Skončilo ME horských kol. České ženy byly vidět!

Čtyři umístění v TOP TEN našich mladých, v elitní kategorii Karla Štěpánová na 18, místě. České ženy předvedly na ME v švédské Huskvarně bojovné výkony…

Čtyřdenní klání bikerů, kteří ve švédské Huskvarně bojovali o evropské tituly, dnes vyvrcholilo závody elitních kategorií. Česká republika se v závěrečný den dočkala vytoužené medaile, získal ji třetí muž loňského světového šampionátu, Ondřej Cink, který i dnes vybojoval bronz.
Pochvalu za výkony si zaslouží  i české ženy, ani ony se neztratily, byť se žádná nedostala na pódium….  

Malé ohlédnutí nad jejich vystoupením…

JUNIORKY –  Adéla Šafářová, 6. místo  (36. startujících)

Adéla se vydala ze všech sil...
Adéla se vydala ze všech sil…


„Špatně jsem odstartovala, byla až někde kolem dvacítky, pak jsem se zklidnila a šla dopředu. Jsem strašně šťastná, přála jsem si vylepšit loňské deváté místo, takže super“, řekla pro server mtbs.cz Adéla, která příští měsíc slaví osmnáctiny.

Další juniorka, Denisa Lukešová dokončila na 20. pozici

ŹENY do 23 let – Jana Czeczinkarová 6.místo, Barbora Průdková 9.místo ( 26. startujících)

Šestá příčka Jany, která je v kategoriii U23 prvním rokem, je velkým příslibem do budoucnosti
Šestá příčka Jany, která je v kategorii U23 prvním rokem, je velkým příslibem do budoucnosti

„Jsem strašně ráda za takový výsledek, bylo to náročná, asi netěžší závod, který jsem kdy jela. Pro mě největší zabiják to vedro, ani kopce nebyly tak krutý, ale vařila se ve mně krev. Ale dokázala jsem bojovat až úplně dokonce, tak jsem spokojená“ líčila bezprostředně po dojetí Jana, která se v posledním kole trápila i se zablokovanými zády. Rozhovor s Janou, která je prvním rokem v kategorii U23, si můžete přečíst ZDE.

Barbora Průdková skončila na pěkném devátém místě, s kterým byla také maximálně spokojená. Navíc si vybojovala už den předtím šesté místo v neolympijské disciplíně, ve sprintu.

Barča Průdková si sprinty užila
Barča Průdková 

ŽENY ELITE – Karla Štěpánová, 18.místo,  Jitka Škarnitzlová 28.místo ( 36.startujících)

Oproti SP v Cairns (viz foto), se Karle na “Evropě” pády vyhýbaly

Nejprestižnější kategorii, plnou hvězdných jmen, ovládla blonďatá Švýcarka, Jollanda Neff. Ta ujela suverénně všem ostatním o více jak tři minuty. O náročnosti tratě ale mluví i odstupy na dalších místech, přes dvě minuty nadělila druhá, Anika Langvad (DEN) německé  matadorce Sabine Spitz, která mimochodem letos oslaví pětačtyřicáté narozeniny!

Jak hodnotí svůj výkon a trať česká mistryně republiky, Karla Štěpánová?
“Byl to hodně těžký závod, nejen kvůli vedru, ale pro extrémně prudké kopce, průměrné stoupání 16%, v jednom místě to bylo 22%…kvůli prachu nešlo jít ze sedla, bylo to dost brutální. Ale jsem hodně spokojená, neudělala jsem žádnou chybu, byla jsem někde kolem 15 místa, zažívala úplně nejlepší divácký kotel…jela jsem s domácí Alexandrou Enge, bylo to neskutečný.  Mě moc povzbuzovali naši lidi z týmu, Libor v depu, Viktor (reprezentační trenér, pozn. red) na trati. Dala jsem do toho fakt všechno, co dnes šlo. A co je pro mě ještě pozitivní_ konečně jsem se cítila zdravá. Poslední týdny jsem měla pořád při závodě špatný dýchání, kašel, konečně se přišlo, co za tím je. Mám sprej na dýchání, dnes to fungovalo, i když tu bylo hodně prachu. Teď odpočinout a vyladit na pohár v Kutné Hoře, který je už další víkend“, popsala Karla svoje bezprostřední dojmy pro náš server DNK.

Jitka Škarnitzlová neměla úplně svůj den, její 28. místo je i za jejím očekáváním.

Reportáž z průběhu závodu mužů a další postřehy najdete na spřáteleném webu www.mtbs.cz

Autor: Kája P.
Foto: Miloš Lubas/mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková