Redakční test : Pells Razzer Pro 7 Lady

Pokud hledáte kolo, určené sportovně zaměřeným ženám, které budou pravidelně jezdit, ale ne už tolik vyhledávat závodní klání, pak je dobrou volbou model brněnské značky Pells – Razzer Pro 7 Lady. Seznamte se …

Dámské kolo Razzer Pro 7 L  značky Pells  si něco zachovalo ze starší klasiky, zároveň ale drží trend současné doby. V tom prvním případě jde o poměrně úzká řidítka průměru 24,5 mm a převody 3 x 9. Trendy je průměr kol, který povýšil z těch 26´´ na střední velikost: 27,5´´.  

DSC_6775

Dle výrobce je rám jejich ambiciózní projekt, kdy se snažili vyrobit rám z hliníkové slitiny, který bude poskytovat pohodlí blízké karbonovému rámu. Nově řešená unikátní zadní stavba dodává rámu exkluzivní jízdní vlastnosti i vzhled. Zaujme i jednoduchý design, rám v barvě  bílé, podtrhnutý decentními barevnými linkami.

DSC_6788

Duralový rám je osazen komponenty od Shimana, najdete tu mix řady Deore XT a Alivia. O přední tlumení se postará vzduchová vidlice Suntour XCR se zdvihem 100 mm, která je uzamykatelná z řídítek. Díky plášťům Smart Sam od Schwalbe kolo jede skvěle jak po asfaltu, tak po zpevněných cestách v lese. Geometrie rámu kolo řadí mezi ty turistické až středně sportovní.

DSC_6784

Logo Pells najdete také na řidítkách, představci, sedle i velmi pohodlných gripech Double Density.

DSC_6782

Pells Razzer Pro 7 L je ideální kolo na pravidelné dojíždění do práce i školy, na víkendové akce s kamarády. Na rám je možno velmi jednoduše namontovat nosič, tedy Pells Razzer Pro 7 L využijete i při aktivní dovolené nalehko.

Jízdní pocity testérky Jitky

DSC_6814

Využívala jsem kolo na ranní cesty do práce, odpolední řádění po lesních pěšinkách a večerní stíhací jízdy po trailech s přítelem. Pláště Smart Sam jsou proslulé svou univerzálností – splní svou úlohu na asfaltu, tak v terénu, adekvátně k cenové kategorii. Tedy na silničních přejezdech jsem zbytečně neztrácela energii a v lehkém terénu jsem se zase nemusela bát, že mne vzorek nepodrží. Nebyl problém jet po kořenech, rozbité polní cestě. Horší trakce  nastala v sypkém podkladu a na štěrkových pasážích.

Gripy Pells Double Density mi byly pohodlné do dlaně jak v rukavicích, tak i bez. Ovládání páček řazení, brzdových pák i zamykání vidlice je v dostupné vzdálenosti.

Mám raději k dispozici více převodů, kdy si mohu řadit podle potřeby a jet stejnou kadenci, než míň převodů a v některých pasážích jet více silově, tedy stupnice na tomto kole mi vyhovovala a do kopců jsem byla vždy překvapena, že ještě mám jak odlehčovat. Jízda na cross country okruhu pro mne byla v  nezávodním tempu příjemná a nenásilná. V závodnějším pak svižná a plynulá a díky odstupňování zubů bylo jednoduché udávat vhodné tempo. Kořenové pasáže byly pro rozměr kol 27,5“ rychlejší, než na mém běžném kole 26.

V rámci cest do práce jsem ocenila sedlovou trubku uchycenou v rámu na podsedlovou objímku bez rychloupínáku – neměla jsem strach, že bych si ji omylem povolila při nasedání/sesedání na křižovatkách.

DSC_6861

O Pell Razer mohu říci své oblíbené rčení – stačí investovat pár tisíc a vyměnit pár komponentů a získáte o nějaké kilo lehčí, závodnější model. Tedy pokud máte v plánu si pořídit kolo pro začátek, ověřit si, zda vás cyklistika bude bavit, je tento model dobrá volba jako první vlaštovka, kterou si pak upravíte dle svých potřeb.

Pokud bych si koupila tento model kola a plánovala pravidelné vyjížďky do lesa, zainvestovala bych určitě do lepší vidlice a bezdušového provedení kol pro pohodlnější jízdu. Vidlice SR Suntour XCR je sice vzduchově upravitelná pro konkrétní jezdkyni, zdvih 100 mm je dostatečný, ale její chod není ideální pro náročnější povrch.

Autor: Jitka M.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková