Akce „Do práce na kole“ letos rekordní

Téměř 11 000 lidí se zapojilo do akce “Do práce na kole”, a na jejich kontě je za soutěžní měsíc přes 2 miliony kilometrů! Letos poprvé mohli akic podpořit i běžci a chodci…

Květen patří tradičně soutěži Do práce na kole, jejímž organizátorem je iniciativa Auto*Mat.  A letos se lámaly rekordy. Bezmála jedenáct tisíc lidí z celé České republiky udělalo něco pro své zdraví i životní prostředí a zapojilo se do  soutěže, jejímž cílem je motivovat zaměstnance k šetrné dopravě.

Účastníci z 1 825 firem najeli na kole během května neuvěřitelných 2 104 000 kilometrů. Nejvíce kilometrů v přepočtu na jednoho účastníka najeli v Otrokovicích – 396 km za měsíc. V Otrokovicích mají také nejlepší Cyklozaměstnavatele roku 2016, firmu Continental Barum.

dnk2

V šestém ročníku soutěže vzrostl počet zúčastněných soutěžících z loňských 7280 na 10 789. K rekordním číslům přispěli letos kromě cyklistů i běžci a chodci, kteří se mohli poprvé do soutěže také zapojit. Z celkových více než dvou milionů „čistých” kilometrů urazili lidé pěšky nebo během 161 535 km.

Tradičně se nejvíce účastníků zapojilo v Praze, celkem 3601.Následovalo město Brno s 1595 účastníky, nad 500 zapojených bylo ještě v Pardubicích, Plzni a Olomouci. Za to, že jezdili celý měsíc do práce na kole, získali nejpilnější soutěžící kola, koloběžky, zájezdy, cyklodoplňky, poukazy na společné zážitky a mnoho dalšího.

Ženská kreativita slavila úspěch
Nejen najeté kilometry, ale i foto reportáž zvládla nějaktivnější žena soutěže, Vlasta Štrochová z Prahy. Najela za měsíc úctyhodných 2190 km, ale na každé ze svých cest pořídila 2 až 4 krásné fotografie denně, které sdílela na facebooku, a nakonec z nich sestavila působivou fotogalerii na webových stránkách http://www.dpnk2016.wix.com/dpnk2016. Za tento počin získala hlavní cenu v celorepublikové kategorii Kreativita v podobě koloběžky YEDOO City New.

Nejvýkonnější jezdec v mužské kategorii byl  Martin Vašák z Brna, teb najel za měsíc 2 922 kilometrů, což je průměrně téměř 100 km denně.

dnk2016kolobezka

 

Kromě týmů a jednotlivců se oceňovaly také firmy, které poskytují svým zaměstnancům dojíždějícím do práce na kole nejlepší podmínky. Titul Cyklozaměstnavatele roku 2016 v ČR, roční předplatné časopisu Newsweek a poukaz na tisk do firmy OP Tiger získala firma Continental Barum z Otrokovic. “V Barumu organizují jednak motivační vnitrofiremní soutěž s hodnotnými cenami, po areálu firmy jezdí více než 700 firemních jízdních kol. Někteří technici a údržbáři mají k dispozici koloběžky. Už nyní mají zaměstnanci Barumu k dispozici 5 koláren s čipovým systémem hlídané kamerami, další se staví. V administrativní budově jsou na každém podlaží sprchy a šatny, zamykací skříňky tu mají dokonce i na cyklistické přilby. Ředitel Barumu Libor Láznička osobně od svých zaměstnanců zjišťuje, s jakými  problémy se při dojíždění do  práce na kole potýkají, a hlavní problematické úseky slíbil projednat se zastupiteli města Otrokovice a přispět na jejich řešení městu i finančně,” vysvětlila koordinátorka soutěže, Iva Nevečeřalová.

Výsledky všech soutěžních kategorií jsou k dispozici na stránkách soutěže www.dopracenakole.cz pod jednotlivými městy.

Autor: pressnews

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková