Recept DNK: 15 minut a jíme! Vaječné muffiny

Chcete super rychlé jídlo, které je výživné a chutné a taky dobře vypadá?
Už nemusíte hledat dál…. vaječné muffiny jsou správná volba.

Píšeme pro vás testy kol, představujme novinky s cyklistiky, radíme jak správně se protahovat….a nechybí od nás ani tipy na šikovné recepty. Určitě neovládáme kuchařské umění tak, jako jízdu na kole, času v kuchyni se nám moc nedostává, asi i proto, že ho hodně trávíme u klávesnice a ten volný pak samozřejmě venku, na kole 😉

A tak při výběru receptů, které samy zkoušíme a vám chceme doporučit, se vždycky položíme otázku:
Je to rychlé?
Je to výživné?
Je to chutné?

Každá z vás se někdy (nebo často?) dostane do časové pastičky, kdy je potřeba se najíst, ale na větší vaření to prostě není.  Co s tím honem?

Vaječné muffiny

Jeden z receptů, který splňuje naše požadavky, je tu. Vaječné muffiny  jsou rychlé a výživné, díky hlavní ingredienci – vejci.

Už pominuly extrémní teorie o škodlivosti vajec a spojování jejich konzumace se srdečními chorobami. Pokud jíte v přiměřeném množství, naopak z vajec získáváte důležité živiny. Vejce jsou zdrojem živočišných bílkovin, jeden kus obsahuje cca 6g, jsou  bohaté na vápník, vitaminy B, C, D…a také jsou chutná a dostupná.

1.

Co budete potřebovat na náš rychlý recept?
Spoustu toho máte určitě běžně v ledničce. Na 6 porcí si připravte:
vajíčka (nám stačily 4 ks)
polohrubou  mouku + špetku prášku do pečiva (půl čajové lžičky)
mléko
šunku,žampiony, cherry rajčátka, baby špenát (nemusí být všechno)
tvrdý sýr
sůl, pepř a bylinky (bazalka nebo petrželka)
olej na vymazání formy, dobře poslouží i máslo

Jdeme vařit!


2. MAZÁNÍ

1.Vymažte důkladně  formu olejem,zároveň v ten okamžik pusťte troubu, na 200 stupňů C, ať ji máte pěkně předehřátou.

4. NÁKARÁJENO ii.

2. Pokrájejte na jemno všechny ingredience, které budete do vaječné muffiny přidávat. Nemusí být vše, co jsme jmenovaly, naopak můžete osvěžit jarní cibulkou.

5. NAPLNĚNO

3. Spravedlivě a rovnoměrně rozdělte do jednotlivých formiček nakrájené ingredience, kromě tvrdého sýru, ten přijde až nakonec.

3. MISKA VAJÍČKA

4. Vyklopte vajíčka do připravené mísy, našlehejte vidličkou. Na šest porcí jsme použily čtyři kusy, mléka přidaly jen trošku, aby byly muffiny poctivé.

6. MOUKA

5. Přidejte mouku, v které je již přimíchaná troška kypřícího prášku. Přidejte mléko. Konzistence hmoty by měla být jen lehce zhoustlá, tak aby snadno protekla přes vidličku.

7. ZLITO

7. Našlehanou hmotu z vajíček, mléka a mouky rovnoměrně rozlijeme do všech formiček.

8. SÝR

8. Na vrch nasypte nastrouhaný tvrdý sýr. Všude jen trochu, ať si nekazíte kalorickou bilanci 😉

9. UPEČENO

9. A na řadě je pečení. V předehřáté troubě nechte 10 – 15 minut. Hotové muffinky mají zlatohnědou barvu. Neotvírejte troubu dřív, než za 10 minut, jinak naběhlá hmota prudce lehne a už se vám nepovede připravit nadýchané porce.

10. VÝSLEDEK

10. A je hotovo! Servírovat můžete s plátkem chleba, zeleninovým salátem a nebo sníst jen tak. Chutnají i vychlazené nebo i další den, ale popravdě – je šance, aby u vás doma něco tak dobrého zbylo?!

Vaječné muffiny mohou posloužit jako hodnotná snídaně, rychlý oběd nebo zdravá večeře. Tak dobrou chuť a zůstaňte s námi i pro příště.

Chcete tip na sladký recept?
https://www.damynakole.cz/2016/03/proc-je-banan-super-potravinou-sportovcu/

Autor: Kája P.
Foto: DNK

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková