Redakční test : Kellys SWAG 30. Prověřeno Rychlebami.

V dnešním redakčním testu představujeme kolo, které patří do drsnějších terénů. Jde o novinku slovenské značky KELLYS, enduro bike SWAG 30.

Slovenský Kellys je stálicí na našem bikovém trhu, známý především cenově dostupnými modely pro širokou veřejnost. Kellys Swag je ovšem z jiného ranku. Na první pohled je zřejmé, kam má tento bike namířeno a to nemluvíme o skutečně povedené barevné kombinaci, která upoutá na první pohled. Volba oranžového matu, s lesklými logy KELLYS a SWAG je designově povedené a kolo doslova srší energií.

_MG_8750PH

Tech info, co musíte vědět

Kellys Swag 30, je prostřední z nabízených variant. Na trhu jsou ještě modely Swag 10 a limitovaná edice Swag 50, kola se odlišují výbavou.  Náš test bike, Swag 30  má rám z hliníkové slitiny 7005, ta je svým složením dle výrobce pevnější v tahu, než běžně používané slitiny(6061).

_MG_8779

Dominantní je masivní spodní rámová trubka, nechybí vnitřní vedení bovdenů ani připravený otvor na montáž teleskopické sedlovky.
Kellys Swag 30  je ve velikosti XS – L, tj. 15,5 – 21´´. Náš testovaný model byl XS, který je určen pro výšku postavy do 170 cm, velikosti jsou, oproti jiným značkám  posunuté, S je do 175 a M je pro výšku až 182 cm!

_MG_8753 PH

O dostačující tlumení při průjezdem těžkým terénem se stará přední vidlice ROCK SHOX Yari RC (27,5) se zdvihem 160 mm, Solo Air/Motion Control, ve skvělé  spolupráci se zadním tlumičem ROCK SHOX Monarch RT, Solo Air/Rebound/ Open pedal, size 200x57mm.

přední lock out

Přední i zadní tlumič jsou vybaveny zamykáním.
Požitek z jízdy je příjemný i díky dobrým 27,5´´kolům KLS Cartel Disc a osvědčeným pláštům Schwalbe Hans Dampf Performance, o šíři 2,35. Podrží vás na kluzkých kořenech, dokonale se rozprostřou mezi kameny.

Kliky SRAM

Při volbě komponentů je kladen důraz na funkčnost a udržení příznivé ceny. Najdete tu  americký SRAM, řady GX (přesmykač, přehazovačka) a X5 (řazení), hydraulické brzdy DB5, díky kterým můžeme ve sjezdech držet řídítka pevně v rukách a uvolnit pouhý jeden prst na brzdovou páčku.
Hmotnost kola je 14,5 kg, což na hliníkové enduro se zdvihem 160 mm není vůbec špatné.

 

detail

Jízdní pocitovka riderky Majdy

Kellys Swag 30 jsem otestovala na místě nejpovolanějším, na Rychlebských stezkách.  Moje natěšení bylo největší – byla jsem v tomto cykloráji totiž poprvé! A hned při premiéře jako parťák takový trail bike! To bude jízda…

První test na modrém trailu.
Jednoduchý a hravý je trail podél Černého potoka. Tady se kolo pohodlně oddávalo jízdě a nenutilo mě do žádného výkonu. Zkusila jsem všechny polohy tlumení a vzhledem k tomu, že zde není žádný těžký terén, bylo nejpohodlnější šlapat se zamknutou přední vidlicí a omezeným zadním tlumením. Kolo je poměrně těžké, ale na spíše rovinaté vyjížďce to nehrálo roli. Naopak jsem vnímala jeho stabilitu a spolehlivost, která je zajištěna výbornými koly a plášti. Po počátečních rozpacích nad velkou šíří řidítek jim musím dát také ” za jedna”. Kolo se s nimi dobře ovládá a jsou pohodlná.

voda

Swag chce do terénu!
Na co čekat, nejlíp kolo prověříme na černém trailu, Walesu. Tady tedy jasně oceňuji zdvih 160 mm,  vidlice musí místy zabrat na max, ale kolo bez zábran prostupuje terénem, zvykám si na jeho spolehlivost, kolik toho „pobere“. Jedu ve skupině kluků a občas  je za sebou nechávám…jedou totiž na ” obyčejných” celoodpružených modelech.
Pláště mě pomohly ustát i přejezdy šikmých kořenů, každý povedený průjezd mi dával na větší jistotě a náramně jsem si to užívala.

Větší váha kola přišla na přetřes při stoupání. Ano, nahoru byl Swag  línější a výšku zdolával pomalu, ale věděla jsem, že není proč spěchat. Karta se obrátila se změněným sklonem svahu. Nemohla jsem vynechat zdejší vyhlášený trail Super Flow. Kolo pěkně vykružovalo klopenky a tančilo přes kameny, skoky nebyly v mém podání velké, ale o to měkčí byl každý dopad. Jistotu do sjezdu přinesly vydařené, ostré brzdy, které ovládal na každé straně jeden prstík.

Ve sjezdech občas zamrzí absence teleskopické sedlovky, kterou kola tohoto ražení již většinou běžně nabízejí, ale to je asi jediný nedostatek tohoto červenooranžového krasavce.

skok

Kellys Swag 30 rozhodně potěší každou jezdkyni, která netouží hltat kilometry na rovině ani brázdit štěrkové cyklostezky. Patří na pořádné traily! S ním nebudete řešit jak moc je terén rozbitý, ale proč už ten sjezd končí…

Autor: Magda F.
Foto: DNK

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková