Novou mistryní světa v maratonu je Jolanda Neff

Jolanda Neff potvrdila svou sílu a s přehledem vyhrála světový šampionát v maratonu horských kol. Naše Tereza Němcová dokončila na dvanácté příčce.

Necelé čtyři hodiny potřebovala třiadvacetiletá Švýcarka k dobytí svého prvního titulu v této vytrvalostní disciplíně. Druhé místo získala britská bikerka, Sally Bigham, bronz vybojovala domácí závodnice, Sabrina Enauxe.

Maratonský šampionát se jel v okolí půvabného francouzského městečka  Laissacu, ženy musely absolvovat nelehkých 80 kilometrů v poctivém a deštěm podmáčeném terénu. Trať měla charakter spíš přerostlého cross country, proto byly favorité tipování právě mezi specialisty této olympijské disciplíny. A talentovaná Švýcarka tuto roli naplnila do puntíku, s náskokem téměř tří minut si přijela s velkou radostí pro svůj první maratonský titul. Cestu jí ulehčila i neúčast obhájkyně loňského prvenství, třiačtyřicetileté Gunn- Rity Dhale Flesji, která sice figurovala ve startovní listině, ale nakonec do závodu nenastoupila. Další z vážných soupeřek, Dánka  Anika Langvad, dnes tempu nestačila a v kombinaci s defektem dokončila na 8. místě.

Jolanda Neff má tímto vítězstvím nakročeno na famózní kombinaci – zisku dvou duhových dresů pro mistra světa během jediného týdne. Už za šest dní jedou ženy  světový šampionát v cross country a Švýcarka patří k největším favoritkám.

Nová mistryně světa Jolanda Neff
Nová mistryně světa Jolanda Neff, krátce po dojezdu

Z našich dvou závodnic se dle očekávání dařilo lépe Tereze Němcové, ta na vítězku ztratila přes dvacet minut, což stačilo na celkově dvanácté místo.  “Jelo se mi perfektně až někam do třicátého kilometru do cíle, tam mi seklo a já přišla o první desítku, kde jsem se do té doby pohybovala společně s Italkou a byly jsme jak na gumě. Já jí ujela ze sjezdu, ona mě zase ve výjezdu” , komentovala průběh maratonu Tereza.
Čtyřiadvacátá příčka patří Janě Pichlíkové.

Výsledky ženy Elite:

1. Jolanda Neff (SUI) 3:56:57 hod
2. Sally Bigham (GBR) +2:34
3. Sabrina Enaux (FRA) +5:33
4. Ariane Kleinhans (SUI) +7:06
5. Mara Fumagali (ITA) +8:52

12. Tereza Němcová – Huříková +21:58
24. Jana Pichlíková +35:10

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková