidepresivum! Jednak obsahují tryptofan, ale také cukry, draslík a hořčíku a mnoho dalších minerálních látek. Dodávají palivo vašemu mozku a udržují ho ve vysokém stavu bdělosti, stejně tak pomáhají snížit úzkost, zlepšují kvalitu spánku.

 

4. Borůvky, jahody, brusinky

Přírodní cukry a celá řada vitamínů jsou v hojné míře zastoupeny u těchto tří druhů ovoce. Organismus čistí, detoxikují , mají přirozené antioxidační  účinky, v případě brusinek je známý jejich protizánětlivý efekt. A navíc skvěle chutnají!

 

 5. Špenát

Obsahuje vysoké množství hořčíku, který pomáhá vylepšit koncentraci, a také kyselinu listovou, ta zas hraje důležitou roli jako prekurzor při stimulaci tvorby serotoninu. Pokud budete potřebovat ještě další přesvědčivý důvod, proč jíst špeát a další listovou zeleninu, tak kyselina listová se využívá při výrobě antidepresiv.

 

6. Hořká čokoláda

Nemůže, společně s kakaem,  na našem seznamu chybět! Čokoláda obsahuje tryptofan, základní látku pro tvorbu serotoninu.  Obsahuje mnoho antioxidantů, flavanoidů, které ovlivňují hladinu cholesterolu(LDL), nechybí železo, mangan, měď. Ač je její kalorická hodnota vysoká, v malé míře se doporučuje v podstatě každodenní konzumace, v rozpětí 2é – 30g. Samozřejmě platí, že vybíráme s vysokým  obsahem kakaa.  Její okamžitý dopad na naše rozpoložení je tak pozitivní, že pak s chutí dodanou energii vysportujeme.

DNK Mega MIX dobré nálady

POKUS MIX

Malý redakční pokus, po vzoru Čapkových postav, Pejska a Kočičky a jejich vaření. Vzaly jsme  téměř všechny  potraviny  pro dobrou náladu, nedotčená zůstala jen ryba. Výsledek? Smoothie nepříliš atraktivní barvy, ale o to lepší chuti. Jemně nasekané mandličky chutnaly luxusně.

A účinek? No samozřejmě jsme  měly zbytek dne nádherně vysmátý 😉

Autor: Kája P.

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková