Premiérové vítězství na Pražských schodech patří Maje Wloszczovské.

Historicky první vítězkou samostatného závodu žen a juniorek se stala polská závodnice, Maja Wloszczovska, z týmu Kross Racing. Nejlepší Češka byla Karla Štěpánová, která dojela hned za polskou mistryní.

Tabulky se přepisují. Ačkoliv  zámecké schody a malostranské dlažební kostky už ženskou odvahu prověřily, nikdy to nebylo v samostatném závodě. Až letos, při 23. ročníku se dámy dočkaly své chvíle slávy. Přesně pět minut před 17 hodinu vyrazily dvě desítky statečných vstříc zhruba 25 minutám pekelně bolavého závodu. Kaskáda 128 schodů nebo síly beroucí stoupání Jánským vrškem, vše v maximální intenzitě a koncentraci.

Hned po prvním okruhu se na čele vytvořila čtveřice: Maja Wloczszovska (Kross) a Karla Štěpánová (Kona Cycling Point), Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna Acollade) a Bára Průdková (Nutrend Specialized), při dalším průjezdu cílovým prostorem se boj na špici zúžil na dvě dámy: Maju a Karlu,  Jitka s Bárou lehce zaostávaly.

_MG_9505

Nutno ale zmínit, že i když se startovní pole natáhlo,  závodilo se od prvního až do posledního místa a holky předváděly na technicky náročné trati parádní výkony, kterými se snažily odměnit fandící diváky.

Adrenalinovou chvilku divákům připravila Jitka Škarnitzlová, jedoucí na třetí pozici, když v druhé polovině závodu v závěru schodové pasáže nezvládla doskok, ošklivě spadla a zůstala pár vteřin otřesená ležet na zemi.  Naštěstí se za potlesku diváku během chvíle postavila a odjela jen s drobnými odřeninami do depa. Dobře rozjetý závod tak pro ni, bohužel, skončil.

_MG_9511

Na trati se mezitím bojovalo o stupně vítězů. V předposledním okruhu ukázala svou sílu favorizovaná Maja Wloszczovska a v prudkém stoupání zařadila vyšší rychlost a své stíhající soupeřce, Karle Štěpánové odjela. Do cíle dokázala najet rozdíl 40 vteřin.
„Takovýhle závod jsem jela poprvé. Bylo to docela „hard“, ale líbilo se mi to, hlavně parádní atmosféra od diváků“, sdělila Maja k své premiéroví účasti, kterou proměnila hned v prvenství.

_MG_9724

Ale i Karla byla spokojená, vždyť Maju zdobí titul světové šampionky, ve sbírce má stříbrnou olympijskou medaili, patří ke absolutní světové špičce. „ Měla jsem pekelnou situaci na startu, smekla mi noha a nenašlápla jsem. Říkala jsem si, no paráda, teď to musím dojíždět. Předjíždění na schodech není úplně snadné, ale dostat se dopředu šlo překvapivě dobře. Půlku závodu jsem jela s Majou, ona ale pak zrychlila a to už bylo tempo, které jsem neudržela. Ale samozřejmě spokojenost, užila jsem si to. Teď odjíždím na vysokohorskou přípravu do Alp a vše se ladí k mistrovství světa“, popsala své dojmy i plány na nejbližší dny úřadující mistryně republiky, Karla Štěpánová.

_MG_9733

Po odstoupení Jitky Škanitzlové se na bronzovou pozici posunula Barča Průdková, závodnice kategorie do 23 let. Jitka byla po závodě v týmovém stanu a očividně už v lepším naladění. „Byla to moje chyba, jela jsem poslední sekce schodů příliš rychle, dvě jsem ještě ustála, ale ta poslední, kde se musí ještě brzdit, to už bylo příliš rychlý. Naštěstí jsem v pohodě, spadla jsem na bok, jde jen o odřeniny, budu dobrá“, vylíčila Jitka  příčiny na pohled ošklivého pádu.

_MG_9817

Potlesk přítomných diváků se dostal všem ženám, které měly odvahu náročný závod absolvovat.  A holky si zas určitě užily vskutku ojedinělou atmosféru jedno z nejatraktivnějšího mezinárodního městského závodu.

Výsledky ženy:
1. Maja Wloszczowska (POL, Kross) 26:21 min.
2. Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) +0:40
3. Barbora Průdková (Nutrend Specialized) +2:41
4. Hana Ježková (GT Opportunity) +2:59
5. Tereza Sásková (Česká spořitelna Specialized junior) +3:17

Autor: Kája P.
Foto: DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková