Katka Nash: MS v Novém Městě pro mě byla velká motivace

Patří mezi favoritky na zisk medaile, ví, jak chutná závodit na vrcholných akcích před domácím publikem. Dnes nastupuje do závodu štafet, v kterém spolu s třemi muži bude usilovat o co nejlepší výsledek. V sobotu jí pak čeká její hlavní závod, boj o medaili v kategorii ženy Elite. Na včerejší tiskové konferenci jsme si s Katkou chvíli povídaly…

Katko, máš spočítané, kolikáté už to bude MS v tvojí kariéře?

To přesně nevím, ale moje první bylo v r. 1995, takže jich je docela dost, i když jsem se neúčastnila každý rok, protože naplno jsem biky začala jezdit až v r. 2002.

Jak probíhala tvoje příprava, v posledních 14 dnech?

Příprava byla dobrá. Po SP v La Bresse jsem odjela na tři týdny zpátky do USA. Tam jsem měla naplánované závody v okolí Lake Tahoe, kritérium na silnici, maraton a časovku do vrchu. Byly z toho dvě vítězství a třetí místo. Jsem závodní typ, taková příprava mi vyhovuje.

Kdy jsi přiletěla do Čech?

Minulý čtvrtek. Nechtěla jsem podcenit aklimatizaci a bojovat se spaním. Pár dní jsem byla na chatě, poblíž Prachatic, kde jsem relaxovala i trochu trénovala. Do Nového Města jsem se přesunula v úterý.

TEXT 1

A šla jsi hned na trať ?

Byla jsem se projet, další trénink mě ještě čeká. Mám tady trochu náročný program, je spousta lidí, co mě chtějí pozdravit, dnes byla tiskovka, nějaké natáčení s TV, to vše mi bere čas. Ale vím, že je to součást této velké akce…hodiny tréninku se změnily na tyto povinnosti.

Jako jediná z české repre víš, jak “chutná” atmosféra mistrovství světa v domácím prostředí,  zažila jsi to při cyklokrosu v Táboře. Co pro tebe znamená závod tady, v Novém Městě?

Je to úžasná záležitost, vlastně právě kvůli tomuhle závodu jsem se ještě vrátila, vloni jsem sezónu cross country trochu vypustila, ale závod v domácím prostředí, to byl velký důvod. Je to ale i velká událost pro všechny tady, pro mládež i trenéry, organizátory, všechny, co se horským kolům věnují.

Světovou medaili již má z cyklokrosu, zda doplní kolekci i z cross country se dozvíme v sobotu navečer...
Z cyklokrosu už světovou medaili  Katka má, zda doplní kolekci i z cross country se dozvíme v sobotu navečer…

 

Zdejší závod byl 5x v řadě hodnocen jako nejlepší SP v cross country, velmi si ho pochvalují i světové hvězdy. Co se tobě konkrétně na trati v líbí a z čeho máš naopak respekt?

Trať je technická a divácky velmi zajímavá. Je natočená na jednom kopci, a tak fanoušci mohou vidět hodně zajímavého skoro z jednoho místa. Já mám ráda kořeny a vyhovuje mi i profil tratě. Nejvíc se ale bojím cigaret kolem trati. Někdy se člověk cítí, jako by jel přes hospodu…

Kdyby sis mohla vybrat počasí, raději bys mokro, chlad nebo teplo a sucho na trati?

Já mám ráda mokro a bahno, ale to určitě nebude.

Na jakém pojedeš kole- volíš hadrtail nebo full?

Jedu fulla, mám model Orbea Oiz, s elektronickou přehazovačkou, vezu  jednopřevodník  1×11.

katerina-nash-sp-msa-2013-29

Jak trávíš dny před závodem, jak se rozptyluješ od nervozity?

Určitě si udělám čas na trošku klidu, kdy nebudu myslet na závody a nic kolem toho. Jak už jsem říkala, je to opravdu těžké, protože všichni kolem se chtějí o MS bavit. Takže si si vezmu knížku a zkusím se odreagovat.

Poslední otázka, která musí zaznít, i když ne každý na ní rád odpovídá. S jakým výsledkem bys byla spokojená?

Formu mám, myslím, dobrou a umístění z posledních dvou svěťáků, kdy jsem byla do desátá a čtvrtá mi potvrzuje, že umístění v TOP ten je reálné. Samozřejmě, medaile by byla krásná. Ale o ní bude usilovat hodně holek.Kdyby se to povedlo, slavila bych asi hodně dlouho…

Tak hodně štěstí, ať vše vyjde!

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková